Laitoshoidon riski suurin heti puolison kuoltua

Jaa
Elina Nihtilän ja Pekka Martikaisen Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa tekemän tutkimuksen mukaan puolison kuolema lisää ikääntyneiden siirtymistä pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Tutkimuksessa oli mukana 140 902 yli 65-vuotiasta puolisonsa kanssa asuvaa henkilöä, joiden leskeksi jäämistä ja laitoshoitoon siirtymistä seurattiin viiden vuoden ajan vuosina 1998–2002.

Sosiologian laitoksen väestöntutkimusyksikössä työskentelevien tutkija Elina Nihtilän ja professori Pekka Martikaisen tutkimuksessa havaittiin, että ikääntyneiden laitoshoitoon joutumisen riski oli erityisen suuri heti puolison kuoltua. Todennäköisyys joutua pitkäaikaiseen laitoshoitoon oli yli kolminkertainen, kun puolison kuolemasta oli kulunut enintään kuukausi verrattuna niihin, joiden puoliso oli elossa. Miesten ja naisten tulokset olivat hyvin samansuuntaisia. Laitoshoidon todennäköisyys laski, kun puolison kuolemasta kului aikaa: leskien todennäköisyys oli kuitenkin edelleen 20–50 % korkeampi kuin naimisissa olevien, kun puolison kuolemasta oli kulunut 1-5 vuotta. Nihtilän ja Martikaisen mukaan korkeat tulot tai koulutus eivät suojanneet riskiltä joutua laitoshoitoon puolison kuoltua.

Nihtilä ja Martikainen toteavat, että puolison kuolema lisää hoidon tarvetta, kun kotona ei ole enää puolisoa tukemassa ja huolehtimassa kodin askareista. Rakkaan puolison kuolema voi aiheuttaa emotionaalista stressiä, joka saattaa pahentaa sairauksia ja heikentää toimintakykyä. Laitoshoidon tarve vähenee, jos ja kun lesket ajan kuluessa oppivat elämään yksin. Toisaalta tutkimustulokset saattavat viitata myös siihen, että kaikkein huonokuntoisimmat lesket, jotka eivät pärjää yksin asuessaan, siirtyvät laitoshoitoon hyvin nopeasti puolison kuoltua. Jotta pitkäaikaisen laitoshoidon tarvetta saataisiin tulevaisuudessa laskettua, olisi tärkeää suunnata kotihoidon palveluja leskille heti puolison kuoltua.

Pitkäaikaiseksi laitoshoidoksi määriteltiin terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa tai vastaavissa yksiköissä tapahtuva hoito, joka kesti yli 90 vuorokautta tai oli vahvistettu pitkäaikaishoidon päätöksellä. Tutkimuksessa käytetty aineisto koottiin väestörekistereistä, sosiaali- ja terveydenhuollon rekistereistä ja lääkerekistereistä.

Elina Nihtilän ja Pekka Martikaisen artikkeli Institutionalization of Older Adults After the Death of a Spouse julkaistaan 29.5. arvostetussa yhdysvaltalaisessa julkaisussa American Journal of Public Health.

 

Lisätietoja:

 

Elina Nihtilä, puh. (09) 191 23882, sähköposti elina.k.nihtila@helsinki.fi

Pekka Martikainen, puh. (09) 191 23889, sähköposti pekka.martikainen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye