Lasten leikit kuuluvat taloyhtiöelämään
Säiden lämmetessä taloyhtiöiden pihat heräävät henkiin, kun asukkaat ryhtyvät viettämään aikaa ulkosalla. Myös taloyhtiössä asuvat lapset leikkeineen siirtyvät sisätiloista pihamaalle. Toisinaan leikkien äänet herättävät naapureissa ärtymystä, ja näkemyseroja voi syntyä myös siitä, mikä osa pihasta soveltuu leikkeihin ja peleihin.
Kieltojen sijaan taloyhtiön kannattaa ohjeistaa lapsia siitä, missä yhtiön piha-alueella on turvallista leikkiä. Esimerkiksi parkkipaikka ei sovellu pallopelien paikaksi.
”En suosittele, että taloyhtiö lähtisi järjestyssäännöissään kieltämään lasten leikkejä tai ylipäätään mitään sellaista, mikä kuuluu tavanomaiseen elämään”, sanoo Kiinteistöliiton juristi Katja Lauronen.
Leikkien kieltäminen ei kannata, koska taloyhtiön ainoa puuttumiskeino olisi huoneiston hallintaanotto, joka edellyttää olennaista rikkomusta. Käytännössä tavanomaiseen elämään kuuluvia asioita, kuten lasten leikkimistä, ei voi kieltää.
Vanhemmat valvontavastuussa lapsistaan
Lasten leikeissä voi toisiaan sattua myös vahinkoja. Vahingonkorvausvastuulle ei ole laissa säädetty alaikärajaa, mutta lapsen kohdalla korvausvastuuta arvioitaessa on huomioitava muun muassa vahingon aiheuttajan ikä ja kehitystaso. Vanhemmat eivät automaattisesti ole korvausvelvollisia lapsen aiheuttamasta vahingosta.
”Vanhemmat ovat valvontavastuussa lapsestaan, ja jos valvonta on laiminlyöty, voivat vanhemmat joutua korvausvastuuseen lapsen aiheuttamasta vahingosta. Vahinkotilanteessa kannattaa aina selvittää, kattaako kotivakuutus toisen omaisuudelle aiheutuneen vahingon”, Katja Lauronen neuvoo.
Lapset ja nuoret kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa mukaan taloyhtiön arkeen, jolloin he oppivat huolehtimaan yhteisestä omaisuudesta. Esimerkiksi pihatalkoisiin on hyvä miettiä sellaisia työtehtäviä, joihin lapsetkin pystyvät turvallisesti osallistumaan.
Yhteyshenkilöt
Katja Lauronenjuristi
Puh:09 1667 6361katja.lauronen@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Paloturvallinen parvekegrillaus on sallittua myös taloyhtiössä27.5.2025 09:03:00 EEST | Tiedote
Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja ryhtyy valmistamaan kesäisiä herkkuja omalla parvekkeellaan tai terassillaan. Aihe tuottaa yhteydenottoja myös Kiinteistöliiton lakineuvontaan. Osa taloyhtiöiden osakkaista kokee grillaamisen niin häiritsevänä, että haluaisi kokonaan kieltää sen. Kiinteistöliitto ei kuitenkaan suosittele grillauskieltoa ratkaisuksi asiaan.
Kuumuus koettelee rakennuksia ja niiden käyttäjiä – näin taloyhtiö voi varautua helteisiin22.5.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos tuo mukanaan yhä kuumempia ja pidempiä hellejaksoja, jotka koettelevat rakennuksia ja niiden asukkaita. Taloyhtiöiden on syytä kartoittaa kiinteistöön kohdistuvat riskit ja varautua ennalta, jotta asunnot pysyvät turvallisina ja miellyttävinä myös kuumimpina kesäpäivinä.
Oma allas huoneistopihalle tai parvekkeelle edellyttää huolellista suunnittelua ja taloyhtiön hyväksynnän20.5.2025 08:50:00 EEST | Tiedote
Erilaiset porealtaat, paljut ja kylpytynnyrit ovat yleistyneet myös taloyhtiöiden huoneistopihoilla. Jos rivitalon piha-alue on taloyhtiön hallinnassa, osakas tarvitsee asennukseen taloyhtiön luvan. Myös osakkaan hallinnassa olevalle pihalle tuotavasta altaasta on tehtävä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus, jonka käsitteleminen kuuluu taloyhtiön hallituksen toimivaltaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme