Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
Tuoreessa väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin äitiyshuollon hyvinvointimittareiden hyödyllisyyttä käyttäjien ja ammattilaisten näkökulmasta. Sekä synnyttäjät että terveydenhuollon ammattilaiset pitivät potilaan itse raportoimia, standardoituja vointimittareita hyödyllisinä ja tarpeellisina, mutta niiden käytännön toteutuksessa on haasteita. Odottavat ja synnyttäneet naiset toivovat, että heidän hyvinvointiaan kartoitettaisiin kattavammin ja että erityisesti synnytyksen jälkeiseen henkiseen jaksamiseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota.
– Nykyisin käytössä olevat mittarit eivät aina tavoita niitä kokemuksia ja tarpeita, jotka ovat synnyttäjille olennaisia. Synnytyksen jälkeisen tuen saaminen ja siihen liittyvän seurannan kehittäminen nousivat tutkimuksessa erityisen tärkeiksi aiheiksi, kertoo väitöstutkija, osastonylilääkäri Kirsi Väyrynen Helsingin yliopistosta.
Myös terveydenhuollon ammattilaiset tunnistavat potilaiden itse raportoimien vointimittareiden merkityksen, mutta kokevat, että niiden käyttö osana arkista hoitotyötä vaatii enemmän resursseja ja selkeämpiä toimintamalleja.
– Erityisesti tietojärjestelmien kehittäminen ja niiden parempi integrointi äitiyspalveluiden kanssa nousivat esiin ratkaisevina tekijöinä, jotta vointimittareiden standardoitu käyttö olisi sujuvaa ja tehokasta. Ilman toimivia järjestelmiä on vaikea hyödyntää synnyttäjien antamaa palautetta käytännössä.
Tutkimuksessa selvitettiin myös, mikä taho on vastuussa standardoitujen vointimittareiden keräämisestä ja hyödyntämisestä. Julkiset äitiysneuvolat nähdään keskeisinä toimijoina, mutta niiden ja sairaaloiden synnytysosastojen välistä yhteistyötä tulisi tiivistää. Jotta vointimittareista saataisiin paras mahdollinen hyöty, olisi tärkeää, että tiedon keruu ja sen käyttö synnyttäjien tukemisessa olisi johdonmukaista ja kattavaa kaikissa äitiyspalveluiden vaiheissa.
Syntyvyyden lasku on merkittävä yhteiskunnallinen haaste, ja synnyttäjien sekä perheiden hyvinvointi on keskeinen osa väestönkehityksen ja hyvinvointivaltion kestävyyttä.
– Laadukkaampi ja yksilöllisempi äitiyshuolto voi lisätä perheiden luottamusta järjestelmään ja mahdollisesti vaikuttaa myös syntyvyyteen pitkällä aikavälillä. Nyt on oikea hetki varmistaa, että jokainen odottava ja synnyttänyt äiti saa tarvitsemansa tuen ja huomion, Värynen sanoo.
LL, perinatologi Kirsi Väyrynen väittelee 16.5.2025 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Utilizing patient reported measures in Finnish maternity care". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Naistenklinikka, Seth Wichmann -sali, Haartmaninkatu 2.
Lisätietoja:
Kirsi Väyrynen
Väitöstutkija, Helsingin yliopisto
Osastonylilääkäri, Naistentaudit ja synnytykset, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
+358142691406
kirsi.vayrynen@hyvaks.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme