Jätemaksut nousussa
KUNTALIITTO TIEDOTTAA
Julkaistavissa perjantaina
23.11.2007 klo 16
Jätemaksut nousussa
Omakotitalokiinteistön vuotuiset keskimääräiset jätemaksut ovat noin 163 euroa kun kiinteistöllä on yksi kerran kahdessa viikossa tyhjennettävä jäteastia. Maksut ovat nousseet vuodessa noin 3 prosenttia.
Jätteen käsittelymaksut eli kaatopaikkamaksut ovat nousseet vuodessa 7 prosenttia. Ne ovat keskimäärin 102 euroa tonnilta.
Lisäksi Kuntaliiton jätehuoltoselvityksestä ilmenee, että kunnallisesti kilpailutettu jätehuolto ja biojätteiden kompostointi alentavat kiinteistöjen jätehuoltomaksuja.
Ekomaksut yleistyneet
Jo joka kolmannessa kunnassa on käytössä ekomaksu. Kunnat kattavat ekomaksulla yleensä ongelmajätehuollon, hyötyjätepisteiden ylläpidon ja neuvonnan kustannuksia. Ekomaksu on keskimäärin 28,40 euroa vuodessa omakotikiinteistöille ja loma-asunnoille 12,63 euroa.
Kotitalouksien biojätteiden kompostointi vähentää kiinteistökohtaisia maksuja noin 5 prosentilla. Kompostointi vaikuttaa usein myös ekomaksun ja alueellisen keräyspisteen käyttömaksun suuruuteen.
Monissa kunnissa on käytössä alueellisia keräyspisteitä. Niiden keskimääräinen vuotuinen käyttömaksu on kompostoimattomille omakotikiinteistöille 98,97 euroa ja loma-asunnoille 47,26 euroa.
Keskitetty kilpailuttaminen alentaa jätemaksuja
Omakotitaloissa yleisen 240 litran jäteastian tyhjennys maksaa sopimusperustaisessa jätteenkuljetuksessa 13 prosenttia enemmän kuin kunnan järjestämänä. Kunnan kilpailuttamassa jätteenkuljetuksessa yksi tyhjennyskerta maksaa keskimäärin 5,42 euroa ja sopimusperustaisessa kuljetuksessa 6,15 euroa.
Isomman 600 litran jäteastian tyhjennys maksaa sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa 8 prosenttia enemmän kuin kunnan järjestämänä.
Jäteastioiden tyhjennysmaksuissa on kuitenkin suuria eroja, jotka johtuvat muun muassa paikallisista olosuhteista, valitusta kuljetusjärjestelmästä ja kilpailuttamisen onnistumisesta. Tyhjennysmaksu koostuu jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä sekä veroista. Pienimpien jäteastioiden tyhjennysmaksuissa yli puolet on kuljetuksen osuutta.
Jätteen käsittelymaksuissa suuria eroja
Jätteen käsittelymaksut, jotka ovat keskimäärin 102 euroa tonnilta, ovat nousseet vuodessa 7 prosenttia. Ne vaihtelevat suuresti eri alueilla kaatopaikan koosta, tasosta ja iästä riippuen. Alhaisin maksu on 76 ja korkein 156 euroa tonnilta.
Jäteveron ja arvonlisäveron osuutta käsittelymaksussa on lähes puolet. Viimeisen kymmenen vuoden aikana maksut ja jätevero ovat kaksinkertaistuneet.
Biojätteen ja energiajätteen käsittelymaksut ovat noin jäteveron verran muusta yhdyskuntajätteestä perittäviä maksuja alhaisempia. Biojätteen käsittelymaksu on keskimäärin 68 euroa ja energiajätteen käsittelymaksu 74 euroa tonnilta.
Jätemaksutaksoissa on suuria alueellisia ja rakenteellisia eroja, mikä vaikeuttaa maksujen vertailua. Monissa kunnissa taksat muodostuvat aiempaa useammista erillisistä maksuista. Jätteiden käsittely- ja kuljetusmaksujen lisäksi on kuormakohtaisia maksuja, ekomaksuja, alueellisten keräyspisteiden käyttömaksuja ja taksaan sisältyviä kuntalisiä. Myös jätteiden erilaiset lajittelut ja käsittelymenetelmät vaikeuttavat vertailua.
Tiedot perustuvat Kuntaliiton selvitykseen Tietoja kuntien jätehuollosta 2007. Selvitystä varten saatiin tietoja 378 kunnasta. Vastanneissa kunnissa asuu 97 prosenttia maan väestöstä.
Lisätietoja:
Seija Paajanen, ympäristöinsinööri, p. 050 537 8630
Marjut Mynttinen, tutkijainsinööri, p. (09) 771 2355, 050 386 3484
Tiedoksi toimituksille
Selvitys on ennakkoon toimitusten käytettävissä osoitteessa www.kunnat.net/mediatiedotteet.
Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Styrelsens arbetsutskott föreslår att Susanna Huovinen väljs till vice vd vid Kommunförbundet15.5.2025 11:07:01 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundets styrelses arbetsutskott föreslår att Susanna Huovinen, magister i samhällsvetenskaper, väljs till ny vice vd vid Kommunförbundet. Det slutliga beslutet fattas av Kommunförbundets styrelse vid sammanträdet den 22 maj.
Kuntaliiton hallituksen työvaliokunta esittää varatoimitusjohtajaksi Susanna Huovista15.5.2025 09:45:18 EEST | Tiedote
Kuntaliiton hallituksen työvaliokunta esittää, että liiton uudeksi varatoimitusjohtajaksi valitaan yhteiskuntatieteiden maisteri Susanna Huovinen. Lopullisen päätöksen tekee Kuntaliiton hallitus kokouksessaan 22. toukokuuta.
Kuntaliiton Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtajaksi on valittu Pirjo Sirén14.5.2025 15:04:14 EEST | Tiedote
Kuntaliiton Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtajaksi ja Kuntaliiton johtoryhmän jäseneksi on valittu maisema-arkkitehti Pirjo Sirén. Sirén siirtyy Kuntaliittoon Tuusulan kuntakehitysjohtajan tehtävästä ja aloittaa Kuntaliitossa 5. elokuuta.
Fem stora städer publicerade frivilliga hållbarhetsrapporter7.5.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Fem stora städer – Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Vanda och Åbo – har publicerat frivilliga hållbarhetsbedömningar i dag den 7 maj. De frivilliga hållbarhetsbedömningarna visar att bedömningen inte styrs av ett lagstadgat tvång, utan av behovet av att utveckla städernas verksamhet.
Viisi suurta kaupunkia julkaisi vapaaehtoiset kestävyysraporttinsa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viisi suurta kaupunkia – eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Turku – julkaisivat vapaaehtoiset kestävyysarvionsa tänään 7. toukokuuta. Vapaaehtoinen kestävyysarvio viittaa siihen, että arvioita ei ohjaa lakisääteinen pakko, vaan tarve kehittää kaupunkien toimintaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme