Tutkimus lyhytaikaisvangeista. Huono-osaisuus kasaantuu - nuoret vangit ongelmallisimpia
Vankien elämää leimaa kasaantuva huono-osaisuus. Vapaudessa eläviin miehiin verrattuina vankien huono-osaisuus on alkanut jo varhain elämänkulussa. He tulevat keskimääräistä useammin hajonneista perheistä ja kokevat saaneensa vanhemmiltaan vähemmän tukea ja rohkaisua kuin vertailuryhmän miehet. Vankien keskinäisessä vertailussa huono-osaisimman ryhmän muodostavat lapsuudessa ja nuoruudessa rikosuransa aloittaneet nuoret vangit.
Tänään julkistettavassa Rikosseuraamusviraston ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa kuvataan lyhytaikaisvankeja: heidän taustojaan, elinolojaan, elämänkulkuaan, rikollisuuttaan, vankeuskokemuksiaan sekä sitä, millaisiksi he arvioivat mahdollisuutensa irtautua rikosuralta. Tutkimus perustuu korkeintaan kahdeksan kuukauden vankeustuomiota suorittaville vangeille vuonna 2008 tehtyyn kyselyyn ja laadullisiin haastatteluihin. Vankien elinoloja verrattiin satunnaisotannalla valittuun vapaudessa elävien miesten ryhmään.
Vankien elämää leimannut kasaantuva huono-osaisuus
Koulussa vangit olivat viihtyneet keskimäärin huonommin kuin vertailuryhmän miehet. Koulumenestys oli heikompaa ja luokalle joskus jääneitä selvästi enemmän samoin kuin erityisopetusta saaneita. Peruskoulun jälkeen he siirtyivät vertailuryhmän miehiä selvästi useammin suoraan työelämään. Tämä heijastui koulutustason alhaisuutena: 63 prosentilla vangeista ylin koulutus oli peruskoulu tai sitä vastaava taso, kun vastaava osuus oli vertailuryhmässä 11 prosenttia. Vangit olivat aloittaneet seurustelun keskimääräistä aiemmin ja tulivat isäksi aikaisemmin kuin vertailuryhmän miehet.
Vangeilla oli enemmän vaikeuksia aikuisuuteen siirtymisessä - kuten työpaikan tai asunnon saamisessa - kuin vertailuryhmällä, ja vaikeudet jatkuivat myös aikuisuuden aikana. Neljä viidestä vangista oli joutunut useasti hakemaan rahaa sosiaalitoimistosta, kun vertailuryhmässä samaan oli joutunut harvempi kuin joka kymmenes.
Varhain rikosuran aloittaneet nuoret vangit ongelmallisin ryhmä
Vankien keskinäisessä vertailussa huono-osaisimman ryhmän muodostivat lapsuudessa ja nuoruudessa rikosuransa aloittaneet nuoret vangit. Heidän rikoskäyttäytymisensä oli laaja-alaisinta myös aikuisuudessa. He käyttivät muita aikaisemmin ja muita enemmän alkoholia ja huumeita. He arvioivat vankeuden vaikutukset kielteisimmiksi kuin muut vangit. Vähiten vapaudessa elävistä miehistä poikkesivat aikuisena rikollisen toiminnan aloittaneet varttuneet vangit.
Irtaantuminen rikosuralta
Suurehko osa vangeista koki, että nykyisellä vankeudella oli myönteisiä vaikutuksia vapautumisen jälkeiseen elämään, mutta myös kielteisistä kokemuksista kerrottiin.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, mitkä tekijät ovat yhteydessä vankien arvioihin omasta vapautumisen jälkeisestä rikollisuudestaan. Mitä kauemmin vanki oli lapsuuden aikana elänyt ydinperheessä, sitä optimistisemmin hän arvioi rikoksista luopumisen mahdollisuutta nykyisen vankeuden jälkeen. Sisarusten olemassaolo ja lapsuuden kodissa koettu vanhempien valvonta olivat niin ikään yhteydessä irtaantumisoptimismiin.
Myös aikuisuuden elämäntapahtumilla oli vaikutusta. Mitä enemmän vangilla oli kielteisiä käännekohtia elämässään (irtisanomiset, avioerot ja talousvaikeudet), sitä todennäköisemmin hän arveli jatkavansa rikoksia nykyisen vankeuden päätyttyä. Myös eräät vankeuden aikaiset tekijät olivat yhteydessä rikollisuudesta irtaantumisen näköaloihin. Mitä enemmän vanki katui rikoksiaan ja mitä aktiivisemmin hän oli osallistunut vankilassa päihdehoitoihin, sitä vähemmän hän arvioi tekevänsä uusia rikoksia vapautumisen jälkeen. Vankila-aikaisella työnteolla näyttäisi olevan myönteinen merkitys.
Kaiken kaikkiaan tutkimus viittaa varhaisen puuttumisen tärkeyteen rikosurien ehkäisyssä, koska vankien kielteiset elämänurat ovat tyypillisesti käynnistyneet jo lapsuuden ja nuoruuden aikana. Vankeinhoidon kuntouttavilla toimenpiteillä voidaan kuitenkin tukea vankien valmiutta irtautua rikosuralta.
Tutkimuksen asetelma ei tässä vaiheessa mahdollistanut vankien todellisen vapauteen sopeutumisen seuraamista, mutta jatkossa sen tarkasteleminen on mahdollista.
Lisätietoja : Henrik Linderborg, p. 050 402 6652 ja Janne Kivivuori, p. 010 36 65370
Janne Kivivuori & Henrik Linderborg: Lyhytaikaisvanki. OPTL:n tutkimuksia 248.
Rikosseuraamusviraston julkaisuja 2/2009
Tutkimus on OPTL:n kotisivuilla http://www.optula.om.fi ja Rikosseuraamusviraston kotisivuilla osoitteessa http://www.rikosseuraamus.fi/48519.htm
Julkaisun voi tilata Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta puh. 010 366 535
Tietoja julkaisijasta

Opastinsilta 12 C
00520 HELSINKI
029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi
Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Antalet fångar och personer som avtjänade samhällspåföljder fortsatte att öka – statistisk årsbok 2024 har publicerats1.7.2025 12:11:13 EEST | Pressmeddelande
Brottspåföljdsmyndighetens statistikpaket för 2024 innehåller uppgifter om längden på straff som avtjänats av fångar och personer som avtjänade samhällspåföljder, om de mest frekventa brottstyperna och trender som påverkat antalet personer som avtjänade påföljder. Ökningen av fångpopulationen har drivits på av faktorer som tidigare lagändringar, längre genomsnittliga fängelsestraff, brott begångna av utlänningar och en ökning av antalet häktade.
Vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien määrä jatkoi kasvuaan – tilastollinen vuosikirja 2024 on julkaistu1.7.2025 12:11:13 EEST | Tiedote
Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2024 tilastopakettiin on koottu muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä seuraamuksia suorittavien määriin vaikuttaneet trendit. Vankimäärää ovat kasvattaneet muun muassa aikaisemmat lainsäädännön muutokset, keskimääräisten vankeusaikojen pidentyminen, ulkomaalaisten tekemät rikokset ja tutkintavankien määrän kasvu.
Brottspåföljdsmyndigheten har utnämnt Johanna Huusko till enhetschef vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral fr.o.m. den 1 juni20.5.2025 12:45:35 EEST | Pressmeddelande
Doktor i militärvetenskaper, filosofie magister och pedagogie magister Johanna Huusko har utnämnts till tjänsten för viss tid t.o.m. den 31 oktober 2025, varefter hon fortsätter som ordinarie. Brottspåföljdsområdets utbildningscentral svarar för ordnandet av utbildning som leder till yrkesexamen inom brottspåföljdssektorn samt för fortbildning för personalen vid Brottspåföljdsmyndigheten.
Rikosseuraamuslaitos on nimittänyt Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yksikönpäälliköksi Johanna Huuskon 1.6. alkaen20.5.2025 12:44:50 EEST | Tiedote
Sotatieteiden tohtori, filosofian maisteri ja kasvatustieteiden maisteri Johanna Huusko on nimitetty virkaan ensin määräaikaisesti 31.10.2025 asti, jonka jälkeen tehtävä jatkuu vakituisena. Rikosseuraamusalan koulutuskeskus (RSKK) vastaa rikosseuraamusalan ammatilliseen tutkintoon johtavan koulutuksen sekä Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstön täydennyskoulutuksen järjestämisestä.
Vanda fängelse expanderar och blir Finlands största och rekryterar mer personal19.5.2025 12:34:54 EEST | Pressmeddelande
Vanda fängelse blir före utgången av innevarande år Finlands största fängelse. Annexet som färdigställdes i slutet av fjolåret är nu i full drift. Under våren har Vanda fängelse rekryterat nya väktare, brottspåföljdschefer och anstaltsbiträden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme