Helsingin yliopisto

Myyräkannan vaihtelut vaikuttavat jänisruton esiintymiseen - joka 50. suomalainen on saanut tartunnan

Jaa
Jänisrutto (tularemia) on zoonoottinen eli eläimestä ihmiseen tarttuva infektio. Jänisruton aiheuttaja Francisella tularensis –bakteeri kuuluu myös potentiaalisten bioaseiden listaan. Jänisruttoa esiintyy vain pohjoisella pallonpuoliskolla ja taudin ilmaantuvuus on erityisen suuri Suomessa ja Ruotsissa. Professori Olli Vapalahden tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta on selvittänyt jänisruton ilmaantuvuutta vuodesta 1995 alkaen eri puolilla Suomea sekä jänisrutto-vasta-aineiden esiintyvyyttä väestössä. Jänisruttovasta-aineita todettiin 2%:lla suomalaisista aikuisista.
Peltomyyriä. Kuvaaja: Erkki Oksanen/Luke.
Peltomyyriä. Kuvaaja: Erkki Oksanen/Luke.

Jänisrutto tarttuu useimmiten hyttysen pistosta loppukesästä ja alkusyksystä. Sen oireita ovat muun muassa korkea kuume, hyönteisen pistokohtaan kehittyvä haavauma ja paikallisten imusolmukkeiden tulehdus. 

Jänisruton esiintyvyydessä on huomattavia eroja eri vuosien välillä ja samoin eri alueiden välillä niin Suomen sisällä kuin Euroopassakin. Suomessa todetaan säännöllisesti suuria epidemioita, joissa sairastuu satoja, jopa tuhansia henkilöitä. Epidemiat kuitenkin rajoittuvat vain joillekin paikkakunnille, tyypillisesti Pohjanmalla ja Keski-Suomessa. Tänä vuonna tartuntoja on raportoitu jo kolmattakymmentä, ja määrä näyttäisi olevan nousussa, lähinnä Oulun seudulla.

Vapalahden ryhmä tutki myös jyrsijöiden kannanvaihteluiden merkitystä ihmisten jänisruttotartunnoille. Tutkimuksessa osoitettiin, että uusia jänisruttotartuntoja todetaan erityisesti runsasta myyrävuotta seuraavana vuonna. Taudin ilmaantuvuus on pitkällä aikavälillä selvästi suurinta Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa, mutta eri vuosina epidemiat esiintyvät eri paikkakunnilla. Epidemiota esiintyi vuosina 1995, 1996, 2000, 2003, 2006, 2007, 2009, 2012. Jänisrutto-vasta-aineita todettiin 2 % :lla aikuisväestöstä, useimmiten Pohjois-Pohjanmaalla asuvilla, mistä myös ilmoitettiin eniten jänisruttotapauksia tartuntatautirekisteriin.

Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä jänisruton esiintymisen olevan paitsi paikallista, myös syklistä ja syklien liittyvän jyrsijäkantojen vaihteluun

Jänisruttotutkimus tehtiin yhteistyössä Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen, Luonnonvarakeskuksen sekä Turun yliopiston kanssa. Tutkimus on juuri julkaistu EUrosurveillance –tiedelehdessä http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21209

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ELL, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Heidi Rossow, puh. 040 5401 247, professori Olli Vapalahti, puh. 040 8384 015

Kuvat

Peltomyyriä. Kuvaaja: Erkki Oksanen/Luke.
Peltomyyriä. Kuvaaja: Erkki Oksanen/Luke.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eeva Karmitsa, Tiedottaja, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, puh. 02941 58461, 050 415 0396, eeva.karmitsa@helsinki.fi, vetmed.helsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye