Finanssiala ry

25. lukiolaisten Talousguru on Juho Parkkulainen Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulusta

Jaa
Lukiolaisten Talousguru-kilpailun on voittanut Juho Parkkulainen, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulusta Joensuusta. Kilpailun toiseksi tuli Ronja Eklund, Ålands lyceumista Maarianhaminasta ja kolmanneksi Ilmari Pietikäinen, Etelä-Tapiolan lukiosta Espoosta. Talousguru valittiin 25. kerran.
Talousguru 2023 voittajakolmikko: vasemmalta Ilmari Pietikäinen (3.), Juho Parkkulainen (1.) Ronja Eklund (2.)
Talousguru 2023 voittajakolmikko: vasemmalta Ilmari Pietikäinen (3.), Juho Parkkulainen (1.) Ronja Eklund (2.)

Kautta aikojen 25. Talousguruksi hatutettiin aidolla tohtorinhatulla Juho Parkkulainen. Tohtorinhattu on ollut kilpailun ikoninen kouluissa kiertävä kiertopalkinto vuodesta 1997, jolloin kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto ja Suomen Pankkiyhdistys perustivat kilpailun, kun nuoria haluttiin 90-luvun laman jälkimainingeissa innostaa talousasioiden pariin. Kilpailu on jäänyt kaksi kertaa järjestämättä: ensimmäisen kerran kilpailujärjestäjä Suomen Pankkiyhdistyksen fuusioituessa Finanssiala ry:n edeltäjäksi Finanssialan Keskusliitoksi ja toisen kerran keväällä 2021 koronapandemian vuoksi.

Kilpailu mittaa paitsi taloustaitoja, myös argumentaatiotaitoa

Voittaja valikoitui 14 eri puolilta Suomea tulevan finalistin joukosta kirjallisen ja suullisen kokeen yhteistuloksella. Kirjallinen koe käytiin keskiviikkoaamuna 1.3.

”Erinomaisten kilpailijoiden laittaminen paremmuusjärjestykseen on aina hankalaa", kuvailee tuomariston puheenjohtaja Eero Kitunen Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitosta HYOLista. Kilpailun tuomaristo koostui finanssialan asiantuntijoista sekä taloustoimittajien ja opettajien edustajista. He myös laativat tehtävät.

Suullinen osuus koostuu pariväittelyistä, jotka käytiin Kauppalehden suorassa verkkolähetyksessä. Siinä kilpailijoiden piti puolustaa pariväittelyissä toisiaan vastaan arvottuja väitteitä. Saattoi siis olla, ettei kilpailija ollut itse lainkaan samaa mieltä puolustettavaksi arvotun väitteen kanssa.

Voittaja joutui puolustamaan seuraavaa väitettä: Sähköyhtiöille on asetettava ylisuuria voittoja verottava windfall-vero.

Kilpailijoilla oli puoli tuntia aikaa valmistautua puolustamaan omaa väitettään ilman apuvälineitä, kuten esimerkiksi kännykän tai tietokoneen käyttöä. Tiedonhakua ei siis voinut tehdä.

”Olin itse samaa mieltä väittämäni kanssa. Oikeudenmukaisuus on arvona tärkeä”, kommentoi tuore Talousguru.

Kirjallisessa osuudessa taas piti arvioida inflaation kiihtymisen syitä, vaikutuksia ja talouspolitiikan reagointia siihen.

Opiskelupaikkoja 8 yliopistossa

Kaikille Talousguru-finalisteille on tarjolla opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta kauppa- ja taloustieteen opintoihin Aalto-yliopistossa, Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Svenska Handelshögskolanissa, Tampereen yliopistossa, Turun yliopistossa ja Vaasan yliopistossa. Yliopistoissa paikkoja on tarjolla joko kaikille finalisteille, tai sitten osalle finalisteista menestyksen mukaan.

Toisen vuoden lukiolainen Juho Parkkulainen kertoo olevan kiinnostunut erityisesti luonnontieteistä. ”Nähtäväksi jää, mikä minusta lopulta tulee isona.”

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun osallistui 120 lukiota, joissa osanottajia oli noin 600.

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto.

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun finalistit 2023

Enna Mikkilä, Seinäjoen lukio
Ilmari Paavalniemi, Kemin lyseon lukio
Ilmari Pietikäinen, Etelä-Tapiolan lukio, Espoo
Inka Hämäläinen, Etu-Töölön lukio, Helsinki
Jaakko Lindholm, Jyväskylän normaalikoulun lukio
Joel Falke, Turun klassillinen lukio
Joona Rantanen, Mäntsälän lukio
Juho Parkkulainen, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu, Joensuu
Leevi Tarjanne, Otaniemen lukio, Espoo
Markus Räsänen, Arkadian yhteislyseo, Nurmijärvi
Oiva Savo, Helsingin suomalainen yhteiskoulu
Ronja Eklund, Ålands lyceum, Maarianhamina
Roope Riihijärvi, Kulosaaren yhteiskoulun lukio, Helsinki
Veeti Salvisto, Parolan lukio, Hattula

Mistä finalistit väittelivät?

  1. Taksialan kilpailun vapauttaminen oli onnistunut uudistus / Taksialan kilpailun vapauttaminen ei ollut onnistunut uudistus – Joel Falke, Turun klassillinen lukio vs. Joona Rantanen, Mäntsälän lukio
  2. Opintolainan hyvitys haja-asutusalueille muuttaville valmistuneille on kannatettavaa / Opintolainan hyvitys haja-asutusalueille muuttaville valmistuneille ei ole kannatettavaa – Jaakko Lindholm, Jyväskylän normaalikoulun lukio vs. Enna Mikkilä, Seinäjoen lukio 
  3. Aseteollisuuteen sijoittaminen on vastuullista sijoittamista / Aseteollisuuteen sijoittaminen ei ole vastuullista sijoittamista – Ilmari Pietikäinen, Etelä-Tapiolan lukio vs. Inka Hämäläinen, Etu-Töölön lukio 
  4. Nuoren kannattaa säästää ennemmin asuntoon kuin osakkeisiin / Nuoren kannattaa säästää ennemmin osakkeisiin kuin asuntoon – Antti Laitila (ruotsinkielinen harjoitusvastustaja FA:sta) vs. Ronja Eklund, Ålands Lyceum 
  5. Sähköyhtiöille on asetettava ylisuuria voittoja verottava windfall-vero / Sähköyhtiöille ei pidä asettaa ylisuuria voittoja verottavaa windfall-veroa – Juho Parkkulainen, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu vs. Leevi Tarjanne, Otaniemen lukio 
  6. Sähkön hinnan nousua on kompensoitava kuluttajille / Sähkön hinnan nousua ei pidä kompensoida kuluttajille – Ilmari Paavalniemi, Kemin lyseon lukio vs. Markus Räsänen, Arkadian yhteislyseo 
  7. Bruttokansantuotteen kasvu on hyvä tavoite talouspolitiikalle / Bruttokansantuotteen kasvu ei ole hyvä tavoite talouspolitiikalle – Oiva Savo, Helsingin suomalainen yhteiskoulu vs. Veeti Salvisto, Parolan lukio 
  8. Perintöverotuksesta on luovuttava / Perintöverotuksesta ei pidä luopua – Roope Riihijärvi, Kulosaaren yhteiskoulu vs. Antti Laitila (harjoitusvastustaja FA:sta)

Finaalin kirjallinen kysymys

Inflaatio on kiihtynyt Suomessa ja monissa muissa maissa viime aikoina. Mitä tekijöitä kiihtymisen taustalla on? Miten nopea inflaatio vaikuttaa taloudessa? Millä tavalla talouspolitiikan (eli finanssi- ja rahapolitiikan) tulisi reagoida kiihtymiseen?

Palaa Talousguru-finaalin tunnelmiin


Lisätiedot:

Elina Antila, viestintäpäällikkö, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta,
puh. 040 548 3838
Kirsi Ruhanen, toiminnanjohtaja, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry,
puh. 044 303 1789
Juho Parkkulainen, vuoden 2023 Talousguru, puh. 040 418 3515

Avainsanat

Kuvat

Talousguru 2023 voittajakolmikko: vasemmalta Ilmari Pietikäinen (3.), Juho Parkkulainen (1.) Ronja Eklund (2.)
Talousguru 2023 voittajakolmikko: vasemmalta Ilmari Pietikäinen (3.), Juho Parkkulainen (1.) Ronja Eklund (2.)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kymmenen kysymystä pankkisektorin turbulenssista20.3.2023 15:10:55 EET | Tiedote

Finanssiala ry:n johtava lakimies Olli Salmi, johtaja Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen ovat laatineet kymmenen kohdan paketin kysymyksiä, joita pankkisektorin viime päivien turbulenssi herättää. Asiantuntijamme ovat perehtyneet pankkisääntelyyn sekä pankkien vakavaraisuuteen ja kriisinratkaisuun ja ovat mielellään käytettävissä haastatteluihin ja asiantuntija-analyyseihin. Yhteystiedot tiedotteen lopussa.

Olisiko eurooppalainen sääntely auttanut yhdysvaltalaista Silicon Valley Bankia?17.3.2023 10:09:08 EET | Tiedote

Finanssikriisin jälkeen pankkien sääntelyä on Euroopassa lisätty lähes tukahduttavalla tahdilla. Tavoitteet ovat sinänsä olleet perusteltuja, ja paljon hyvääkin on saatu aikaiseksi. EU-pankkien varautuminen kriiseihin nousi ajankohtaiseksi kysymykseksi perjantaina 10.3.2023, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) ajautui vaikeuksiin ja viranomaiset ottivat sen haltuun. Yksittäisten pankkien ongelmiin on varauduttu Euroopassa monin eri tavoin. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, miten ja miksi SVB:n tapaus ei osoittanut varsinaisia puutteita tai aukkoja eurooppalaisessa sääntelyssä. Kirjoittaja Olli Salmi työskentelee Finanssiala ry:ssä johtavana lakimiehenä, vastuualueinaan mm. pankkien vakavaraisuus ja kriisinratkaisu. Salmi on median käytettävissä haastatteluihin tai asiantuntija-analyyseihin. Lisäksi mediaa pankkisääntelyaiheissa palvelevat johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen.

Suomen pankkisektori on turvassa Atlantin yli lyöviltä tyrskyiltä – suomalaisten pankkien liiketoiminta ja rakenteet poikkeavat Yhdysvaltain kriisipankeista15.3.2023 12:23:18 EET | Tiedote

Yhdysvaltalaisten pankkien kaatumisilla ei odoteta olevan merkittäviä vaikutuksia Suomen pankkisektoriin, toteavat Finanssiala ry (FA) ja Finanssivalvonta (Fiva). Suomalaisilla pankeilla on vain pieniä suoria kytköksiä Yhdysvaltain rahoitussektorille. Suomalaisilla pankeilla ei ole vastaavia haavoittuvuuksia, jotka aiheuttivat pankkien kaatumiset Yhdysvalloissa. Suomalaispankkien liiketoimintamallit, saamiset ja rahoitusrakenne ovat paremmin hajautettuja.

Korot ja hintojen nousu huolettavat erityisesti nuoria – finanssialan kiristyvä sääntely ja lisärasitteet vaikeuttaisivat kuluttajien ja yritysten investointeja14.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Kuluttajat lykkäävät suunnitelmiaan tehdä suuria hankintoja, kuten asunnon ja mökin ostamista tai remontoimista nousevien korkojen ja hintojen takia, ilmenee Finanssialan teettämästä kansalaiskyselystä. Huoli nousevista koroista ja hinnoista on saanut 23 prosenttia vastaajista luopumaan hankinnoistaan. 35 prosentilla harkinta-aika on pidentynyt. Epävarmassa taloustilanteessa on ensiarvoisen tärkeää, että lainansaantia ei vaikeuteta entisestään esimerkiksi sääntelyllä. Korkojen ja hintojen nousu vaikuttaa erityisesti nuorten aikuisten suunnitelmiin. Sijoittajat ovat valmiita tyytymään maltillisempaan tuottoon lyhyellä aikavälillä, jos vähäpäästöisistä sijoituksista voi odottaa parempia tuottoja vaikkapa 10 vuoden päästä.

Tule linjoille tänään 14.3. klo 10: Finanssialan toimintakyvystä on huolehdittava epävakaina aikoina14.3.2023 06:36:50 EET | Kutsu

Yli vuoden jatkunut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, koronapandemian jälkimainingit, kiihtyvä inflaatio, nousevat korot ja viimeisimpänä yhdysvaltalaispankkien ongelmat. Miten nämä heijastuvat Suomen finanssimarkkinoille? Miten turvataan Suomen säilyminen houkuttelevana investointi- ja sijoituskohteena? Miten varmistetaan finanssialan kyky rahoittaa kotitalouksien ja yritysten investointeja? Miten Suomen ja Euroopan pankkisektorin häiriönsietokykyä on vahvistettu viimeisimmän pankkikriisin jälkeen?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme