Alaikäisten määrä ulosotossa lisääntyy - SYYNÄ USEIN MOPON MAKSAMATON LIIKENNEVAKUUTUS
- Nuoret eivät ymmärrä, kuinka vakavasta asiasta luottotietohäiriömerkinnässä on kyse. Tällainen merkintä johtaa siihen, että vaikkapa opintolainan, vuokra-asunnon tai kännykkäliittymän hankinta hankaloituu, sanoo johtava vakuutusasiantuntija Pia Santavirta Finanssialan Keskusliitosta.
Santavirta muistuttaa myös, että vanhempien tulisi huolehtia siitä, että alaikäinen hoitaa kaikki lakisääteiset ja taloudelliset velvoitteensa.
- Kun pihaan ilmestyy uusi, nuoren kesätyörahoilla hankkima mopo, ei ole pahitteeksi varmistaa, että onhan se rekisteröity ja vakuutettu. Nuoren kanssa on myös hyvä sopia, miten vakuutusmaksu maksetaan ja valvoa, että niin myös tapahtuu.
Liikennevakuutus korvaa henkilövahinkoja
Kaikilla mopoilla on oltava lakisääteinen liikennevakuutus. Vakuuttamisvelvollisuus koskee myös ns. minimopoja ja -mönkijöitä. Vakuutus on otettava, vaikka mopoa käytettäisiinkin vain piha-alueilla tai maastossa ja vaikkei se olisikaan rekisterissä. Liikennevakuutus korvaa vahinkotilanteessa kaikkien osapuolten henkilövahingot. Se korvaa myös syyttömälle osapuolelle aiheutuneet omaisuusvahingot.
- Nuorten on kuitenkin hyvä tietää, että vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnillä on vaikutuksia henkilövahinkojen korvattavuuteen, sanoo yksikönjohtaja Janne Jumppanen Liikennevakuutuskeskuksesta. Vakuuttamattoman mopon kuljettajan omia henkilövahinkoja ei pääsääntöisesti korvata lainkaan.
Vakuuttamisvelvollisuus on lain mukaan ajoneuvon omistajalla tai haltijalla, joka mopoista puhuttaessa on usein alaikäinen nuori. Mikäli mopo jätetään vakuuttamatta, perii Liikennevakuutuskeskus vakuuttamattomalta ajalta korotettua vakuutusmaksua vastaavan hyvikkeen, joka pienimmillään on 34 euroa, mutta nousee moninkertaiseksi, jos vakuuttamattomuusaika pitenee tai jos vakuutuksen puuttuminen tulee ilmi vahinkotilanteessa.
Viime vuonna vakuuttamattomien mopojen vuoksi perintäkirjeen sai 736 alaikäistä. Määrä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa.
- Ikävintä tässä on se, että valtaosa nuorista jättää myös tämän hyvikemaksun maksamatta ja antaa asian ajautua ulosottoon, Janne Jumppanen kertoo.
Paljon harmia aiheutuu myös viritetyistä mopoista. Vakavien henkilövahinkojen riski kasvaa, kun teknisiltä ominaisuuksiltaan mopoksi tarkoitettu ajopeli viritetään kulkemaan yli sallitun 45 kilometriä tunnissa.
- Vakuutusmielessä viritetty mopo ei ole enää mopo vaan kevytmoottoripyörä, jolla on oltava moottoripyörän liikennevakuutus, muistuttaa Janne Jumppanen.
Viritetyn mopon tavatessaan poliisi ilmoittaa sen tiedot Liikennevakuutuskeskukselle, josta ne välitetään mopon vakuutusyhtiölle jatkotoimenpiteitä varten. Lisäksi Ajoneuvohallintokeskus AKE perii viritetystä moposta moottoripyörän autoveron.
Mopojen aiheuttamien liikennevahinkojen määrä on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna yhteensä 3 725 mopojen aiheuttamaa vahinkoa, joissa vammautui 2810 ja kuoli 11 henkeä. Korvauksia näistä vahingoista maksettiin reilut 20 miljoonaa euroa, josta 86 prosenttia on henkilövahinkoja. Mopovahingoista 77 % on nuorten, alle 18-vuotiaiden aiheuttamia.
Lisätiedot:
johtava vakuutusasiantuntija Pia Santavirta, Finanssialan Keskusliitto, puh. 020 793 4237
viestintäpäällikkö Marjo Lapatto, Finanssialan Keskusliitto, puh. 020 793 4274
yksikönjohtaja Janne Jumppanen, Liikennevakuutuskeskus, puh. 050 383 3367
tiedotuspäällikkö Veikko T. Valkonen, Liikennevakuutuskeskus, puh. 0500 435 055
Tietoja julkaisijasta
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Finanssiala - Uudistuvan alan ääni
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Ahosniemi: Finanssialan kasvustrategian hyvät eväät jäävät torsoksi, ellei sääntelyä yksinkertaisteta ja järkevöitetä15.5.2025 12:14:37 EEST | Tiedote
Finanssialan kasvustrategiaa selvittänyt työryhmä on julkistanut politiikkasuosituksensa kasvun vauhdittamiseksi. Ahosniemi pitää työryhmän suosituksia monelta osin hyvinä, mutta peräänkuuluttaa rahoitusmarkkinasääntelyn kokonaisarviota, joka oli alun perin määrä tehdä kasvustrategian yhteydessä. Työryhmä suosittelee muun muassa listautumiskynnyksen madaltamista, kansankapitalismin ja talousosaamisen vahvistamista sekä sääntelyn muuttamista, jotta Suomesta voidaan luoda merkittävä rahastojen kotipaikka. Suositukset perustuvat selvitykseen siitä, miten finanssiala voisi edistää nykyistä vahvemmin kestävää talouskasvua ja samalla luoda lisää työtä ja verotuloja Suomeen.
Markkinoiden heilunta näkyi – huhtikuussa pääomia siirrettiin lyhyen koron rahastoihin12.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista lunastettiin huhtikuussa yhteensä 439 miljoonaa euroa pääomia. Rahastopääoma pieneni myös markkinakehityksen takia. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 178 miljardia euroa.
Yrityslähestymiskiellon toteutus etenee – tiedossa aiempaa parempaa suojaa häiriköintiä ja uhkailua vastaan työpaikoilla7.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallitus päätti puoliväliriihessä varmistaa pitkään tavoitellun yrityslähestymiskiellon toteuttamisen. Uuden lain myötä työnantajat voivat paremmin suojella työntekijöitään ja asiakkaitaan häiriötilanteissa. Kielto mahdollistaa yrityksille lähestymiskiellon hakemisen toistuvaa uhkaa tai häiriötä aiheuttavaa henkilöä kohtaan. Yrityslähestymiskiellon taakse ovat asettuneet niin elinkeinoelämän kuin palkansaajienkin etujärjestöt. Finanssiala ry (FA) on ajanut uudistusta vuodesta 2012 lähtien, sillä alalla esiintyy arviolta tuhansia häiriköintitapauksia vuodessa.
Pankki tai poliisi ei kysy pankkitunnuksia, huijari kysyy – kalasteluhuijausten määrä räjähti vuonna 202429.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Jos pankin tai viranomaisen edustaja pyytää puhelimessa tai viestissä pankkitunnuksia, kyseessä on huijari. Kalasteluhuijaukset olivat yleisin huijaustyyppi vuonna 2024. Suomalaiset menettivät niihin lähes 32 miljoonaa euroa. Kalasteluhuijauksissa myös kasvu oli kovinta. Ne lisääntyivät edellisvuodesta 161 prosenttia. Kaikkiaan suomalaisia yritettiin huijata yli 107 miljoonan euron edestä vuonna 2024. Pankit onnistuivat pysäyttämään ja palauttamaan yli 44 miljoonaa euroa huijattuja varoja.
Asunto- ja mökkikaupan jumi viimein aukeamassa? – FA:n Ahosniemi toiveikas hallituksen puoliväliriihen päätöksistä26.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi suhtautuu myönteisesti hallituksen puoliväliriihen päätökseen keventää asuntorahoituksen sääntelyä. Päätöksellä on mahdollista parantaa työvoiman liikkuvuutta ja kehittää asuntomarkkinoiden toimivuutta. "Asuntolainojen enimmäiskeston pidentäminen 30 vuodesta 35 vuoteen on yksi tarpeellisista muutoksista. Asuntorahoituksen sääntelyn tarkastelu on nyt erittäin ajankohtaista asuntomarkkinoiden alakulon takia. Suomalaisten luottamus omaan talouteensa on ollut pitkään matalalla tasolla. Hallituksen toimilla on hyvät mahdollisuudet lisätä kotitalouksien uskallusta lähteä asunto- ja mökkikaupoille”, Ahosniemi toteaa. Kotitalouksien uskallus ja mahdollisuus tehdä suuria hankintoja, kuten asunnon ja mökin ostamista tai remontoimista, on ollut hyvin alhaisella tasolla. Puolet FA:n vuodenvaihteessa teettämän kansalaiskyselyn vastaajista kertoi luopuneensa hankintasuunnitelmistaan joko kokonaan tai pidentäneensä harkinta-aikaa. Vastaajista 23 pr
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme