Artikkeli: Tutkimus: Suomalaiset eivät tiedä diabeteksen syitä - perimällä valtava merkitys sairastumiseen

Yli puolet tutkimuksen vastaajista piti tyypin 1 diabetesta eli niin sanottua nuoruusajan diabetesta periytyvänä, ja vain 35 prosenttia piti tyypin 2 diabetesta eli niin sanottua aikuisiän diabetesta periytyvänä.
- Todellisuudessa periytyvyydellä on merkittävästi suurempi vaikutus tyypin 2 kuin tyypin 1 diabeteksessa, kertoo diabeteslääkäri Tero Saukkonen Novo Nordisk Farmalta.
Jos vanhemmalla tai sisaruksilla on tyypin 1 diabetes, sairastumisriski on 5-8 prosenttia, ja jos taas toisella tai molemmalla vanhemmalla on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on 40-70 prosenttia.
Miksi diabeteksen puhkeamisesta sitten on näin vääriä käsityksiä? Saukkonen arvelee sen johtuvan siitä, että, että etenkin tyypin 2 diabeteksesta puhutaan usein elintavoista johtuvana eli niin sanotusti itse aiheutettuna sairautena. Perimän suuri merkitys on jäänyt vähemmälle huomiolle.
- Sen sijaan, että tyypin 2 diabeetikkoja syyllistettäisiin, pitäisi keskittyä löytämään suuressa sairastumisriskissä olevat henkilöt ja edistää taudin ehkäisemistä ja varhaista toteamista.
Taustalla perimä ja elintavat
Suomessa on noin 40 000 tyypin 1 diabeetikkoa ja noin 250 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Kummankaan tyypin kohdalla ei voida määritellä sitä, onko sairaus periytynyt vanhemmilta tai puhjennut muista syistä.
- Käytännössä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen vaikuttavat sekä perimä että elintavat. Tyypin 1 diabeteksesta puolestaan tiedetään, että perinnöllisyys on yksi tekijä, mutta ulkoisia tekijöitä tunnetaan huonosti, joten niihin ei myöskään voida vaikuttaa, Saukkonen kertoo.
Tyypin 1 diabeteksen puhkeamista ei siis voida ennaltaehkäistä. Tyypin 2 diabeetikot sen sijaan voivat pienentää sairastumisriskiään elintaparemontilla. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi terveellisempää ruokavaliota, liikunnan lisäämistä sekä tupakoinnin lopettamista.
- Pitää kuitenkin muistaa, että terveelliset elämäntavatkaan eivät välttämättä estä taudin puhkeamista, vaan osa sairastuu joka tapauksessa.
Tyypin 2 diabetes kehittyy salakavalasti
Diagnosoitujen tyypin 2 diabeetikkojen lisäksi Suomessa on arviolta noin 200 000 diabeetikkoa, jotka eivät vielä tiedä sairastavansa tätä tautia. Vahvin syy tähän on se, että tauti kehittyy hitaasti ja varhaisvaiheessa oireet ovat vaikeasti tunnistettavissa. Oireita voivat olla esimerkiksi jano, väsymys, ärtyisyys ja näön heikkeneminen.
- Diabeteksen ennuste on sitä parempi, mitä nopeammin sitä ryhdytään hoitamaan. Siksi olisikin tärkeää käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa tai muuten huolehtia verensokerin mittaamisesta silloin tällöin, muistuttaa diabeteslääkäri Tero Saukkonen Novolta.
- Netissä, apteekeissa ja terveyskeskuksissa on riskitestejä, joilla voi helposti arvioida oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos saa testistä korkean pistemäärän, kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Tutkimus toteutettiin web-kyselynä syyskuussa. Siihen vastasi 1003 18-74-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland Oy ja tilasi Novo Nordisk Farma Oy.
Lisätietoja:
Tero Saukkonen
Diabeteslääkäri
Novo Nordisk Farma Oy
p. 040 843 3339
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Turussa tutkittua – lisää liikettä tiedolla johdettujen ratkaisujen avulla22.5.2025 09:12:52 EEST | Tiedote
Lasten ja nuorten ylipaino sekä vähenevä liikkuminen ovat nousseet merkittäviksi kansanterveydellisiksi haasteiksi. Turussa tähän ongelmaan on tartuttu tarjoamalla kaikille kaupungin lapsille ja nuorille parempi mahdollisuus liikuntaharrastamiseen. Systeemitason muutoksen ja siihen sisältyvän uuden Boostii-edun vaikutuksia arvioidaan osana Cities for Better Health -yhteistyötä.
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme