Virukset ovat osa DNA-sormenjälkeämme

Monet virukset jättävät infektion jälkeen perintöainestaan ihmisen kudoksiin. Nykyaikaisten DNA-tekniikoiden avulla nämä virusten ”sormenjäljet” voidaan määrittää ja analysoida ihmisen kudoksesta jopa vuosikymmeniä tartunnan jälkeen. – Ihmisen kudokset ovat kuin elinikäinen arkisto, josta käy ilmi, millaisia viruspatogeeneja henkilö on elämänsä aikana kohdannut, kuvaa Helsingin yliopiston kliinisen virologian professori Klaus Hedman.
Nyt tutkijat ovat ensimmäisen kerran osoittaneet, että virus-DNA:ta voi analysoida myös kauan sitten kuolleiden ihmisten luista. Virologien ja oikeuslääketieteen tutkijoiden yhteistyön tuloksena toisessa maailmansodassa kaatuneiden, Itä-Karjalan metsissä jopa 70 vuotta maanneiden sotavainajien luista löydettiin parvorokkoviruksen DNA:ta. Tutkimuksessa oli mukana 106 vainajan luunäytteet, ja parvorokkoviruksen DNA:ta löytyi lähes joka toiselta.
Parvorokkovirus on nykyään yleinen lastensairauksien aiheuttaja. Sotavainajista löydettyä virustyyppiä ei kuitenkaan ole tavattu kiertävänä Suomessa 1970-luvun jälkeen.
– Kartoittamalla ja analysoimalla virusten geenejä vanhoista ihmisnäytteistä käsityksemme virusten kehityksestä ja levinneisyydestä syvenee. Tuloksia voidaan verrata nykyvirusten muotoihin ja taudinaiheuttamiskykyyn, minkä ansiosta edellytykset ehkäistä ja hävittää infektiotauteja paranevat, Hedman sanoo.
UUDENLAINEN DNA-SORMENJÄLKI
Kahden sotavainajan luista löytynyt virus-DNA oli peräisin sellaisesta parvorokkovirustyypistä, jota ei tiettävästi koskaan ole esiintynyt pohjoismaissa. Tutkijat vertasivat näiden tunnistamattomien vainajien omaa DNA-profiilia luista löytyneeseen viruksen DNA:han ja pystyivät näin osoittamaan, että vainajat olivat todennäköisesti Neuvostoliiton armeijan sotilaita.
– Tällainen ihmisen oman DNA:n ja virus-DNA:n yhdistelmä saattaa auttaa sekä tunnistamaan nykyajan vainajia – mikä tekee siitä uuden apuvälineen oikeuslääketieteellisessä tunnistamisessa – että selvittämään muinaisten ihmisten liikehdintää maapallolla, toteaa Helsingin yliopiston geneettisen oikeuslääketieteen professori Antti Sajantila.
MATKALLA AJASSA TAAKSEPÄIN
Tutkimusryhmän yhteistyö oikeuslääketieteen tutkijoiden kanssa sai alkunsa ryhmässä väitöstutkimustaan tekevän FM Mari Toppisen ajatuksesta: Toppinen oli kuuntelemassa muinaistutkimusta koskevaa luentoa ja alkoi pohtia, voisiko virus-DNA:ta löytyä kenties jopa kauan sitten kuolleiden vainajien luista.
– Pitihän idea ilman muuta tarkistaa! Tulos olikin melkoinen yllätys ja avasi koko maailmalle aivan uuden tutkimusalueen, Hedman sanoo.
Nyt Helsingin yliopiston virustutkijoiden ja oikeuslääketieteen tutkijoiden muodostama arkeovirologian tutkimusryhmä jatkaa matkaansa ajassa taaksepäin. – Olisihan huikean mielenkiintoista selvittää, minkälaisia viruksia kierteli esimerkiksi keskiajan eurooppalaisissa tai kuinka erikoisia olivat ne virukset, jotka kiertelivät Etelä-Amerikassa ennen eurooppalaisten mantereelle tuloa.
Lisätietoja:
Professori Klaus Hedman
Puh. 050 4482801
Sähköposti: klaus.hedman@helsinki.fi
Professori Antti Sajantila
Puh. 0400 605205
Sähköposti: antti.sajantila@helsinki.fi
Reference: Toppinen M, Perdomo MF, Palo JU, Simmonds P, Lycett SJ, Söderlund-Venermo M, Sajantila A and Hedman K. Bones hold the key to DNA virus history and epidemiology. Sci. Rep. 5, 17226; doi: 10.1038/srep17226 (2015)
****************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme