Alkeishiukkaset ja LHC-törmäytin aiheina yleisötapahtumassa 25.10.
Tilaisuudessa tutkija David Milstead Tukholman yliopistosta kertoo LHC:stä ja Higgsin bosonista ja tutkija Anne Green Nottinghamin yliopistosta pimeästä aineesta ja LHC:stä.
Professori Paula Eerola Helsingin yliopistosta esittelee suomalaistutkijoiden työtä hiukkastörmäyttimen parissa. Hän kertoo myös vuoden 2008 fysiikan nobelistien, Yoichiro Nambun, Makoto Kobayashin ja Toshihide Maskawan, maailmankaikkeuden symmetriarikkoon liittyvistä tutkimuksista. Jos symmetriarikkoa ei olisi, maailmassa olisi nykyisen tietämyksen mukaan vain energiaa eikä lainkaan ainetta, planeettoja tai ihmisiä.
LHC-tapahtuma pidetään yliopiston päärakennuksen salissa 12, Fabianinkatu 33, lauantaina 25.10. kello 10.00-13.00. Tervetuloa! Yleisölle varataan aikaa kysymyksille.
LHC, Large Hadron Collider eli suuri hadronitörmäytin, on maailman suurin hiukkastörmäytin ja jopa maailman suurin koelaitteisto kaikki tieteet mukaan lukien. Sillä selvitetään peruskysymyksiä: mikä on kaiken aineen, massan alkuperää (niin sanotun Higgsin bosonin etsiminen), mikä on pimeän aineen olemus ja miksi maailmankaikkeudessa on huomattavasti enemmän ainetta kuin nk. anti-ainetta (maailmankaikkeuden symmetriarikko).
Laitteisto on kahden synkrotronikiihdyttimen muodostama 27 kilometriä pitkä rengas, joka on tunnelissa sata metriä maan alla Geneven läheisyydessä. Alkuvaiheessa LHC törmäyttää protoneja eli vetyatomin ytimiä. Kiihdyttimellä tuotettavia korkeaenergisiä törmäyksiä tutkijat havainnoivat LHC:n neljällä koeasemalla: yleiskäyttöisillä ilmaisimilla CMS (Compact Muon Solenoid) ja ATLAS (A Toroidal LHC Apparatus) sekä raskasydintörmäyksiin suunnitellulla ilmaisimella ALICE (A Large Ion Collider Experiment) ja symmetriarikon tutkimuksiin erikoistuneella LHCb-ilmaisimella. Lisäksi CMS:n yhteydessä toimii TOTEM-koe, jolla tutkitaan protonin rakennetta ja etsitään pienillä sirontakulmilla tuotettua uutta fysiikkaa.
Suomalaiset tutkijat ovat vahvasti mukana näissä tutkimuksissa. Tulevien kokeiden päätavoite on löytää yli kaksikymmentä vuotta etsitty hiukkanen, nk. Higgsin bosoni. Sitä etsitään törmäyttämällä protoneja, joita kiihdytetään ennennäkemättömiin energioihin, jotta voidaan kartoittaa aineen rakennetta ihan uudella pituusskaalalla. Ajatuksena on, että uuden energia-alueen tutkimisen tuloksena Higgsin bosoni löydetään. Tämä vie tiedettä aimo harppauksen eteenpäin.
Lisää tietoa LHC-tilaisuudesta, Cernistä ja LHC:stä on sivulla
http://www.helsinki.fi/~hitu_www/LHC-2008Oct25fi.html
Lisätietoja antaa myös projektipäällikkö Kenneth Österberg, puhelin 191 50512.
Terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, Helsingin yliopsito, (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme