Verotiliuudistus vaarantaa yritysten maksuvalmiuden - Yrittäjät tyytymättömiä verotilin valmisteluun
Verotilin perustaminen on myönteinen uudistus, joka keventää yritysten hallintotaakkaan. Yritykset saavat uudistuksen jälkeen maksaa kaikki oma-aloitteiset veronsa yhdellä tilisiirrolla joka kuukausi. Pienimmille yrityksille tulee mahdollisuus tilittää verot kerran tai neljästi vuodessa.
- Jos eräpäivä olisi kuukauden puolivälissä, kuten verotiliä suunnitellessa alun perin kaavailtiin, niin myös kuukausittain laskuttavat yritykset voisivat sopeutua verotilijärjestelmään paremmin. Useat pienet- ja keskisuuret yritykset lähettävät laskunsa kuukauden lopussa maksuehtonaan 14 pv netto. Tällaisissa yrityksissä koko kuukauden kassavirta tulee sisään kuukauden puolivälissä, jolloin kuukauden 15. päivä yleisenä eräpäivänä ottaisi huomioon yritysten normaalit rahavirrat, johtaja Anna Lundén selventää.
Eduskunnan hyväksyttäväksi esitettävä eräpäivä on määritelty Verohallinnon toiveiden mukaan. Tällä halutaan varmistaa rahojen nopea siirtyminen esimerkiksi kuntien käytettäväksi. Suomen Yrittäjien mielestä kiirehtiminen on kuitenkin tarpeetonta, sillä rahojen on oltava veronsaajilla vasta kuukauden 28. päivä.
Verotilijärjestelmään on myöhemmin tarkoitus liittää työnantajamaksujen ja arvonlisäverojen lisäksi myös kaikki muut verot. Näistä esimerkkinä on yritysten ennakkoverot, joiden eräpäivä on nyt kuukauden 23. päivä. Suomen Yrittäjien mielestä eräpäivä on pakko muuttaa viimeistään silloin.
Myöhästymismaksu
Suomen Yrittäjien mielestä myös myöhästymismaksusta tulee perusteettomasti liian suuri. Myöhässä ilmoitetulle verolle on tulossa 20 prosentin vuotuisen korkokannan suuruinen myöhästymismaksu. Tämä peritään myös siinä tapauksessa, että itse vero on maksettu ajoissa. Jos ilmoitus annetaan myöhässä tai puutteellisena, myöhästymismaksu määrätään aina, eikä myöhästymisen syytä oteta huomioon. Suomen Yrittäjät on vastustanut korkeaa myöhästymismaksua, sillä se ei kannusta esimerkiksi oma-aloitteiseen virheiden korjaamiseen. Jos lisäksi vero on maksamatta, samalta ajalta verolle juoksee myös 11,5 prosentin veronlisäyskorko, mikä merkitsee yhteensä yli 30 prosentin korkoa siitä riippumatta, onko virhe tahallinen tai huolimattomuudesta johtuva vai onko kyse tulkintakysymyksestä.
- Koska suuri osa ilmoituksen myöhästymisistä johtuu muusta kuin tahallisuudesta, tämä tulisi ottaa huomioon myöhästymismaksun tasoa alentavana tekijänä. Korko voisi olla enintään samansuuruinen kuin muut verotuksen viivästysmaksut eli 11,5 %, Anna Lundén linjaa.
Veronmaksuun liittyvät laiminlyönnit johtuvat harvoin tahallisuudesta tai maksuhaluttomuudesta. Jättämällä yrittäjien esittämät muutokset huomioimatta lainsäätäjä osoittaa joustamattomuutta.
- Yrittäjien tulovirta on äärimmäisen harvoin yhtä tasainen kuin muilla tulonsaajilla. Verotuksessa tämä ei kuitenkaan näy minkäänlaisina joustoina. Virheiden oma-aloitteiseen korjaamiseen tulisi myös aina kannustaa, Anna Lunden sanoo.
Lisätietoja:
Suomen Yrittäjät, johtaja Anna Lundén, p. 050 544 3928 ja veroasiantuntija Satu Grekin, p 050 550 3488
YRITTÄJYYS KANTAA SUOMEA
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Elinvoimabarometri: Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Päijät-Häme kärkimaakunnat14.5.2025 16:00:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaalla on yrittäjien mielestä Suomen maakunnista vahvin elinvoima. Toiseksi yrittäjät rankkasivat Pirkanmaan ja kolmanneksi Päijät-Hämeen. Suomen Yrittäjien toista kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi yli 4 000 yrittäjää.
Yrittäjägallup: Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja10.5.2025 07:02:00 EEST | Tiedote
Lähes 60 prosenttia pk-yrityksistä kertoo Yrittäjägallupissa, että maksuaikalakia ei ole noudatettu. Suurten yritysten lisäksi myös valtio- ja kuntaomisteiset yhtiöt pitkittävät maksuaikoja yli lain salliman rajan. – Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin. Hallitus voisi halutessaan parantaa yrittäjien asemaa muuttamalla maksuehtolakia, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.
Suomen Yrittäjät: Kaavamaisen työhuonevähennyksen poisto uhkaa kiristää yksinyrittäjän verotusta2.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus on päättänyt poistaa kaavamaisen työhuonevähennyksen. Päätös uhkaa kiristää reilun 4 000 toiminimiyrittäjän verotusta, vaikka hallitus on samanaikaisesti päättänyt ansiotuloverotuksen kevennyksestä.
Kutsu medialle: Yli tuhat kuntavaikuttajaa koolla Kuopiossa 14.–15.5.28.4.2025 10:56:48 EEST | Kutsu
Missä maakunnissa on vahvin elinvoima ja miten se rakentuu? Miten kunnat ja yritykset saavat yhdessä aikaan kasvua? Muun muassa näistä keskustellaan kunta-alan huipputapahtumassa Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa 14.–15.5.2025. Teemana on tänä vuonna “kasvu syntyy uudesta ajattelusta”.
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme