TRAL: Tradenomit haastavat ekonomit työelämässä
Työ- ja elinkeinoministeriön asetus KHT- ja HTM- tilintarkastajien hyväksymisvaatimuksista ei TRAL:n mielestä vaaranna millään tavalla duaalimallia. Ennen tilintarkastajan tutkintoon hakeutumista on hakijoilla oltava suoritettuna joko ammattikorkeakoulussa tai korkeakoulussa suoritettu tutkinto, joka toteutetaan duaalimallin mukaisesti.
Tilintarkastusala on jo pitkään ollut huolissaan alan tulevaisuudesta ja houkuttelevuudesta. Työelämän asiantuntijoiden, tradenomien, etujen valvojana TRAL kokee KHT- ja HTM-tutkintoon kelpoisuuden tuottavien tutkintojen uudistuksen erittäin positiiviseksi asiaksi, joka edistää alan kilpailukykyä monipuolisella osaamisella. Sefe toteaa tiedotteessaan olevansa valmis kehittämään tilintarkastusalaa. Kantelu oikeusasiamiehelle ei kuitenkaan vastaa TRAL:n käsitystä kehittämistyöstä.
Tänään (23.6.) mm. Kauppalehti onlinessa uutisoitiin Taloustutkimus Oy:n toteuttama tutkimus, jossa tutkittiin yrityspäättäjien mielikuvia ekonomi- ja tradenomikoulutuksesta. Tutkimustulosten mukaan reilu kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että ekonomit ja tradenomit kilpailevat pääsääntöisesti samoista tehtävistä yrityksissä.
Kyseinen tutkimustulos ja yllämainittu toimenpide heijastanee ekonomien pelkoa siitä, että tradenomit ovat nykyään merkittäviä kilpailijoita ekonomeille yritysmaailmassa. TRAL:n jäsentutkimuksen mukaan tradenomikunnasta jo yli puolet sijoittuu työelämän asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Tradenomien keski-ikä on vasta 31,5 vuotta ja keskimääräisiä työssäolovuosia on takana vasta vajaa viisi vuotta. Tämä ennustanee, että lähivuosina tradenomit kirivät sijoittumisessa sekä palkkauksessa ekonomeja kiinni työelämässä. Tradenomi- ja tradenomi (ylempi AMK)-tutkinnon suorittaneilla on myös merkittävästi enemmän työelämäkokemusta jo valmistumisvaiheessa kuin kaupallisen korkeakoulututkinnon suorittaneella kollegallaan.
Tradenomitutkinnon tuottamia valmiuksia tarkastellessa on myös syytä muistaa, että valtaosalla ammattikorkeakoulujen kaupallisten aineiden lehtoreilla on taustallaan ylempi kaupallinen korkeakoulututkinto. Jos tradenomien valmiuksia ja osaamista negatiivissävytteisesti arvostellaan, onko syytä myös tarkistaa kaupallisen ylemmän korkeakoulututkinnon tuottamia valmiuksia?
TRAL tekee päivittäin töitä tradenomikoulutuksen sekä korkeakoululaitoksen laadun kehittämisen puolesta ja toivoo myös naapurijärjestönsä osallistuvan kehittämistyöhön nykyaikaisella asenteella mustamaalaamisen sijaan. Tradenomi- ja tradenomi (ylempi amk) -tutkinnot ovat perinteisesti olleet vaikeita aiheita ekonomikunnalle, mutta tästä traumasta olisi jo syytä päästä eroon ja tehdä yhteistyötä kaupallisen koulutuksen puitteissa.
Kaupallisessa korkeakoulutuksessa on paljon kehittämiskohteita, josta löytyisi edellytyksiä liittojen menestyksekkäälle yhteistyölle. Esimerkkinä mainittakoon kaupallisen korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten parempi sijoittuminen työelämään.
Lisätietoja:
Anu Väätäjä
viestintäpäällikkö
p. 050-3727395
Tradenomiliitto TRAL ry on akavalainen tradenomi-, BBA- ja tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneiden sekä näitä tutkintoja opiskelevien ammattijärjestö. TRAL edustaa ja palvelee jäseniään työelämään ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä sekä toimii tradenomikoulutuksen ja tradenomien urakehityksen edistäjänä. Jäseniä liitossa on jo yli 22 000. http://www.tradenomiliitto.fi
Tietoja julkaisijasta

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI
020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi
Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.
Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on yli 33 000 yhteisössämme. tradenomi.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tradenomit
Miksi järjestäytymisestä halutaan rangaista?15.5.2025 14:47:05 EEST | Blogi
Pääministeripuolue kokoomus paljasti viimein todellisen suunnitelmansa koko ay-liikettä vastaan taannoisella hölmöllä kampanjallaan puoliväliriihen päätöksistä. Mediakohua aiheuttaneessa kampanjassa tuotiin esiin esimerkein ansiotuloveron kevennysten vaikutuksia perheisiin. Toisessa kuvassa perheen vanhempi oli liiton jäsen ja toinen puolestaan "ei liiton jäsen". Verohyöty järjestäytyneelle henkilölle oli selkeästi pienempi kuin järjestäytymättömän työntekijän. Epäselväksi jäi, oliko järjestäytymätön kuitenkin työttömyyskassan jäsen. Kassankin voinee arvata.
Osa-aikainen opintovapaa tukemaan osaamisen kehittämistä26.4.2025 11:55:00 EEST | Tiedote
Työikäisten osaamisen kehittämiseen tarvitaan lisää työkaluja muun muassa lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle. Monella asiantuntijalla olisi halua ja tarvetta kehittää omaa osaamistaan, mutta nykyisellään opintovapaa ei mahdollista opiskelua työn ohessa. Tradenomit esittää ratkaisuksi osa-aikaista opintovapaata sekä kouluttautumista henkilöstöeduksi.
Tradenomien palkat nousivat maltillisesti7.3.2025 11:29:21 EET | Tiedote
Työttömyyden kasvu heijastui tradenomien luottamukseen työelämää kohtaan, mutta ansiot kuitenkin nousivat hienoisesti. Vuotuisen jäsentutkimuksemme mukaan tradenomien keskipalkka nousi viime vuonna 1,5 prosenttia verrattuna aiempaan vuoteen. Keskipalkka on nyt 4412 euroa kuukaudessa. Maltillisesta ansiokehityksestä huolimatta tradenomien ostovoima pysyi ennallaan, kun edellisvuonna se laski rajun inflaation vuoksi.
Kunnat eivät kehity ilman osaavaa henkilöstöä18.2.2025 13:36:53 EET | Tiedote
Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat osaavaa henkilöstöä tuottaakseen laadukkaita palveluja kuntalaisille. Ne ovat myös kasvavia tradenomien ja muiden amk-tutkinnon suorittaneiden työllistäjiä. Valitettavan usein rekrytointitilanteissa vanhentuneet kelpoisuusvaatimukset rajoittavat osaavan väen hakeutumista avoinna oleviin tehtäviin. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat varsin itsenäisesti päättää virkojen ja työsuhteiden kelpoisuusehdoista, poislukien lailla säädettävät tehtävät, kuten lääkärit ja opettajat.
Ammattikorkeakouluja pääomitettava25.11.2024 14:56:13 EET | Tiedote
Akava esitti tänään korkeakoulujen pääomittamista kahdella miljardilla eurolla osana kasvutoimia. Tradenomit tukee esitystä ja edellyttää, että pääomittamisen on tapahduttava tasavertaisesti korkeakoulusektorin sisällä. Pääomittaminen ei myöskään saa korvata korkeakoulujen perusrahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme