Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Finländarna äter årligen 440 miljoner matportioner i kommunens regi: Kommunen kan gynna närproducerad mat

Dela

Kommunförbundet, jord- och skogsbruksministeriet och FCG Efeko informerar
1.7.2009
Får publiceras genast


Finländarna äter årligen 440 miljoner matportioner i kommunens regi:
Kommunen kan gynna närproducerad mat

Kommunerna tillhandahåller årligen 440 miljoner matportioner.  År 2008 åt varje finländare i snitt 153 måltider som tillretts av storkök, dvs. kaféer, restauranger, personalrestauranger och offentliga kök. De kommunala förtroendevalda bestämmer av vilka råvaror den mat tillreds som tillhandahålls med offentliga medel i kommunerna.

– När vi drabbas av en ekonomisk recession ligger det nära till hands att börja spara på skol- och personalmåltider. Det är ändå värt att minnas att gynnandet av närproducerad mat är en investering i kommunens och regionens livskraft, i kvaliteten på kostservicen och i invånarnas välfärd, säger Tytti Seppänen, sakkunnig vid Kommunförbundet.

Alla finländare är i något skede av livet konsumenter av kostservice.
Många finländare i arbetsför ålder intar dagens enda varma måltid på arbetsplatsen. Därför är bespisning av stor betydelse för folkhälsan. En viktig aspekt på kostservice är också att matkultur överförs från generation till generation.

– Det är en stor utmaning om bara ett tiotal cent står till buds för en tallrik mat som ska vara näringsriktig, hälsosam och ha en fostrande aspekt, påpekar landbygdsöverinspektör Kirsi Viljanen vid jord- och skogsbruksministeriet.

Kostservicen kan erbjuda kommuninvånarna närproducerad mat

Små och medelstora livsmedelsföretag och den offentliga sektorn kan bedriva samarbete mellan köken. Det är ändå inte tillåtet att betona regionens ekonomi och sysselsättning vid offentlig upphandling.

Däremot strider det inte mot upphandlingslagstiftningen att beakta att leveranskedjan är kort när detta påverkar livsmedelsanskaffningarnas kvalitet och miljökonsekvenserna.

– Det är ofta motiverat att köpa livsmedel på nära håll, så att kunden dagligen får färsk och trygg mat. Genom användning av närproducerad mat eftersträvas också en förnuftig och transparent livsmedelskedja. Seppänen påminner om att fortsatt och utvecklad lokal jordbruks- och livsmedelsproduktion berör alla finländare i stor utsträckning.

– I nordiska växtförhållanden kan användningen av närproducerad mat rentav överskrida 50 procent.

Enligt Seppänen är gynnandet av närproducerad mat en fråga om vilja och lust att utveckla fungerande modeller och lösningar. Utvecklingen utgår från en dialog mellan beslutsfattarna, de ansvariga för kostservicen, företagarna och kunderna.

Självförsörjningen inom den inhemska livsmedelsproduktionen och försörjningsberedskapen i fråga om livsmedel lyftes fram också i den landsbygdspolitiska redogörelse som statsrådet godkände i maj.

Finländarna vill äta tryggt och förmånligt

Närproducerad mat behöver inte härstamma från hemkommunen eller landskapet. Däremot är principen för närproducerad mat färskhet, säkerhet, flexibilitet och rätt mängd och kvalitet i förhållande till behovet.

Närproducerad mat är grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, svamp, bröd, spannmålsprodukter, fisk och kött. Nationellt sett är också mjölk, förädlade köttprodukter och andra inhemska livsmedel närproducerade.

Produktionen och användningen av mat inom så korta avstånd som möjligt stöder hela Finlands välfärd.
Konsumenternas krav och önskemål beträffande maten gäller priset, säkerheten, produktionssättet, produktionskedjan och ursprunget.

Konsumenterna vill allt oftare veta varifrån produkten kommer. Tänkesättet att maten ska vara närproducerad har att göra med att produktkunskapen ökat. Finländarna vill veta vilket som är matens ursprungsland och av vilka råvaror maten framställts.

Handbok för beslutsfattare om beslut som gäller närproducerad mat

Kommunförbundet, FCG Efeko och jord- och skogsbruksministeriet har tillsammans publicerat en handbok om användning av närproducerad mat inom kommunala mattjänster. Den första , nyligen publicerade handboken riktar sig till kommunala  beslutsfattare.

Senare utkommer handböcker även för företagare och uppköpare.


Närmare upplysningar:

Tytti Seppänen, sakkunnig, Kommunförbundet, tfn (09) 771 20 30, 040 524 73 62, tytti.seppanen(at) kuntaliitto.fi

Kirsi Viljanen, landsbygdsöverinspektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 529 30, 040 513 21 25, kirsi.viljanen (at) mmm.fi

Sara Syyrakki, konsult, FCG Efeko, tfn (09) 771 22 90, 050 439 56 25, sara.syyrakki (at) fcg.fi


”Päättäjän opas: Lähituottajat ja kunnalliset ruokapalvelut” finns på internet, http://www.tkk.utu.fi/extkk//ruokasuomi/oppaat_paattajan_opas_2009.pdf

Om

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Satsningar på digitalt stöd bör ses som en investering som gagnar alla parter – inte bara som en marginell tilläggstjänst19.5.2025 16:19:32 EEST | Pressmeddelande

Kommunförbundet utredde våren 2025 vilket stöd kommunerna och städerna i nuläget erbjuder i användningen av digitala tjänster. Diskussioner fördes med 21 kommuner. De främsta utmaningarna med att erbjuda och utveckla digitalt stöd är bristen på kontinuitet, att ingen ansvarar för stödet, tidsbrist och osäker finansiering. För att utveckla det digitala stödet på lokal eller regional nivå behövs en stadigvarande samordnare och ett långsiktigt arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye