STTK: Hoitoraha joustavoittaisi työn ja perheen yhdistämistä, jatkotoimia silti tarvitaan
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä julkisti tänään muistion, jossa esitetään uutta joustavaa hoitorahaa pienten lasten vanhemmille. Joustava hoitoraha korvaisi alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille nykyisin maksettavan osittaisen hoitorahan. Uuteen etuuteen olisivat oikeutettuja kaikki työssäkäyvät lastensa hoitoon osallistuvat alle 3-vuotiaiden vanhemmat, joiden keskimääräinen viikoittainen työaika on enintään 30 tuntia tai 80 prosenttia alan tavanomaisesta kokopäivätyön työajasta. Etuuden suuruus olisi porrastettu viikoittaisen työajan mukaan ja olisi 160 tai 240 euroa kuussa. Etuutta voisi saada heti aloittaessaan uudessa työssä. Lapsen kunnallinen päivähoitopaikka ei olisi este joustavan hoitorahan saamiselle.
Lisäksi työryhmä esittää päivähoitomaksun määräytymistä kuukausittaisen hoitoajan perusteella. Tämän on arvioitu kannustavan pienten lasten vanhempia lisäämään osa-aikatyön tekemistä. Päivähoitomaksun uudistaminen on tarkoitus valmistella yksityiskohtaisemmin opetus- ja kulttuuriministeriön varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmässä, jonka toimikausi päättyy helmikuussa 2014.
STTK pitää työryhmän esityksiä oikeansuuntaisina ja kannatettavina. Esitykset eivät kuitenkaan ole riittäviä, vaan jatkossa tarvitaan lisää keinoja tasapainottaa nykyistä paremmin työ- ja perhe-elämää.
- Tällä hetkellä suomalaiset naiset ja miehet osallistuvat työelämään lähes yhtä paljon, mutta naiset käyttävät suurimman osan kaikista perhevapaista ja kantavat suuremman osan perheenhuoltovastuusta. Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen naisten ja miesten kesken lisäisi tasa-arvoa työelämässä ja kotona, lakimies Anja Lahermaa sanoo.
- On kuitenkin korostettava, että annetun esityksen uudistuksella ei ole vielä rahoitusta. Se tuleekin varmistaa jotta uudistuksen vaikuttavuus varmistetaan, Lahermaa muistuttaa.
- Samalla tulee muistaa hallitusohjelmaankin kirjattu erilaisten perheiden mahdollisimman yhdenvertainen kohtelu. Uudistuksen jatkovalmistelussa eri perhemuotojen yhdenvertainen kohtelu tuleekin varmistaa, Lahermaa korostaa.
Pikkulapsivaiheen aikainen vanhempien vapaaehtoinen osa-aikatyö pitäisi STTK:n mielestä tehdä todelliseksi vaihtoehdoksi perheille.
- Nykyinen työlainsäädäntö ja työelämän vakiintuneet käytännöt eivät kuitenkaan suosi pikkulapsivaiheen vanhempien osa-aikatyötä. Työntekijältä puuttuu vaikutusvaltaa omien työtehtäviensä ja työaikansa suunnitteluun. Lainsäädäntömuutosten lisäksi tarvittaisiin myös asennemuutos: työpaikoille pitäisi saada työn ja perheen tasapainottamiseen kannustavampi ilmapiiri, Lahermaa toteaa.
Työ- ja perhe-elämän nykyistä parempaa tasapainottamista on tavoiteltu myös vuodenvaihteessa voimaan tulleessa isyysvapaan pidennyksessä.
- Yhdessä ne vievät tärkeää asiaa eteenpäin, mutta vielä jää tehtävää tulevaisuuden toimenpiteillekin, Anja Lahermaa korostaa.
Lisätietoja:
STTK:n lakimies Anja Lahermaa, puhelin 040 828 6845.
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät28.4.2025 09:35:28 EEST | Tiedote
Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.
STTK: Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia23.4.2025 22:42:43 EEST | Tiedote
Puoliväliriihessään hallitus päätti alentaa verotusta merkittävästi, noin kaksi miljardia euroa. Hallitus on lisäksi päättänyt nostaa puolustusmenoja lähes neljä miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Samanaikaisesti julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna peräti 4,4 prosenttia BKT:stä, ja Suomi joutunee siksi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.
STTK: Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen8.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut rajusti. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400. Ilmiötä ja sen ratkaisuja käsitellään STTK:n uudessa Policy Briefissä.
STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote
Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist
Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava1.4.2025 10:27:25 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme