Mielenterveysseuralta malli nuorten tukeen koulussa
Opetuskokonaisuudessa keskitytään ongelmien etsimisen sijaan jaksamisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Mielenterveys nähdään voimavarana, joka tukee nuorta arjessa, koulutyössä ja ihmissuhteissa. Terveen mielen ominaisuuksia ovat itsetunto, kyky tunnistaa ja ilmaista tunteita sekä luottamus elämään. Pettymykset ja vaikeatkin elämäntilanteet ovat osa elämää, mutta niitä voi oppia kohtaamaan ja käsittelemään sekä selviytymään niistä.
Mielenterveystietojen ja -taitojen toimintamalli on tehty 7–9 luokille osaksi terveystiedon opetusta. Tällä hetkellä mallin kokeiluverkostossa on mukana yli 4 000 vantaalaista yläkoululaista. Pilottioppilaista suurin osa (95 prosenttia) on sitä mieltä, että mielen hyvinvoinnin taitoja voi oppia ja vahvistaa omassa elämässä. Kaksi kolmannesta nuorista pitää tunneilla käytyjä keskusteluja mielenkiintoisina. Kahdeksasluokkalaisista pojista noin 80 prosenttia kertoo oppineensa tunnistamaan omia hyviä puoliaan. Viime keväänä tehdyn kyselyn palautteissa nousi pojilla esiin tuntien hyödyllisyys itselle. Opettajien mukaan pojat omaksuvat nopeastikin esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaitoja, kunhan opetuksessa annetaan siihen riittävän konkreettisia keinoja.
Opettajat tarvitsevat tukea ja ammatillista täydennyskoulutusta mielenterveydestä. Opettajien palautteissa pidetään tärkeänä teemoihin liittyvää sisällöllistä ja menetelmällistä täydennyskoulutusta, vertaistukea ja keskustelua työtovereiden kanssa sekä työssä oppimista.
Kodin ja koulun vuorovaikutus on tärkeä osa lapsen ja nuoren turvallisuutta ja hyvinvointia. Yhteistyötä voidaan tehdä vaikkapa vuorovaikutteisilla kotitehtävillä tai vanhempien teemailloissa ja keskusteluryhmissä
Kunnan opetustoimenjohdolla ja koulun rehtorilla on avainasema kouluyhteisön opetushenkilöstön mielenterveystietojen ja -taitojen osaamisen mahdollistumisessa ja lisääntymisessä täydennyskoulutuksen keinoin. Myös yhteistyön rakentuminen oppilashuoltohenkilöstön kanssa on tärkeää.
Mielen hyvinvoinnin opetuskokonaisuus ja aineisto sekä opettajien täydennyskoulutus on luotu Osaan ja kehityn -hankkeessa, joka jatkuu Raha-automaattiyhdistyksen tuella vielä ensi vuonna. Vantaalla pilotoitu kokonaisuus laajennetaan valtakunnalliseksi osaksi perusopetuksen tietoa ja taitoa yhteistyössä opetusministeriön kanssa vuosina 2009-2011.
Lisätietoa:
viestintäjohtaja Kristina Salonen
puhelin 0400 – 760 807
OK-hankkeen johtaja Marjo Hannukkala
puhelin (09) 615 51742 / 040 - 58 11068
Mielenterveysseuran Pulinapaja-hankkeessa kartoitetaan 11 pilottikoulun kanssa asioita ja tilanteita, jotka voivat muodostua ongelmiksi kouluyhteisössä. Samalla haetaan keinoja niiden ratkaisemiseksi ja varhaisen tuen vahvistamiseksi oppilaille. Myös Mielenterveysseuran kriisikeskusverkosto on tuonut tätä kautta
omaa osaamistaan nuorten hyvinvointityöhön.
Tästä lisää:
Kirsi Luomaperä
Pulinapaja-hanke
puhelin 040 – 534 5600
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme