Biologinen elektroninsiirto vangittu reaaliajassa

Jaa
Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkimusryhmät ovat ensimmäisinä maailmassa onnistuneet mittaamaan reaaliajassa elektroninsiirtoa Kompleksi I -nimisessä soluhengitysentsyymissä. Elektroninsiirto on keskeinen prosessi soluhengityksessä, jonka avulla solut saavat tarvitsemaansa energiaa.

Helsingin yliopisto
Viestintä
3.3.2008

Biologinen elektroninsiirto vangittu reaaliajassa

Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkimusryhmät ovat ensimmäisinä maailmassa onnistuneet mittaamaan reaaliajassa elektroninsiirtoa Kompleksi I -nimisessä soluhengitysentsyymissä. Elektroninsiirto on keskeinen prosessi soluhengityksessä, jonka avulla solut saavat tarvitsemaansa energiaa.

Työn tulokset antavat osviittaa Kompleksi I:n toiminnasta molekyylitasolla, mikä tulevaisuudessa saattaa hyödyttää lääketieteen kehitystä, sillä useimmat äidin kautta periytyvät niin kutsutut mitokondriotaudit johtuvat juuri Kompleksi I:n toimintavajauksesta.

Dosentti Michael Verkhovskyn ja professori Mårten Wikströmin johtamat rakennebiologian ja biofysiikan tutkimusryhmät saivat varta vasten rakennetun erikoislaitteen avulla vangittua entsyymin katalysoiman elektroninsiirron sen eri vaiheissa. He onnistuivat pysäyttämään reaktion jäädyttämällä nestetypen lämpötilaan mikrosekuntien (sekunnin miljoonasosa) aikaskaalalla. Tutkimustulokset julkaistaan tällä viikolla Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian arvostetun PNAS-lehden tuoreinta julkaisua edeltävässä online-versiossa.

Kiteytetysti sanottuna soluhengityksessä happi ja ravinteet muuntuvat solutasolla hiilidioksidiksi ja vedeksi. Aitotumallisilla soluhengitys tapahtuu mitokondrioiden sisäkalvoissa ja bakteereilla solukalvoissa. Prosessissa ravinnosta peräisin olevat molekyylit hapetetaan hiilidioksidiksi ja samaan aikaan vapautuvat elektronit sysätään hengitysketjuksi kutsuttuun kolmiosaiseen entsyymijärjestelmään, jossa Kompleksi I -entsyymi katalysoi pienten alkeishiukkasten eli elektronien erittäin nopeaa siirtymistä. Hengittämämme happi pelkistyy hengitysketjun toiminnan myöhemmässä vaiheessa vedeksi.

Elektroninsiirrolla on erittäin tärkeä osa soluhengityksen toiminnassa. Sen tarkoituksena on vapauttaa ravinnon sisältämää energiaa, jonka solut jalostavat sopivaan kemialliseen muotoon eli adenosiinitrifosfaatiksi (ATP). Se on elimistön polttoainetta, jota solut käyttävät kaikkiin vaativiin reaktioihinsa, kuten biosynteesiin, aktiiviseen kuljetukseen ja mekaaniseen työhön. Toimintoihin, jotka ovat keskeisiä muun muassa sikiön kehityksessä ja kasvussa, hermoston ja munuaisten toiminnassa sekä lihassupistuksissa.

Soluhengityksessä vapautuva energia muunnetaan ATP:ksi kahdessa vaiheessa. Hengitysketjun tehtävänä on kytkeä elektroninsiirto positiivisesti varattujen protonien kuljetukseen kalvon lävitse, jolloin mitokondriokalvo (tai bakteereissa solukalvo) varautuu sähköisesti aivan kuten patteri. Toisessa vaiheessa patterin jännite-ero käytetään siirtämään protonit takaisin kalvon toiselle puolelle erikoisen molekyylikoneiston säätelemänä niin, että protoninsiirto kytkeytyy ATP:n muodostukseen.

Lisätietoja antaa professori Mårten Wikström, puh. 09 191 58000,
sähköposti marten.wikstrom@helsinki.fi.

 

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye