Vuosi 2015 oli normaali puukauppavuosi – puun tarve investointien myötä voimakkaassa kasvussa
Puukauppa käynnistyi vuonna 2015 hieman edellisvuotta verkkaisemmin. Vauhtiin päästyään puukauppaa tehtiin kuitenkin tasaisesti vuoden loppuun asti ja koko vuoden ostomäärä oli keskimääräisellä tasolla. Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat vuonna 2015 yksityismetsistä puuta 30,1 miljoonaa kuutiota. Määrä oli yhtä suuri kuin 10 vuoden keskiarvo ja kolme prosenttia edellisvuotta pienempi.
Tukkeja ostettiin yhteensä 12,8 miljoonaa kuutiota, joka oli seitsemän prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kuitupuuta ostettiin saman verran kuin vuonna 2014 eli 16,3 miljoonaa kuutiota.
Raakapuukustannukset laskivat vain hieman
Mäntytukin vuoden 2015 keskimääräinen kantohinta laski prosentin edellisvuodesta. Kuusitukin kantohinta laski kaksi prosenttia ja koivutukin kantohinta pysyi ennallaan. Mäntykuidun hinta laski prosentin ja kuusi- sekä koivukuidun kaksi prosenttia.
Joulukuussa 2015 mäntytukista maksettiin keskimäärin 54 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 43 ja 57 euron välillä. Kuusitukin keskihinta oli 54 euroa kuutiolta vaihdellen 42 ja 56 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 42 euroa kuutiolta ja vaihteli 34 ja 45 euron välillä. Mänty- ja koivukuidun keskikantohinta oli 15 euroa ja kuusikuidun 17 euroa kuutiolta. Kuitupuiden hinta vaihteli 10 ja 19 euron välillä.
Kantohintojen vaihteluun on useita syitä. Hintatasoon vaikuttaa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta. Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä kohteilla.
Hankintakauppoina puuta ostettiin vuonna 2015 yhteensä 5,3 miljoonaa kuutiota. Niiden osuus laski 19 prosentista 18 prosenttiin. Lähes neljä viidesosaa hankintakauppojen ostoista oli kuitupuuta. Hankintakaupoissa metsänomistaja toimittaa puut kuljetusreitin varrelle.
Puumarkkinoiden toimivuus avainasemassa
Metsäteollisuuden uudet investoinnit haastavat kotimaiset puumarkkinat ennennäkemättömällä tavalla. Puun kysynnän kasvu realisoituu jo tänä vuonna, joten viivyttelyyn ei ole nyt varaa. Teollisuuden toiminta- ja investointiedellytyksiä on parannettava erityisesti kotimaisen puun tarjontaa vahvistamalla.
"Metsäteollisuuden mittavat investoinnit lisäävät teollisuuden puun tarvetta 10 miljoonalla kuutiolla vuodessa. Tämä edellyttää yksityismetsien hakkuiden lisäystä yli viidenneksellä, vaikka olemme jo nyt kotimaan metsien käytössä lähes ennätystasolla. Lähiajan odotukset kohdistuvat nyt vahvasti Sipilän hallitusohjelman Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihankkeeseen. Sen toteutuksessa tulee olla puukauppaa ja puun tarjontaa varmuudella vahvistavia uudistuksia, mikäli kasvun halutaan pohjautuvan kotimaiseen puuhun. Myös julkisin varoin kerätyn metsävaratiedon hyödyntäminen on viipymättä vapautettava, sillä siten taataan metsänomistajille paras mahdollinen palvelujen tarjonta", painottaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.
"Viime vuoden lopulla puumarkkinaosapuolet perustivat yhteisen, kaikille avoimen sähköisen puukauppapaikan. Haluan osaltani kiittää puun myyjätahoja hyvästä yhteistyöstä sen kehittämisessä. Kyseessä on kiistatta viime vuoden puumarkkinateko sekä yksi suurimpia puumarkkinoiden uudistuksia vuosikymmeniin. Valmistuttuaan sähköinen kauppapaikka tehostaa puumarkkinoiden toimintaa sekä parantaa puun kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Teollisuus toivottaa sinne kaikki mukaan hyödyntämään digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia", Salo jatkaa.
Lisätietoja:
Tomi Salo, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 045 875 8911
Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. 040 729 3678
Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.
Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 160 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.
Viestintäkontakti:
Anne Pirilä, viestintäjohtaja puh. 09 132 6645 tai 050 550 9480
Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus
________________________________________________________________________
Internet: www.forestindustries.fi
Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.
The forest industry directly and indirectly employs approximately 160,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society.
Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.
Contact in Communications:
Anne Pirilä, Communications Director, tel. +358 9 132 6645 or mobile +358 50 550 9480
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus suhtautuu EU:n ilmastotavoitteisiin toiveikkaan realistisesti2.7.2025 14:07:07 EEST | Tiedote
Euroopan komissio on tänään julkaissut vuotta 2040 koskevat EU:n ilmastotavoitteet. Suomen metsäteollisuus suhtautuu kunnianhimoisiin tavoitteisiin toiveikkaan realistisesti. Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Uusi selvitys: Satama-automaatio vahvistaa Suomen resilienssiä ja kilpailukykyä26.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Globaalien kriisien, toimitusketjujen häiriöiden ja muuttuvan turvallisuusympäristön keskellä Suomen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän resilienssi korostuu entistä vahvemmin. Satamilla on keskeinen rooli huoltovarmuuden ja viennin kivijalkana, ja juuri nyt on tärkeää vauhdittaa satamien automaatiokehitystä. Uuden satama-automaatioselvityksen mukaan suomalaisella osaamisella, yhteistyöllä ja kansainvälisistä ratkaisuista oppimalla voidaan rakentaa tehokkaita, turvallisia ja kestäviä satamaympäristöjä, jotka tukevat koko yhteiskunnan toimintakykyä ja kilpailuetua.
METSO-ohjelma edistää tehokkaasti luonnon monimuotoisuutta24.6.2025 11:28:31 EEST | Tiedote
Metsäteollisuus ry tukee METSO-ohjelman jatkoa ja kehittämistä osana kansallista luonnon monimuotoisuustyötä. Ohjelmalla on tärkeä rooli vapaaehtoisena, kohdennettuna ja vaikuttavana työkaluna, joka tuottaa konkreettisia tuloksia arvokkaimpien metsäluontokohteiden turvaamisessa.
Raidekuljetusten lisääminen on tehokkain tapa vähentää metsäteollisuuden logistiikan päästöjä12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Selvitys metsäteollisuuden logistiikan päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä mahdollisuuksista osoittaa, että suurin potentiaali lisäisiin päästövähennyksiin on puukuljetusten siirtämisessä teiltä raiteille. Merenkulun päästökauppa ja ETS2 vähentävät päästöjä vain marginaalisesti. Afryn tekemä laaja, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystyötä.
Turvallisuus ja teollisuuden kilpailukyky puhuttivat Metsäteollisuuden EU-seminaarissa9.5.2025 16:54:02 EEST | Tiedote
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn. Antti Lindtman kysyi konkreettisia toimia piippujen tulppaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme