Akatemia valitsi hankkeet mineraalivarojen akatemiaohjelmaan
Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit (MISU) -akatemiaohjelmassa tarkastellaan perusteellisesti mineraalivarojen kokonaisuutta ja tuotetaan uusia ratkaisuja alan haasteisiin.Ohjelmassa luodaan tietopohjaa vastuulliseen kaivos- ja kierrätystoimintaan, jossa myös huomioidaan vaikutukset sekä luontoon että ympäröivään yhteiskuntaan. Ohjelmaan liittyvässä tutkimuksessa keskitytään laajasti ja syvällisesti harvinaisten, erityisesti metallisten, mineraalien esiintymiseen, ominaisuuksiin, prosessointiin, käyttöön ja kierrätykseen sekä metallisia mineraaleja korvaaviin materiaaleihin.
Ohjelmassa rahoitetaan muun muassa seuraavat hankkeet:
Professori Kari Laasosen (Aalto-yliopisto) vetämän konsortion tarkoituksena on kehittää uusia nanomittakaavan katalyyttejä, jotka sisältävät vain yleisiä ja edullisia raaka-aineita. Näiden katalyyttien on tarkoitus korvata kriittisiin materiaaleihin lukeutuvia platinaryhmän metalleja katalyyttinä. Hyödyntämiskohteita ovat muun muassa biopolttoaineet, energian varastointi ja hydrausreaktiot.
Professori Jouko Niinimäen (Oulun yliopisto) johtaman konsortion projektissa kehitetään tehokkaita prosesseja kaivosten rikastushiekkojen hyödyntämiseen huokoisten keraamien raaka-aineena. Tutkimus keskittyy matalaenergisiin prosesseihin ja niiden uusiin yhdistelmiin. Tutkimuksen tuloksena nykyään kaatopaikoille sijoitettavia teollisuuden jätevirtoja saadaan parempaan hyötykäyttöön. Samalla vahvistetaan suomalaista cleantech-osaamista.
Professori Mika Sillanpään (Lappeenrannan teknillinen yliopisto) vetämässä hankkeessa sähköistä ioninvaihtoa eli elektrodeionisaatiota esitetään selektiiviseksi menetelmäksi harvinaisten maametallien ja jalometallien talteenottoon kaivosteollisuuden vesivirroista. Jalometalleja ja harvinaisia maametalleja käytetään laajasti elektroniikka-, energia- ja ajoneuvoteollisuudessa. Huolta aiheuttavat kuitenkin niiden korkea hinta ja saatavuus. Erityisesti arktiset ekosysteemit saattavat kärsiä kaivosteollisuuden rajuista toimista alueella. Tämän vuoksi olisi tärkeää tuottaa kestäviä ratkaisuja mineraalien louhintaan uusien teknologioiden avulla arvokkaiden komponenttien talteenottoon ja kierrätykseen.
Lisätietoja ohjelmasta ja rahoitettavista hankkeista:
- Ohjelmapäällikkö Tommi Laitinen, p. 029 533 5057
- Ohjelmapäällikkö Tuomas Katajarinne, p. 029 533 5067
- kaikki rahoitettavat hankkeet
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@aka.fi
Suomen Akatemian viestintä
Tiedottaja
Anna-Riikka Oravakangas
p. 029 533 5056
anna-riikka.oravakangas@aka.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2025 rahoitamme tutkimusta lähes 515 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Äkkikuoleman riski suurenee sydämen rasvoittumisen myötä –lisääntynyt ylipainoisuus suurimpia uhkia9.4.2025 09:08:10 EEST | Tiedote
Sydänpysähdyksen aiheuttama äkkikuolema vaatii yleensä kolme asiaa: jonkin kuolemalle altistavan sydänsairauden, sydämen alttiuden lisälyönneille sekä jonkin hetkellisen, muuttuvan riskitekijän. Tämä ilmenee Oulun yliopiston professorin ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Juhani Junttilan sydänpysähdyksen aiheuttamaan äkkikuolemaan liittyvästä tutkimuksesta, jota hän on jo vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella.
Suomen Akatemia valmistelee yliopistoille hakua ulkomaisten tutkijoiden kutsumiseksi Suomeen27.3.2025 15:20:44 EET | Tiedote
Suomen Akatemia suunnittelee uutta rahoitushakua, joka vahvistaisi yliopistojen mahdollisuuksia rekrytoida kansainvälisiä osaajia Suomeen.
RCF preparing call for universities to invite foreign researchers to Finland27.3.2025 15:20:44 EET | Press release
The Research Council of Finland (RCF) is planning a new funding call to help universities recruit international experts to Finland.
Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote
Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.
Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote
Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme