370 vuotta muinaismuistohallintoa – Museoviraston historiasta kertova kirjasarja valmistunut

Sarjan uusin osa Kulttuuriperintöala yhteiskunnan muutoksessa kertoo, kuinka vuonna 1917 perustetusta muinaistieteellisestä toimikunnasta tuli Museovirasto vuonna 1972.
Teos kattaa kahden ensimmäisen pääjohtajan, C. J. Gardbergin ja Henrik Liliuksen, pääjohtajakaudet. Heidän aikanaan virastona ja tutkimuslaitoksena aloittaneesta Museovirastosta tuli viranomainen, jonka tehtävänä oli toimia kulttuuriperinnön ja -ympäristön asiantuntijana, palvelujen tuottajana ja toimialansa kehittäjänä.
Yhteistyötä ja haastatteluja
Teoksen pohjana on dosentti Allan Tiitan käsikirjoitus, jonka on viimeistellyt Museoviraston nykyistä edeltävä pääjohtaja Juhani Kostet. Käsikirjoitusta varten Tiitta ja Kostet haastattelivat useita Museovirastossa sen alkuvuosina 1970-luvulla työskennelleitä henkilöitä.
Historiasarja on esillä olevien kirjoittajien lisäksi suuren taustajoukon yhteistyön tulos. Monet vuosikymmenten varrella kulttuuriperintöalalla toimineet ovat ottaneet Museoviraston historian toteuttamisen omakseen ja auttaneet kirjoittajia muodostamaan kuvan viraston roolista ja toiminnasta kulttuuriperintöalalla.
”Kiitokset kaikille tavalla tai toisella mukana olleille ja tietojaan tutkijoille luovuttaneille. Erikoiskiitoksen pyyteettömästä tuesta ansaitsee entinen osastonjohtaja, nyt jo edesmennyt Torsten Edgren, joka luki käsikirjoitusta väsymättömästi, nosti sivuille monia huomiota vaille jääneitä ilmiöitä ja kaivoi arkistoistaan piilossa olleita aineistoja. ” kertoo Juhani Kostet.
Muinaismuistohallinnon vaiheet
Nyt julkaistu teos täydentää Muinaistieteellisen toimikunnan ja Museoviraston historiaa käsittelevän kirjasarjan, joka edelliset osat on julkaistu vuosina 2016 ja 2020. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet
- 1 / Kuninkaallinen ja keisarillinen muinaismuistohallinto – Suomen muinaismuistohallinto 1630–1917, Mikko Härö – Juhani Kostet 2020
- 2 / Tutkimuksen ja hallinnon ristiaallokossa – Muinaistieteellinen toimikunta 1917–1972, Visa Immonen 2016
- 4 / Suomen kansallismuseo – Ikkuna menneeseen ja tulevaan, Tuukka Talvio 2016
Muinaismuistohallinnon historia on nyt käsitelty vuodesta 1630 vuoteen 2003 asti. Historian kirjoittajan, pääjohtaja emeritus Juhani Kostetin ja hänen edeltäjänsä Paula Purhosen kaudet (2004–2019) jäävät odottamaan seuraavan historioitsijapolven katsetta ja käsittelyä.
”Kun aloitin Museoviraston pääjohtajana vuoden 2010 alussa, otin yhdeksi tavoitteekseni Museoviraston historiateoksen toteuttamisen. Silloin en tullut ajatelleeksi, että tutkimus ja kirjoittaminen kestäisi vuosikymmenen. Vuosien työ on nyt kuitenkin maalissa”, iloitsee Kostet.
Kulttuuriperintöala yhteiskunnan muutoksessa – Museovirasto 1972–2003
Allan Tiitta – Juhani Kostet
2023, 452 s., sid. ISBN 978-951-616-270-9
Museoviraston julkaisuja 4
Julkaisujen myynti
Yksittäisen kirjan hinta on 39 euroa (sis. alv). Koko sarjan voi ostaa pakettihintaan 120 euroa (sis. alv). Kirjaa myy Suomen kansallismuseon museokauppa sekä verkkokauppa. Verkkokaupassa hintaan lisätään postikulut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juhani Kostet
pääjohtaja emeritus
juhani.kostet@gmail.com, p. 050 546 0518
Arvostelukappaleita voi tilata osoitteesta anna.lantee@museovirasto.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Valmisteilla oleva maailmaperintökohde-ehdotus esillä Jyväskylän uudessa Aalto2-keskuksessa – Ehdotus Aalto-sarjakohteen nimeämisestä Unescon luetteloon valmistuu vuonna 202524.5.2023 16:00:38 EEST | Tiedote
Unescon maailmanperintökohde-ehdotukseen kuuluvien kohteiden alkuperäisiä arkkitehtipiirustuksia, muotoiluesineistöä sekä valokuvia ja pienoismalleja on esillä lauantaina 27.5. avautuvassa Alvar Aalto -museon näyttelyssä AALTO – työ ja elämä. Museovirasto on valmistellut vuodesta 2022 alkaen ehdotusta Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon suunnittelemista 13 kohteesta koostuvan sarjan nimeämisestä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Ehdotus toimitetaan Unescolle 1.2.2025 mennessä, ja päätöstä odotetaan Unescosta vuonna 2026.
Wiki Loves Living Heritage -kuvakilpailu kutsuu kaikki tallentamaan elävää perintöä9.5.2023 08:59:33 EEST | Tiedote
Tänään Eurooppa-päivänä 9.5. starttaa ensimmäinen Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu, joka jatkuu Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumaviikolle 10.9.2023 asti. Kilpailu järjestetään osana elävän perinnön teemavuotta.
Museovirasto jakoi paikallismuseoiden hankkeille avustuksina lähes puoli miljoonaa euroa13.4.2023 11:06:01 EEST | Tiedote
Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan paikallismuseoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta kulttuuriperinnöstä. Avustusta myönnetään myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen. Avustusta myönnettiin 80 hankkeelle yhteensä 479 400 euroa.
Museovirasto jakoi maailmanperintökohteiden hoitoavustusta 20 hankkeelle yhteensä 235 000 euroa6.4.2023 15:43:23 EEST | Tiedote
Museovirasto osallistuu maailmanperintökohteiden korjaus- ja muutostöiden ohjaukseen sekä jakaa vuosittain avustuksia maailmanperintökohteiden hoitoon ja kehittämiseen. Avustusta myönnettiin vuodelle 2023 muun muassa Petäjäveden vanhan kirkon maisemasuunnitelman tekemiseen, Vanhalle Raumalle sekä Verlan puuhiomolle ja pahvitehtaalle.
Museovirasto avasi ilmoituskanavan väärinkäytösepäilyille30.3.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Museovirasto on avannut kanavan, jossa nykyiset ja entiset työntekijät sekä erilaiset sidosryhmät voivat luottamuksellisesti ilmoittaa työnsä yhteydessä havaitsemistaan tai epäilemistään väärinkäytöksistä. Kanava antaa mahdollisuuden kehittää Museoviraston toimintaa vastuullisemmaksi ja ylläpitää hyvää hallintoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme