Opiskelijaunioni STTK: Harjoittelussa tehdyn työn palkkaus kuntoon
Alkavan lukuvuoden kuluessa tuhannet ammattikorkeakouluopiskelijat suorittavat tutkintoonsa pakollisena kuuluvaa työharjoittelujaksoa. Harjoittelusuhteen sisältö ja ehdot vaihtelevat paljon opiskelualoista ja harjoittelupaikoista riippuen. Opiskelijaunioni STTK toivoo harjoittelupaikkoja tarjoavien yritysten kiinnittävän huomiota harjoittelijoiden työoloihin sekä erityisesti palkkaukseen.
Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista määrittelee harjoittelun tavoitteeksi perehdyttää opiskelija ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Harjoittelun tulee antaa opiskelijalle mahdollisuus soveltaa koulussa oppimaansa käytäntöön ja valmentaa alan työtehtäviin.
- Harjoittelu on tärkeä osa opiskelijan opintoja. Sen kautta hän tutustuu todelliseen työelämään ja pääsee kokeilemaan kykyjään erilaisissa tehtävissä, korostaa Opiskelijaunioni STTK:n koordinaattori Marjut Vanha-aho .
Jo harjoittelujaksoa suunniteltaessa tulisi huomioida harjoittelutehtävien monipuolisuus siten, että ne tukevat opiskelijan ammatillista kasvua ja työllistymistä opintojen jälkeen, Vanha-aho painottaa.
- Suunnittelu on hyvä tehdä harjoittelijan ja yrityksen kesken, ja siinä tulisi muistaa myös laadullisen oppimisen näkökulma. On harjoittelijan etu, että harjoitteluaika käytetään mahdollisemman monipuolisien työtehtävien harjoitteluun. Harjoittelussa ei missään nimessä kannata mennä siitä, mistä aita on matalin, toteaa Vanha-aho.
Myös työnantaja hyötyy harjoittelijan ottamisesta, Vanha-aho muistuttaa. Harjoittelu antaa työnantajalle mahdollisuuden pysyä ajan tasalla nykypäivän koulutuksesta sekä tutustua mahdollisiin uusiin työntekijöihin.
- Harjoittelija voi tuoda yritykselle paljon uutta ja arvokasta tietoa yrityksen käyttöön.
Harjoittelija ei korvaa vakituista työvoimaa
Harjoittelun tarkoitus ei kuitenkaan ole paikata työnantajan työvoimatarvetta eikä korvata varsinaista henkilökuntaa halvemmilla harjoittelijoilla. Mikäli harjoittelijan tekemä työ on sellaista, että normaalin työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, on työnantaja velvollinen maksamaan hänelle myös sopimusten mukaista palkkaa.
- Joillakin työpaikoilla tällaisella harjoittelijoiden jatkuvalla hankkimisella pyritään kiertämään työnantajan velvoitteita ja koitetaan saada perusteetonta kilpailuetua. Jos harjoittelu ei ole harjoittelua, muodostuu siitä palkatonta tai alipalkattua työtä ja opiskelija kokee tulleensa hyväksikäytetyksi, paheksuu Vanha-aho.
Opiskelijaunioni muistuttaa, että myös harjoittelijalle tulee maksaa kohtuullinen korvaus tämän tekemästä työstä vaikka se on harjoitteluakin. Monissa työehtosopimuksissa on mainita harjoittelijan palkasta, esimerkiksi siten, että harjoittelijan palkka saa alittaa tehtävän vähimmäispalkan 25 prosentilla.
- Harjoittelu kuitenkin useimmiten sijoittuu opintojen loppupäähän, jolloin opiskelijalla on jo koulutus ja alan ammattitaito lähes hankittuna, Vanha-aho korostaa.
Opiskelijoille tietoa työelämän pelisäännöistä
Harjoittelijan ottavan yrityksen tulisi myös muistaa, että harjoittelija ei harjoittele pelkästään työtehtäviä vaan myös työelämän käytöstapoja, Vanha-aho painottaa.
Opiskelijaunioni STTK suosittelee, että harjoittelusuhteessa noudatettaisiin työelämässä normaaleja käytäntöjä ja harjoittelija otettaisiin aktiiviseksi osaksi työyhteisöä.
- Harjoittelijan voi esimerkiksi ottaa mukaan työpaikan virkistystapahtumiin, ehdottaa Vanha-aho.
Opiskelijaunioni STTK käynnistää tänään OU on the road -kiertueensa Jyväskylästä, Rovaniemeltä ja Imatralta. Syys- lokakuun aikana kiertue vierailee vajaassa 50 ammattikorkeakoulun tekniikan ja liiketalouden yksikössä jakamassa opiskelijoille tietoa työelämän pelisäännöistä.
Lisäksi opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta liittyä postituslistalle, jonka kautta he saavat jatkossakin tietoa työelämän ajankohtaisista asioista. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa työelämässä askarruttaviin kysymyksiin Opiskelijaunionin esittelypisteeltä.
Opiskelijaunioni STTK on ammattiliittojen yhteinen työelämäasiantuntija korkeakouluopiskelijoille. Sen taustalla ovat STTK:laiset Ammattiliitto Suora, Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ, Palkansaajajärjestö Pardia sekä Toimihenkilöunioni. Taustaliittojen solmimien työehtosopimusten piirissä työskentelee kymmeniä tuhansia korkeakouluopiskelijoita. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenliittoihin kuuluu kaikkiaan noin 650 000 jäsentä.
Lisätietoja: Opiskelijaunioni STTK:n koordinaattori Marjut Vanha-aho, puhelin 050 377 8822
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät28.4.2025 09:35:28 EEST | Tiedote
Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.
STTK: Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia23.4.2025 22:42:43 EEST | Tiedote
Puoliväliriihessään hallitus päätti alentaa verotusta merkittävästi, noin kaksi miljardia euroa. Hallitus on lisäksi päättänyt nostaa puolustusmenoja lähes neljä miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Samanaikaisesti julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna peräti 4,4 prosenttia BKT:stä, ja Suomi joutunee siksi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.
STTK: Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen8.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut rajusti. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400. Ilmiötä ja sen ratkaisuja käsitellään STTK:n uudessa Policy Briefissä.
STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote
Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist
Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava1.4.2025 10:27:25 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme