TNS Gallup tutki: Suomalaiset haluavat hyvän hallinnon
Enemmistö suomalaisista ajattelee, että Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa. Tuoreen tutkimuksen mukaan tätä mieltä on yli 80 prosenttia kansalaisista. Yhtä moni arvioi, että hyvä julkinen hallinto on kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edellytys.
Tiedot ilmenevät Akavan Erityisalojen TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.
Suomalaiset odottavat hallinnolta varsin yksimielisesti asiantuntemusta, lainmukaisuutta, kansalaisten kuulemista, riippumattomuutta, tarkoituksenmukaisuutta sekä yhdenvertaista kohtelua.
Puoluetausta vaikuttaa jonkin verran arvostuksiin. Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset korostavat muita enemmän hallinnon taloudellisuutta. Perussuomalaisille valmistelun nopeus on tärkeämpää kuin muille. Vihreät taas arvostavat muita enemmän kansalaisten kuulemista ja avoimuutta, vaikutusten arviointia, hallinnon asiantuntemusta sekä laaja-alaisuutta.
Mielipide hallinnon supistamisesta jakaa suomalaiset. Noin 39 prosenttia on sitä mieltä, että julkista hallintoa ei pidä supistaa ja 45 prosenttia on tästä eri mieltä. 15 prosenttia ei ota kantaa.
– Kaikkiaan tulokset ovat hallintotyötä tekeville jäsenillemme yhtä aikaa hyvä ja huono uutinen. Niistä näkyy, että suomalaiset arvostavat hyvää julkista hallintoa. Sille ladataan myös roppakaupalla odotuksia, joita jäsenemme pitävät itsekin työnsä ohjenuorana. Samaan aikaan moni suomalainen kuitenkin kannattaa hallinnon supistuksia – kuten maamme uusi hallituskin, kommentoi tuloksia toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.
– Yhtälö on ristiriitainen ja huolestuttava. Odotukset lisääntyvät yhtä jalkaa leikkausten kanssa. Ei ymmärretä, että ihannekuva kansalaisten kuulemisesta, valmistelun nopeudesta tai vaikkapa vaikutusten arvioinnista tarvitsee toteutuakseen korkeasti koulutettuja osaajia. Juuri he toteuttavat sen hallinnon kehittämisen, jota nyt vaaditaan ja edellytetään.
– Tämä jo pitkällä oleva leikkausten kierre on katkaistava. Suomella ei ole varaa säästää julkista hallintoaan henkihieveriin, Salla Luomanmäki sanoo.
– Jäsenemme raportoivat jo vakavista puutteista hallinnon resursoinnissa, vaikutusten arvioinnissa, valmistelun nopeudessa ja avoimuudessa. Kaikki nämä ovat ominaisuuksia, joita suomalaiset julkiselta hallintotyöltä edellyttävät.
***
Akavan Erityisalat edustaa merkittävää osaa julkisella sektorilla hallintoa ja sitä tukevaa työtä tekevistä akavalaisista. Kaikkiaan liitossa on 29 000 jäsentä, joista 11 000 työskentelee valtiolla, kunnissa ja korkeakouluissa.
Akavan Erityisalat on tutkinut sekä omien jäsentensä että kaikkien suomalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta viime syksynä ja keväällä. 3.6.2015 julkistetut tutkimukset toteutti TNS Gallup. Samana päivänä ilmestyi Akavan Erityisalojen julkaisusarjassa julkishallinnon jäsenten ammatteja esittelevä julkaisu Hyvä hallintotyö! (ISBN 978-952-5927-50-4).Tutkimusraportit sekä Hyvä hallintotyö! -julkaisu löytyvät tämän tiedotteen liitteistä sekä osoitteesta http://www.akavanerityisalat.fi/edunvalvonta/tutkimuksia_ja_julkaisuja
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 0201 235 341, 040 700 7800, salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, 040 525 8582, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat
Julkisen sektorin neuvotteluissa korostui ammattiliittojen voima – Akavan Erityisalat tyytyväinen saavutuksiin9.5.2025 11:03:10 EEST | Tiedote
Haastavissa oloissa saavutetut yleisen linjan palkkaratkaisut julkisella sektorilla osoittavat neuvottelujärjestelmän toimivuuden ja ammattiliiton jäsenyyden arvon, arvioi Akavan Erityisalat. Kunnissa ja hyvinvointialueilla myös palkkaohjelman jatkuminen oli keskeinen saavutus jäsenillemme.
Akavan Erityisalat: Kasvutoimia rahoitetaan leikkaamalla palveluista25.4.2025 09:46:47 EEST | Tiedote
Kehysriihen veronkevennyksiä kompensoidaan leikkauksilla, jotka osuvat valtion, kuntien, yliopistojen sekä järjestöjen rahoitukseen. – Suomalaisten tarvitsemista palveluista ja hyvästä hallinnosta leikataan huoletta iloisten verouutisten katveessa. Samalla huoli julkisen talouden tilasta kasvaa, arvioi Akavan Erityisalat.
Olli Kaureesta Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja24.4.2025 12:43:19 EEST | Tiedote
Akavan Erityisalojen toiminnanjohtajaksi on nimitetty Olli Kaure 1.5.2025 alkaen. Kaure on työskennellyt liiton palveluksessa vt. toiminnanjohtajana ja kehitysjohtajana.
Kysely: Joka toinen johdon assistentti kokee epäasiallista kohtelua23.4.2025 09:53:35 EEST | Tiedote
Osaamisen vähättelyä, häirintää, tytöttelyä, arvostuksen puutetta työtehtävien vuoksi. Epäasiallista kohtelua on työurallaan kokenut 52 prosenttia johdon assistenteista, ilmenee Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan kyselystä. Jopa 28 prosenttia johdon assistenteista raportoi kokeneensa epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana. Skilla ry nostaa hallinnon asiantuntijoiden ja assistenttien päivänä 23. huhtikuuta esiin huolen jäsenistönsä työelämässä kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta.
Av-käännösyritysten palkkaratkaisu yleisen linjan mukainen16.4.2025 15:25:26 EEST | Tiedote
Av-käännösyritysten työehtosopimuksen osapuolet ovat päässeet sopuun yleisen linjan mukaisesta kolmivuotisesta sopimusratkaisusta. Sopimus on edelleen yksi harvoista työehtosopimuksista, joissa on sovittu myös ei-työsuhteisten tekijöiden vähimmäispalkkioista. Sopimuksessa työntekijöitä edustavat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Kieliasiantuntijat sekä Journalistiliitto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme