Helsingin yliopisto

Nuorilla isillä korkeampi kuolleisuus keski-iässä

Jaa
Alle 25-vuotiaina isäksi tulleilla miehillä oli suurempi todennäköisyys kuolla 45–54-vuotiaina kuin myöhemmin ensimmäisen lapsensa hankkineilla. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta, jossa seurattiin yli 30 000:n vuosina 1940–50 syntyneen suomalaisen isän kuolleisuutta.

Kaikkein korkein kuolleisuus keski-iässä oli alle 22-vuotiaina isäksi tulleilla, kun taas vanhimpien, 30–44-vuotiaana isiksi tulleiden todennäköisyys kuolla keski-iässä oli matalin.

Tuloksia ei selittänyt isien koulutustaso, asuinalue, siviilisääty tai kokonaislapsiluku, jotka usein ovat yhteydessä ensimmäisen lapsen hankintaikään ja vanhempien myöhempään terveyteen.

Tutkimuksen osana toteutettiin lisäksi sisarusvertailu, jossa oli yhteensä 1124 veljestä. Alle 22-vuotiaina ensimmäisen lapsensa hankkineilla miehillä oli 73 prosenttia korkeampi todennäköisyys kuolla keski-iässä kuin heidän veljillään, jotka saivat ensimmäisen lapsensa 25–26-vuotiaina.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että aikainen lastenhankinta on yhteydessä miesten todennäköisyyteen kuolla keski-iässä.

– Yhteys ei selittynyt havaitsemattomilla varhaisilla tekijöillä, jotka ovat veljeksille samoja tai aikuisuuden tekijöillä, joiden tiedetään olevan yhteydessä sekä lastenhankinnan ajoitukseen että kuolleisuuteen, kertoo tutkijatohtori Elina Einiö Helsingin yliopiston väestöntutkimuksen yksiköstä.

Aikainen lastenhankinta näyttää tutkimuksen perusteella vaikuttavan miesten elämänkulkuun. Isäksi, puolisoksi ja perheen elättäjäksi ryhtyminen saattaa tutkijoiden mukaan aiheuttaa nuorille miehille psykologista ja taloudellista stressiä ja haitata heidän mahdollisuuksiaan panostaa omaan hyvinvointiinsa.

– Tutkimustulosten perusteella nuoria isiä tulisi tukea, jotta he pärjäisivät lapsiperheen vaativassa arjessa ja ylläpitäisivät terveellisiä elintapoja ja terveyttään. Isien terveiden elintapojen ylläpitäminen saattaa tukea myös lasten hyvää terveyskäyttäytymistä, Einiö toteaa.

Kymmenen vuoden seurannan aikana noin viisi prosenttia isistä kuoli. Pääasialliset kuolinsyyt olivat sydänsairaudet sekä alkoholiin liittyvät syyt.

Tutkimus on julkaistu Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Lisätietoja:
Tutkijatohtori Elina Einiö, Väestöntutkimuksen yksikkö, Sosiaalitieteiden laitos, Helsingin yliopisto, puh. 050 319 9368, elina.einio@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye