Pelon ja toivon välissä pätkätöissä, sankaritarinoita ja uusia alkuja?

Jaa
Valtiotieteen lisensiaatti Sikke Leinikin kertoo, että Suomessa korkeasti koulutetut tekevät eurooppalaisittain poikkeuksellisen paljon pätkätyötä. Leinikki tutkii 5.6. Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa tarkastettavassa väitöksessään korkeasti koulutettujen pätkätyöläisten ammatti-identiteetin rakentumista epävarmoilla työmarkkinoilla pätkätyöntekijöiden haastattelukertomusten pohjalta. Jälkimodernissa riskiyhteiskunnassa elinikäiset ja varmat työpaikat ja pysyvät ammatti-identiteetit katoavat ja työuran ennakointi on vaikeaa.

Leinikki löysi haastateltavansa etupäässä ammattiyhdistysliikkeen avulla. Suurin osa haastateltavista oli naisia, jotka olivat syntyneet 1960- ja 1970-luvuilla. Ammattiryhmittäin jaoteltuna Leinikin aineisto koostuu 13 tutkijan, 4 kätilön, 4 toimittajan, 4 sairaanhoitajan ja 10 projektiammattilaisen haastattelusta. Osa haastateltavista kuului kahteen ammattiryhmään.


Leinikki tutkii pätkätyötä tekevien ihmisten kertomuksia ja hän asemoi myös itsensä kokemuksellisesti osaksi tutkimaansa kohdetta. Leinikki tarjoaa mallitarinoita, joiden avulla pätkätyöläinen voi reflektoida omaa elämäänsä. Haastateltujen kertomisen tapaa tarkastelemalla hän pohtii, mitä se kertoo ammatti-identiteetin rakentumisesta ja yleisestä yhteiskunnallisesta tilanteesta sekä muuttuvista työntekijöiden ja työnantajien suhteista. Hän vertaa haastattelukertomuksia erilaisiin kerronnan lajeihin sankaritarinasta tragediaan.

Kerronnan malleista nousee esille, miten vaikeaa pätkätyöläisen on asemoida itseään työyhteisössä ja miten paljon sosiaaliset verkostot vaikuttavat selviytymiseen. Pätkätyö vaikeuttaa erityisesti naisen urakehitystä. Leinikin mukaan pätkätyössä aiheuttaa ongelmia virallisen työsopimuksen määräaikaisuuden ja työyhteisössä hyvästä työsuorituksesta luvatun jatkuvuuden ristiriita: epävarmuus omasta tulevaisuudesta ja ristiriita saa pätkätyöläiset sitoutumaan työhönsä ja työyhteisöönsä tunteen voimalla, he tulevat töihin jopa sairaina ja sopeuttavat luonteensa työyhteisöihinsä. Heidän mielestään solidaarisuus on hävinnyt talouden ylivallan edessä ja yhteiskunnassa on tapahtunut kahtiajako menestyjiin ja häviäjiin. Pätkätyöläiset toivovat uuden solidaarisuuden rakentumista ja talouden suhteettomaksi ja lyhytnäköiseksi arvottamansa vallan väistymistä.

Pätkätyön vaikutukset sekä yksilön ammatti-identiteettiin että sosiaaliseen pääomaan hahmottuvat haastatteluista moninaisina ja monisuuntaisina: pätkätyö sekä tukee että heikentää ammatillisen identiteetin kehittymistä ja sosiaalisen pääoman ja luottamuksen rakentumista. Pätkätyö myös vaikuttaa elämään työn ulkopuolella, sillä se vaikeuttaa muun muassa tulevaisuuden suunnitelmien tekemistä.

Valtiotieteen lisensiaatti Sikke Leinikki väittelee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa 5.6. klo 12 yliopiston päärakennuksen salissa 12 (Fabianinkatu 33). Hänen väitöksensä Pelon ja toivon välissä – pätkätyöläisen urakerronta kuuluu sosiologian alaan. Väitöskirja julkaistaan sarjassa Työelämäjulkaisut ja sitä myy TJS Opintokeskus. Kirja on myös luettavissa elektronisesti: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-5515-7

Väittelijän yhteystiedot:

Sikke Leinikki, gsm 045 6350673, s-posti sikke.leinikki@tjs-opintokeskus

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye