Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Juurekset – parasta juuri nyt

Jaa
Juuressato nostettiin varastoihin lokakuussa, ja nyt se on parhaimmillaan koko pitkän joulukauden ajan. Tänä vuonna kevään ja alkukesän viileys hidastutti juuresten valmistumista, mutta lämmin syksy kiritti aikataulut kohdilleen. Juurekset saatiin talteen hyvissä olosuhteissa, eikä vetisyyskään haitannut korjuuta. Kauden juurekset ovat laadukkaita ja hyvänmakuisia.

Pitkää kasvukautta vaativat juuriselleri ja palsternakat jäivät osin melko pienikokoisiksi. Lantut ja nauriit välttyivät tuholaisilta ja ovat nyt puhdaspintaisia. Paikoitellen porkkanat ehtivät saada lokakuussa niskaansa pakkasen puraisua. Tämä teettää viljelijöillä lisätyötä, jottei mahdollisia kantaosaltaan vaurioituneita porkkanoita päädy kauppaan saakka.

Hyvät syyt syödä juureksia

Juuresten suosimiselle on vankat perusteet. Juureksia viljellään lähituotantona kotimaassa. Niistä saa monipuolisesti herkullisia ruokia. Hintansa puolesta juureksiin on kaikilla varaa. Juurekset sopivat arjen ruokiin, mutta taipuvat hienojen aromiensa ansiosta myös gurmeeksi. Juurekset monipuolistavat ja keventävät aterioita. Niistä saa vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Kaiken lisäksi juurekset ovat ympäristöystävällistä ruokaa.

Monipuolinen valikoima

Porkkana on keittiön peruselintarvike siinä missä sipulikin. Lisäksi kannattaa varata viileäkaappiin muitakin juureksia vaihdellen. Punajuuri tuo voimaa ja väriä pimeään kauteen. Jos huomaat kaupassa sen serkuksia raitajuurta ja keltajuurta, tutustu niihin! Sama koskee lilaa ja keltaista porkkanaa vaihtelun vuoksi.

Lanttu on tehnyt uuden tulemisen. Siitä kokataan muutakin kuin laatikkoruokaa. Paahda lanttua uunissa sellaisenaan ja nauti voinokareen kera. Naurista viljellään nykyään myös varastoitavana juureksena. Voit tarjota nauriita dippikasviksina tai tuoreraasteina mehevän kastikkeen kanssa.

Palsternakkaa ja selleriä saa jo ilahduttavan usein kaupasta kokonaisina juureksina. Tartu niihin. Sellerin ja palsternakan hienot aromit puhkeavat esiin, kun juurekset kypsennetään. Juuripersilja, mustajuuri, retikat ja retiisit kuuluvat juureksiin nekin. Maa-artisokka on mukulakasvi, ja tuo upean lisänsä juurespalettiin.

Juuresten liittolaiset

Monet juurekset on hyvä yhdistää ruoissa perunaan. Liitto toimii aina. Pähkinät, mantelit ja siemenet tuovat juuresruokiin täyteläisyyttä. Mausta lanttu inkiväärillä ja neilikalla. Punajuuri pitää rosmariinista ja timjamista, ja se maistuu erityisesti vuohen- tai sinihomejuuston kanssa. Kaneli maustaa porkkanan pehmeästi, ja anis tai fenkoli raikkaasti. Tuore fenkoli ja porkkana ovat lyömätön parivaljakko. Makea palsternakka pitää rakuunasta ja piparkakkumausteista.

Kokkaa monin eri tavoin

Uunissa paahdetut juurekset maistuvat lohkoina sellaisinaan tai ne voi soseuttaa. Juuressoseita tarvitaan sosekeittoihin, perinteisiin laatikkoruokiin ja pikkupiiraiden täytteeksi. Raastetuista juureksista saa melkein mitä vain. Tuoreraasteita voi marinoida. Raasteista paistat herkulliset röstipihvit tai letut. Raasteet sopivat keittoihin, patoihin ja vokkiruokiin, myös leipä- tai kakkutaikinoihin. Suikaloi juureksia kiusauksiin ja muihin uuniruokiin.

Pikkelöidyt juurekset ovat trendiruokaa ja tarkoittavat erilaisia etikkasäilykkeitä. Nyt juurekset leikataan etikkaliemeen mieluiten pitkiksi suikaleiksi. Myös isoäitien keittiöistä tuttu hapattaminen on tullut uudelleen muotiin. Pikkelöidyt tai hapatetut juurekset kauniisti pakattuina ovat hyvä lahja ja tuliainen. Myös uunissa paahdettuja juuressipsejä voi antaa lahjaksi.

Helppo juuressalaatti

Uunissa paahdettu punajuurisalaatti olkoon tämän kauden voimaruoka. Pese punajuuret ja lohko kuorineen uunivuokaan. Pirskota rypsiöljyllä ja mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Paahda 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Anna jäähtyä. Tarjoa runsaalta vihersalaattipediltä, jolle voit valella hieman öljy-sitruunanmehuseosta. Leikkaa tai revi päälle kotimaista vuohenjuustoa ja mausta rosmariinilla.

Kunnon välineet innostavat

Välttämätön apu juuresten käsittelyssä ovat hyvä kokki- ja juuresveitsi sekä kunnon leikkuulauta. Eri paksuiset viipaleet, suikaleet ja raasteet tehdään ammattilaisten keittiöissä nykyään mandoliiniksi nimetyllä vihannesleikkurilla, joka on edullinen hankinta. Vanha kunnon myllyraastin pitää pintansa sekin ja toimii takuuvarmasti ja turvallisesti. Sähkökäyttöiset vihannesleikkurit helpottavat ja innostavat, kunhan koneet ovat käyttövalmiina työpöydällä eivätkä kaappien perukoilla. 

Joulujuuresviikkoa vietetään viikolla 48 eli 23. – 29.11.2015.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK, 0400 544728
Ruokaohjeet ja -vinkit: Pirjo Toikkanen, ruokatoimittaja, 0400 894549

Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat löytyvät täältä:
http://www.kasvikset.fi/keittokirja
Juureslastut
24 h -salaatti
Marinoitu punajuurisalaatti

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa6.6.2025 09:22:06 EEST | Tiedote

Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.

Anne Kalmari mukaan MTK:n puheenjohtajakisaan2.6.2025 15:13:34 EEST | Tiedote

Maa- ja metsätalousyrittäjä, MMM, kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan vpj Anne Kalmari on tänään ilmoittanut puheenjohtajan valintaa valmistelevalle työryhmälle liittyvänsä MTK:n johtokunnan 1. puheenjohtajan tehtävää hakevien joukkoon. Jo aiemmin ehdokkuutensa ovat ilmoittaneet maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen. Lisäksi valintaa valmistelevalle työryhmälle on ilmoittautunut kaksi muuta ehdokkuutta harkitsevaa henkilöä, jotka eivät kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua nimeään julkistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye