Kiinteistövero ei ratkaise kuntatalouden ongelmia
Kuntien verotulot ovat noin 20 miljardia euroa. Tärkein vero on kunnallinen tulovero, jonka tuotto on 17,5 miljardia euroa eli 87-88 prosenttia verotuloista. Yhteisöveron tuotto on 1,3 miljardia euroa ja kiinteistöveron 1,3 miljardia euroa.
Kiinteistövero on arvonlisäveron tavoin tyypillinen tasavero, joka ei lainkaan ota huomioon verovelvollisen veronmaksukykyä. Keskiverron keskustakerrostalon asukas maksaa kiinteistöveroa 30 senttiä huoneistoneliöltä kuukaudessa, mikä on yhdeksän prosenttia hoitovastikkeesta ja seitsemän prosenttia kaikista asunnon hoitokuluista.
Helsingin keskustan toiseksi kalleimmalla alueella kiinteistöveron osuus hoitovastikkeesta on 12 prosenttia ja 10 prosenttia kaikista asunnon kuluista. Kerrostaloyhtiöissä kiinteistöveroa maksetaan enemmän kuin jätehuollosta ja siivouksesta yhteensä. Liikekiinteistön kiinteistövero on yli 20 prosenttia kaikista kiinteistön ylläpitokuluista.
Kokonaisuutena asuminen kerryttää runsaasti veroja yhteiseen kassaan. Monille on yllätys, että suomalaiset taloyhtiöt maksavat hoitokulustaan arvonlisä-, energia-, jäte-, ja kiinteistöveroina peräti 27 prosenttia.
Kiinteistöverojen mahdollisen kiristämisen seurauksena taloyhtiöiden vastikkeet nousisivat automaattisesti. Veronkiristyksiin menevät rahat otettaisiin kotitalouksien muusta kulutuksesta tai säästämisestä, tai jopa velanottoa pitäisi lisätä.
Kiinteistöjen ylläpitokulut ovat nousseet jyrkästi: vuodesta 2005 vuoden 2012 loppuun peräti 44 prosenttia. Samana ajanjaksona ostovoima on kasvanut vain noin 35 prosenttia. Tällä hetkellä kiinteistöjen ylläpitokulut nousevat noin neljän prosentin vauhtia, mutta ostovoiman kasvu on hidastunut selvästi alle kolmeen prosenttiin. Vuonna 2013 ostovoima ei kasva edes kuluttajahintaindeksin muutoksen verran.
Kiinteistövero ei määräydy maksukyvyn mukaisesti
Asunto-osakkaat maksavat kiinteistöveroa vastikkeessaan eli käytännössä huoneistoneliöiden mukaan ja vuokralaiset maksavat kiinteistöveron vuokrissaan.
Taloyhtiöissä veronkiristys tarkoittaisi sitä, että riski tinkiä huollosta ja ylläpidosta kasvaisi. Samalla kasvaisi myös riski välttää kaikista tärkeimpiäin investointeja, myös välttämättömiä. Tämä kasvattaisi korjausvelkaa ja kansallisomaisuuden rappeutumiskierteen uhkaa.
Kiinteistöveropohja laajemmaksi ja veroprosentit kohtuullisiksi
Kiinteistöveron veropohjaa pitää laajentaa ja sen tuottoa lisätä ulottamalla vero muiden tuotantokiinteistöjen tavoin maa- ja metsätalousmaahan. Lisäksi veroprosentit sekä verotusarvot on pidettävä kohtuullisina. Kiinteistöveron asumiskustannuksia korottavaa vaikutusta pitääi lieventää erottamalla asuinkäytössä olevat tontit yleisestä kiinteistöverosta, kuten muun muassa kunnat ovat esittäneet. Nämä muutokset lisäisivät kiinteistöverotuksen oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta.
Lisätietoja: Kiinteistöliitto, pääekonomisti Jukka Kero puh. 050 5480231 ja toimitusjohtaja Harri Hiltunen puh. 050 5511295.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Lasten leikit kuuluvat taloyhtiöelämään13.5.2025 08:04:00 EEST | Tiedote
Säiden lämmetessä taloyhtiöiden pihat heräävät henkiin, kun asukkaat ryhtyvät viettämään aikaa ulkosalla. Myös taloyhtiössä asuvat lapset leikkeineen siirtyvät sisätiloista pihamaalle. Toisinaan leikkien äänet herättävät naapureissa ärtymystä, ja näkemyseroja voi syntyä myös siitä, mikä osa pihasta soveltuu leikkeihin ja peleihin.
Terassin rakentaminen ja muut pihan muutostyöt voivat edellyttää taloyhtiön lupaa8.5.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Kevät on pihatöiden aikaa, mutta taloyhtiömuotoisessa asumisessa pihan muokkaaminen edellyttää usein taloyhtiön lupaa. Ennen muutostöitä kannattaa selvittää yhtiöjärjestyksestä, kuuluuko piha-alue taloyhtiön vai osakkaan hallintaan.
Talouden epävarmuudet tuoneet pilviä korjausrakentamisen ylle7.5.2025 09:03:00 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentaminen voi jäädä tänä vuonna hieman jälkeen aiemmista odotuksista. Korjausrakentamista kasvattavien taloyhtiöiden osuus näyttää jäävän pienemmäksi kuin korjaamista vähentävien taloyhtiöiden osuus. Kasvuvireen nousun taite koskee kaikkia alueita.
Taloyhtiön hallituksen henkilömuutokset ilmoitettava kaupparekisteriin6.5.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun yhtiökokous on pidetty ja uudet hallituksen jäsenet valittu, taloyhtiön on huolehdittava henkilömuutosten ilmoittamisesta kaupparekisteriin.
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme