Digitaaliset ihmistieteet -akatemiaohjelman hankkeet hyödyntävät uudenlaisia tutkimustapoja
Digitaalisissa ihmistieteissä hyödynnetään uutta teknologiaa humanistisessa ja yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa. Akatemiaohjelman alueeseen kuuluvat erilaiset uudet menetelmät ja tekniikat, joissa digitaalista teknologiaa ja modernin datatieteen menetelmiä hyödynnetään humanististen ja yhteiskuntatieteellisten aineistojen keruussa, hallinnassa ja analyysissä.
Rahoitusta saivat muun muassa:
Jussi Pakkasvirran johtama konsortioKansakunnan mielenliikkeet – sosiaalisten, emotionaalisten ja nationalististen liikehdintöjen tunnistaminen sosiaalisesta mediasta, joka toteutetaan Turun, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyönä. Hanke käynnistää digitaalisten ihmistieteiden alueella monitieteisen tutkimusrintaman sosiaalisen median aineistojen analysoimiseksi. Kohteena on Suomi24-verkkoyhteisö. Hankkeessa on tutkijoita yhteiskuntatieteistä, digitaalisen kulttuurin tutkimuksesta, hyvinvointisosiologiasta, kieliteknologiasta ja tilastollisesta data-analyysistä. He kehittävät uusia tapoja tarkastella sosiaalista ja poliittista vuorovaikutusta. Aineistoa tarkastellaan kolmesta näkökulmasta:
1) tutkimalla sosiaalisen median keskustelukulttuuria,
2) kehittämällä tilastollisia ja kieliteknologisia menetelmiä sekä visuaalisia työkaluja, ja
3) kysymysten kautta, kuten minkälaisia vuorovaikutuksen lajeja aineistosta löytyy, miten kiihkeät keskustelut muuntuvat poliittisiksi liikkeiksi, ja miten voitaisiin tunnistaa tunneaaltoja. Aineisto julkaistaan kielipankin kautta. Tarkoituksena on tehdä myös kirja digitaalisesta kulttuurista.
Hannu Salmi Turun yliopistosta johtaa konsortiota, jossa selvitetään digitaalisen historiantutkimuksen avulla julkisuuden muutosta Suomessa vuosina 1640–1910. Konsortio perustuu neljän partnerin, Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan, Turun yliopiston kulttuurihistorian ja informaatioteknologian ja Kansalliskirjaston Digitointikeskuksen yhteistyöhön. Hanke tutkii ja arvioi uudelleen suomalaisen julkisen keskustelun laajuutta, luonnetta ja ylirajaisia kytkentöjä vuosina 1640–1910. Hanke yhdistää kaksi toisiaan täydentävää lähestymistapaa, ja pohjautuu toisaalta kirjastojen metadatan, toisaalta digitoitujen suomalaisten sanoma- ja aikakauslehtien tekstinlouhintaan. Konsortio analysoi, miten kielirajat, eliittikulttuuri ja populaari keskustelu, tekstien uudelleen käyttö ja julkaisujen kanavat olivat vuorovaikutuksessa keskenään. Uutena merkittävänä metodologisena innovaationa ihmistieteissä esitellään avointen, tutkimusongelman erityispiirteet huomioivien tieteellisten laskentakirjastojen käsite ja toimivuus digitaalisen historian keskeisenä tutkimusmenetelmänä.
Janne Seppänen Tampereen yliopistosta johtaa Digitaaliset kasvot -konsortiota. Se pureutuu verkottuneeseen vuorovaikutukseen ja siihen, millä tavoin ihmiset siinä esittäytyvät toisilleen verkossa. Tätä itsensä esittämistä tutkimuksessa luonnehditaan käsitteellä "digitaaliset kasvot", joka viittaa sekä ihmisen fyysisiin kasvoihin että niiden välittymiseen erilaisten käyttöliittymien kautta. Kasvot viittaavat myös niihin arvoihin, mielipiteisiin ja arvostelmiin, joita verkottuneessa vuorovaikutuksessa esiintyy. Projektin keskeinen tarkoitus on laventaa ymmärrystä digitaalisista kasvoista ja niiden roolista inhimillisessä vuorovaikutuksessa. Hankkeessa kehitetään myös avoimeen lähdekoodiin perustuva sovellus, jonka avulla ihmiset voivat muodostaa käsityksen heidän omista digitaalisista kasvoistaan ja samalla hahmottaa paremmin toimintaansa netissä. Hankkeessa on mukana myös Aalto-yliopisto.
Tiedot kaikista rahoitettavista hankkeista
Lisätietoja antavat DIGIHUM-akatemiaohjelman ohjelmapäälliköt Risto Vilkko, risto.vilkko@aka.fi, p. 029 5335 136 ja Mikko Ylikangas, mikko.ylikangas@aka.fi, p. 029 5335 143
Lisää ohjelmasta http://www.aka.fi/digihum.
Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2025 rahoitamme tutkimusta lähes 515 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Äkkikuoleman riski suurenee sydämen rasvoittumisen myötä –lisääntynyt ylipainoisuus suurimpia uhkia9.4.2025 09:08:10 EEST | Tiedote
Sydänpysähdyksen aiheuttama äkkikuolema vaatii yleensä kolme asiaa: jonkin kuolemalle altistavan sydänsairauden, sydämen alttiuden lisälyönneille sekä jonkin hetkellisen, muuttuvan riskitekijän. Tämä ilmenee Oulun yliopiston professorin ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Juhani Junttilan sydänpysähdyksen aiheuttamaan äkkikuolemaan liittyvästä tutkimuksesta, jota hän on jo vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella.
Suomen Akatemia valmistelee yliopistoille hakua ulkomaisten tutkijoiden kutsumiseksi Suomeen27.3.2025 15:20:44 EET | Tiedote
Suomen Akatemia suunnittelee uutta rahoitushakua, joka vahvistaisi yliopistojen mahdollisuuksia rekrytoida kansainvälisiä osaajia Suomeen.
RCF preparing call for universities to invite foreign researchers to Finland27.3.2025 15:20:44 EET | Press release
The Research Council of Finland (RCF) is planning a new funding call to help universities recruit international experts to Finland.
Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote
Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.
Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote
Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme