Väitös: Utaretulehdusbakteerin kiinnittymisellä utareen epiteelisoluihin merkitystä bakteerin lisääntymis- ja infektiokykyyn

Kokeellisessa utaretulehdusmallissa Salomäki selvitti millaisia vasteita naudan puolustusjärjestelmä saa aikaan, kun utarekudos altistetaan koagulaasi-negatiivisille Staph. epidermidikselle ja Staph. simulansille. Salomäki osoittaa tutkimuksessaan, että bakteerit pystyivät infektoimaan utareen ja osassa tapauksista säilyivät hengissä ja lisääntyivät utareessa koko tutkimusajan. Staph. epidermidis ja Staph. simulans kykenivät myös aiheuttamaan kliinisesti havaittavan tulehduksen.
Biofilmin muodostuminen on havaittu Strep. uberiksella vasta äskettäin. Salomäen tutkimuksen lähtömateriaalina oli satunnaisesti mutatoitu Strep. uberis -geenikirjasto. Salomäki havaitsi 13 eri geenin vaikuttavan biofilmin muodostukseen ja näistä säätelijänä toimiva geeni (liaR) vaikutti negatiivisen säätelyn kautta biofilmin muodostumiseen. Lopullinen mekanismi tässä säätelyssä jäi kuitenkin tulevien tutkimusten selvitettäväksi.
Erilaisia kliinisiä oireita aiheuttavia Strep. uberis kantoja Salomäki tutki in vitro solumalleissa. Salomäki havaitsi yhteyden niiden biofilmin muodostuksen, epiteelisoluihin kiinnittymiseen ja puolustussolujen syömäksi päätymisen (fagosytoinnin) välillä. Salomäki huomasi, että hyvin epiteelisoluihin kiinnittyneet bakteerikannat eivät tulleet fagosytoiduiksi yhtä helposti kuin heikommin kiinnittyneet. Kliinisten oireiden voimakkuus ja tutkitut bakteerien ominaisuudet olivat yhteydessä vain fagosytoinnin kohdalla.
Salomäen tutkimustulokset tuovat esille kiinnittymisen (adheesion) merkityksen. Kiinnittyminen pintaan, joko elolliseen tai elottomaan, edesauttaa bakteeria biofilmin muodostuksessa, pysymisessä utarekudoksessa tai fagosytoosin kohteeksi joutumisen välttelyssä. Bakteerien ei ole välttämätöntä kyetä muodostamaan biofilmiä, mutta niiden on pystyttävä tarttumaan johonkin rakenteeseen. Tämä tarttuminen voi kuitenkin lisätä riskiä isännän puolustuksen aktivoitumiseen. ”Vaikka väitöskirjaani kuuluvissa tutkimuksissa en havainnut biofilmin suoraa vaikutusta eriasteisia kliinisiä oireita aiheuttavien kantojen välillä, tutkimukset antoivat viitteitä mahdollisesta yhteydestä epiteeliin kiinnittymisen ja fagosytoosin välttelyn välillä. Näiden tekijöiden kautta bakteeri pystyy lisääntymään utareessa ja infektoimaan sen, kuitenkin bakteerin kontaktit utareen epiteeli- ja puolustussoluihin vaikuttaisivat toimivan eri mekanismeilla.” kiteyttää Salomäki.
FM Tiina Salomäki väittelee eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopiston Viikin C-talon luentosalissa 1 (Latokartanonkaari 5) perjantaina 23.10.2015 klo 12 aiheesta:
Host-Microbe Interactions in Bovine Mastitis Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus simulans and Streptococcus uberis
Väitöskirja kuuluu eläinlääketieteellisen mikrobiologian ja immunologian alaan.
Vastaväittäjänä toimii professori Sinikka Pelkonen (Evira, Kuopio) ja kustoksena professori Antti Iivanainen.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme