Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Erityisasumisen viherympäristöt saivat tunnustusta

Jaa

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
Julkaistavissa torstaina
11.9.2008 klo 10

Erityisasumisen viherympäristöt saivat tunnustusta

Hyvinvointikeskus Onni Pukkilassa, Perhehoitokoti Pekkala Oulussa ja Kiinteistö Oy Helsingin palveluasunnot ovat saaneet kunniamaininnan erityisasumisen viherympäristön rakennuttamisesta.

Kunniamaininnoilla halutaan tuoda julkisuuteen erityisasumisen ympäristöjä, joissa on esimerkillisellä tavalla suunniteltu, rakennettu ja hoidettu viherympäristö. Erityisasumisen piirissä on esimerkiksi ikääntyviä, asunnottomia, nuoria ja liikuntarajoitteisia.

Arkkitehti Markku Axelsson Suomen Kuntaliitosta sanoo, että esteettömyys ja ympäristöarvot ovat tärkeitä niin vanhusten kuin liikuntarajoitteisten asuinympäristöissä.

- Tämän tyyppisiin kohteisiin kiinnitetään vieläkin turhan vähän huomiota, vaikka tiedetään ympäristön myönteinen vaikutus ihmisten henkiseen ja fyysiseen kuntoon.

Erityisasumisen viherympäristöjä arvioinut raati kiittää Pukkilan Hyvinvointikeskus Onnia kunnan keskustaan luodusta uudesta omaleimaisesta kyläkeskuksesta, joka huomioi alueen ympäristöarvot.

Oulun Perhehoitokoti Pekkala on liikunta- ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö, joka on suunniteltu ympäristöön sopivaksi kodiksi. Viherympäristön merkitys on nostettu lähelle asukkaita mahdollistamalla puutarhaterapiaa ja ihmisten ja kasvien välinen vuorovaikutus.

Kiinteistö Oy Helsingin palveluasunnot käsittää useita vanhusten palveluasumista tarjoavia eri-ikäisiä kiinteistöjä. Kohteissa on analysoitu pihojen toiminnallisia ja viihtyisyysongelmia, etsitty korjaus- ja parannusratkaisuja sekä peruskorjattu eri kiinteistöjen pihoja ja ympäristöjä.

Kunniamaininnan saaneet kohteet on haettu Erityisasumisen viherympäristöt 2008 kilpailulla, joka on osa Vihervuotta 2008. Kunniamaininnat myönsi palkintolautakunta, jossa oli edustus kilpailun järjestäneistä organisaatioista. Vihervuoden 2008 koordinoijana toimii viheralan keskusjärjestö Viherympäristöliitto.

Lisätietoja :
arkkitehti Markku Axelsson, p. (09) 771 2243, 050 564 1768

LIITE: Kunniamainintojen perustelut

Hyvinvointikeskus Onni, Pukkila

Kohde ympäristöineen luo Pukkilan keskustaan uuden korkeatasoisen, omaleimaisen, yhtenäisen ja pienimittakaavaisen kyläkeskuksen huomioiden alueen ympäristöarvot. Kohde tarjoaa vanhusten monipuoliset palvelut ja asukkailleen esteettömän ja kodinomaisen ympäristön lisäksi monipuolisia toimintakykyjä ylläpitäviä ratkaisuja sisällä ja ulkotiloissa lähimetsän kuntopolkuihin asti. Avoimet ja suljetut pihat on suunniteltu luonteiltaan ja toiminnoiltaan erilaisiksi käyttötarkoituksen mukaan heikoimman ehdoilla.

Rakennuksen erilaisten tilojen ja toimintojen sijoittelulla sekä toimintojen ja pihojen vuorottelulla, eri pintarakenteita ja erilaisia kasveja sekä värejä ja kontrasteja käyttäen on saavutettu esimerkillinen hanke. Rakennuksen edustan torialue ja torialueen kasvivalinnat ja pintamateriaalit antavat viitteitä ensimmäisen sisäpihan japanilaisuudesta.

Rakennuksen sisääntulokahviosta avautuu näkymä aitoon, japanilaisen maisema-arkkitehdin suunnittelemaan ja japanilaisten puutarhurien rakentamaan puutarhaan, joka toimii taide-elämyksenä. Suojaisassa terapiapihassa voidaan harjoittaa pienimuotoista kävely- ja liikuntaharjoittelua. Kasvillisuus pehmentää rakennettua piha-aluetta. Ryhmäkotien sisäpiha mahdollistaa sään ja vuodenaikojen vaihtelujen havainnoinnin. Dementia-oireisten muistia ja muistumia kotipihoihin on vahvistettu tekemällä ulkoilupihasta myös hedelmä- ja hyötykasvitarha sekä mahdollistamalla asukkaiden omatoiminen kasvien hoito ja istuttaminen.

Kohteessa on luotu hyvät mahdollisuudet asukkaiden osallistuminen ympäristönsä hoitoon. Lautakunnan mukaan on haaste, että näin luotuja mahdollisuuksia ja pihoja myös käytetään aktiivisesti.

Kohteen rakennuttajat: Pukkilan kunta ja Onni Nurmen säätiö

Kohteen suunnittelijoita: Arkkitehtitoimisto L&M Sievänen Oy, Liisa ja Markku Sievänen, arkkitehdit SAFA 
  Anna-Kaisa Kaukola, hortonomi
  Hiroko Kivirinta, maisema-arkkitehti (japanilainen puutarha)


Oulun perhehoitokoti Pekkala, Oulu

Kohde on liikunta- ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö, joka on suunniteltu kodinomaiseksi ja ympäristöönsä sopivaksi kodiksi. Kohteen tilat ja piha-alueet on suunniteltu ja toteutettu ympärivuotiseen puutarhaterapeuttiseen toimintaan. Puutarhaterapiaa voidaan tarjota asukkaiden ehdoilla kasvien kanssa puutarhassa tai viherhuoneessa vuodenajasta riippumatta.

Kohteessa viherympäristön merkitys on nostettu lähelle asukkaita mahdollistamalla puutarhaterapiaa ja ihmisten ja kasvien välinen vuorovaikutus. Kohteessa kasvit ja niihin kohdistuvat hoitotoimenpiteet ovat työvälineitä, joilla asukkaita autetaan. Kohteen toiminta ja ratkaisut lisäävät huomiota viherympäristöön esimerkillisellä tavalla.

Kohde on suunniteltu ja rakennettu esteettömäksi niin, että piha-alueen rakenteet mahdollistavat pyörätuoli- ja sänkypotilaiden osallistumisen lähiympäristö- ja puutarhatoimintaan. Kohde innostaa hoitokodin asukkaita ja työntekijöitä viherympäristön arvostamiseen esimerkillisellä tavalla.

Kohteen rakennuttajat: Oulun Perhekotihoitokoti Pekkala Ky

Kohteen suunnittelijoita: Arkkitehtitoimisto Vauhtiviiva Oy, Juha Pasanen, arkkitehti
  Kaisa Keskikorpela, hortonomi ja Eeva Pekkala, puutarhuri
Kohteen rakentajia: Viherrengas Järvenpää Oy, vihertyöt
  Viherrakennus Oy, kivityöt


Kiinteistö Oy Helsingin palveluasunnot, Helsinki

Kohde käsittää ja hallinnoi useita vanhusten palveluasumista tarjoavaa eri-ikäistä kiinteistöä ja rakennusta. Kohteissa on ennakkoluulottomasti ja laajasti selvitetty sekä suunniteltu vanhusten palveluasuntojen ympäristöjä ja pihoja. Kohteissa on analysoitu pihojen toiminnallisia ja viihtyisyysongelmia, etsitty korjaus- ja parannusratkaisuja sekä peruskorjattu eri kiinteistöjen pihoja ja ympäristöjä.

Kohteessa on esimerkillisesti panostettu pihojen merkitykseen vanhusten palveluasumisessa ja kohotettu erityisasumisen viherympäristöjen monipuolisuutta, tasoa ja turvallisuutta. Kohde ja sen kiinteistöissä peruskorjauksen kautta aikaansaadut muutokset todistavat pihojen laatutason ja viherympäristöjen arvostuksesta. Kohteessa on ansiokkaalla tavalla toteutettu kiinteistöjen hoitoa, esimerkkinä Syystie 15 Malmilta.

Kohteiden rakennuttaja: Kiinteistö Oy Helsingin palveluasunnot

Kohteidensuunnittelijoita: Ramboll Finland, Aino-Kaisa Nuotio, yleissuunnittelu, maisemasuunnittelu

Kohteiden rakentajia: MN-Rakennus- ja Kiinteistöpalvelut Oy, pääurakointi
  Ritvaset Oy, vihertyöt
Viherhoito:  Helsingin kaupunki rakennusvirasto, ympäristötuotanto

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S

Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.

Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote

Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye