2022 var ett toppenår för naturskyddet i Sydvästra Finland (Egentliga Finland, Satakunta)

Natura och riksomfattande naturskyddsprogram
NTM-centralen är enligt naturvårdslagen skyldig att genomföra naturskydd i en del av Natura 2000-nätverkets objekt samt i de riksomfattande skyddsprogrammen (myrar, fågelreservat, lundar, stränder, gamla skogar, utveckling av nationalparker och naturreservat) för att garantera att de biotoper och arter som är typiska för dem bevaras.
Tillsammans med markägaren fredades i den södra delen av Korpo skärgård ett område på ca 240 hektar. Området ingår i nätverket Natura 2000:s objekt Skärgårdshavet FI0200090, och angränsar till skärgårdshavets nationalpark, samt ögruppen Krokskär och dess havsområden. Holmar och grund bildar en gynnsam livsmiljö för fåglarna.
I vattenområdet runt ön Gullkrona inrättades Skärgårdshavets största privata naturskyddsområde på ca 4 800 hektar. Markägaren, dvs. fiskelaget Gullkrona i Pargas, samt Baltic Sea Action Group och Forststyrelsen, som ledde samarbetet på bred front, hade en central roll i genomförandet. Genom fredningsbestämmelserna skyddas undervattensnaturen och fåglarna får häcka i fred. Dessutom främjas skyddet av havsområden i enlighet med målsättningarna för EU:s biodiversitetsstrategi.
- Pressmeddelande (sttinfo.fi): Gemensamma viljan för Gullkrona fiskelag i Pargas konkretiseras – genom markägarens ansökan inrättades det ett 4800 ha privatägt skyddsområde
Programmen METSO och Helmi
En stor del av fredningen sker med finansiering av METSO-programmet för den biologiska mångfalden i skogarna i södra Finland, som grundar sig på frivillighet, samt på finansiering från livsmiljöprogrammet Helmi 2021-2030. I METSO-programmet fredas skogar med mångsidiga naturvärden och särskilt värdefulla livsmiljöer för olika arter. Med METSO-finansiering fredades cirka 1 000 hektar värdefulla skogar och i Helmi-programmet cirka 200 hektar värdefulla myrar under 2022.
METSO-programmets syfte i Sydvästra Finland är att rikta skyddsåtgärder i synnerhet till moskogar med murkna träd, lundar, översvämmande skogar samt skogar på landhöjningsområden. I Helmi-programmet gäller fredningen myrar enligt förslaget till komplettering av myrskyddet (= SSTE-objekt), reserveringar för landskapsplaner samt myrar som är viktiga med tanke på att återställa det befintliga nätverket av naturskyddsområden.
Betydelsen av naturskydd
För närvarande omfattar skyddet nästan 125 700 hektar i Satakunta och Egentliga Finland. Syftet med nätverket av naturreservat är att främja och bevara den biologiska mångfalden samt kopplingen mellan dessa områden, att förebygga naturförlusten och förbättra arternas och biotopernas möjlighet att anpassa sig till klimatförändringen. Genom att bevara kolsänkor och -förråd (skogar, myrar, hav) dämpas också klimatförändringen.
- Mer information om nätverket av naturskyddsområden i Sydvästra Finland finns i karttjänsten (på finska): Karttjänsten för naturskyddsområden (Egentliga Finland och Satakunta)
Arbetet fortsätter även 2023
I år riktas fredningsåtgärderna i synnerhet till Natura 2000-nätverket och de riksomfattande skyddsprogrammen, där arbetet fortfarande är på hälft på ca 4000 hektar. Finansieringen för METSO-programmet har minskats radikalt för i år. Den finansiering som beviljats NTM-centralen är redan i hög grad bunden till pågående objekt och det finns fortfarande många i kö. Information om METSO-programmets eventuella extra finansiering fås under sommaren. Helmi-programmet betonar särskilt objekten i kompletteringsförslaget för myrskydd.
Mer information:
Överinspektör Teija Jokinen, tfn 0295 022 770 (Natura och de riksomfattande skyddsprogrammen)
Överinspektör Heli Roström, tfn 0295 022 736 (METSO-programmet)
Överinspektör Sari Jaakkola, tfn 0295 022 016 (Helmi-programmet)
Bilder


Om
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
NTM-centralens ansökan om understöd för byte av olje- och naturgasuppvärmning stängs13.5.2025 15:25:00 EEST | Pressmeddelande
De renoveringar som beviljats understöd ska vara slutförda senast i slutet av augusti, och ansökan om utbetalning av understödet ska lämnas in senast i slutet av september. Ansökan om understöd har varit öppen under åren 2020–2025.
ELY-keskuksen avustushaku öljy- ja maakaasulämmityksen vaihtajille suljetaan13.5.2025 15:25:00 EEST | Tiedote
Avustettavien remonttien on valmistuttava elokuun loppuun mennessä, ja avustuksen maksatusta on haettava syyskuun loppuun mennessä. Avustushaku on ollut käynnissä vuosina 2020–2025.
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum