Metsäteollisuus ry

Puukauppa kävi hyvin vuonna 2014 - tulevat investoinnit haastavat puumarkkinat

Jaa
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat vuonna 2014 yksityismetsistä puuta 31,1 miljoonaa kuutiota. Määrä jäi 7 prosenttia edellisvuotta pienemmäksi, mutta oli 2 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden keskimääräistä ostomäärää suurempi. Suunnitellut investoinnit ovat suuri haaste kotimaisten puumarkkinoiden toimivuudelle. Jatkossa teollisuuden toiminta- ja investointiedellytyksiä on parannettava puun tarjonnan rakenteita vahvistamalla.

Puukauppa käynnistyi alkuvuodesta vilkkaammin kuin aikaisempina vuosina. Tahti pysyi tasaisena kesään saakka. Hiljaisen kesälomakauden jälkeen puukauppa piristyi jälleen syksyllä, mutta hiipui hieman vuoden loppua kohti pääosin epävarmojen talvikorjuuolosuhteiden vuoksi.

Raakapuukustannukset laskivat hieman viime vuodesta

Tukkeja ostettiin yhteensä 13,7 ja kuitupuuta 16,3 miljoonaa kuutiota. Mäntytukin keskimääräinen kantohinta pysyi edellisvuoden tasolla. Kuusitukin kantohinta laski yhden prosentin ja koivutukin nousi yhden prosentin. Mänty- ja koivukuidun hinta laski yhden prosentin ja kuusikuidun 2 prosenttia. Joulukuussa 2014 mäntytukista maksettiin keskimäärin 54 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 42 ja 57 euron välillä. Kuusitukin keskihinta oli 54 euroa kuutiolta vaihdellen 44 ja 56 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 42 euroa kuutiolta ja vaihteli 34 ja 45 euron välillä. Mänty- ja koivukuidun keskikantohinta oli 16 euroa ja kuusikuidun 17 euroa kuutiolta. Kuitupuiden hinta vaihteli 12 ja 19 euron välillä.

Hankintakauppoina puuta ostettiin vuonna 2014 yhteensä 5,8 miljoonaa kuutiota ja niiden osuus nousi edellisen vuoden 15 prosentista 19 prosenttiin. Noin kolme neljäsosaa hankintakauppojen ostoista oli kuitupuuta. Hankintakaupoissa metsänomistaja toimittaa puut kuljetusreitin varrelle.

Puun tarjonnan rakenteita vahvistettava

Yksityismetsien puu on ratkaisevassa asemassa, kun puun kysyntä kasvaa. Myös kasvavan kysynnän tilanteessa puun tarjonnan on oltava hyvin ennakoitavaa ja toimittava tasaisesti. Metsäteollisuuden tiedossa olevat investoinnit lisäisivät puun kysyntää 10 miljoona kuutiota vuodessa vuoteen 2017 mennessä. Nämä edellyttävät yksityismetsien nykyisten hakkuiden kasvattamista yli viidenneksellä.
"Metsänomistajia tulee motivoida myymään puuta aiempaa enemmän ja hoitamaan metsiään aiempaa paremmin. Lisäksi tulee varmistaa tasapuolinen markkina-asema puun eri käyttömuodoille, mikä tarkoittaa nopealla aikataululla jalostuskelpoisen puun polton tuista luopumista. Näin turvataan investoinnit sekä maksimoidaan kantorahatulot metsänomistajille ja suomalaisten hyvinvointi kasvavien vientitulojen kautta”, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.

Lisätietoja antavat:

Tomi Salo, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 045 875 8911
Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. 040 729 3678

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 160 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Viestintäkontakti:
Anne Pirilä, viestintäjohtaja puh. 09 132 6645 tai 050 550 9480  

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.

The forest industry directly and indirectly employs approximately 160,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society.

Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Contact in Communications:
Anne Pirilä, Communications Director, tel. +358 9 132 6645 or mobile +358 50 550 9480  

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Uusi selvitys: Satama-automaatio vahvistaa Suomen resilienssiä ja kilpailukykyä26.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Globaalien kriisien, toimitusketjujen häiriöiden ja muuttuvan turvallisuusympäristön keskellä Suomen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän resilienssi korostuu entistä vahvemmin. Satamilla on keskeinen rooli huoltovarmuuden ja viennin kivijalkana, ja juuri nyt on tärkeää vauhdittaa satamien automaatiokehitystä. Uuden satama-automaatioselvityksen mukaan suomalaisella osaamisella, yhteistyöllä ja kansainvälisistä ratkaisuista oppimalla voidaan rakentaa tehokkaita, turvallisia ja kestäviä satamaympäristöjä, jotka tukevat koko yhteiskunnan toimintakykyä ja kilpailuetua.

Raidekuljetusten lisääminen on tehokkain tapa vähentää metsäteollisuuden logistiikan päästöjä12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Selvitys metsäteollisuuden logistiikan päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä mahdollisuuksista osoittaa, että suurin potentiaali lisäisiin päästövähennyksiin on puukuljetusten siirtämisessä teiltä raiteille. Merenkulun päästökauppa ja ETS2 vähentävät päästöjä vain marginaalisesti. Afryn tekemä laaja, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystyötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye