4 246 nya studenter antogs till Helsingfors universitet
Sammanlagt 32 541 sökte till Helsingfors universitet i vårens gemensamma ansökan, vilket betyder att 13,0 % av de sökande kom in. De populäraste ansökningsmålen var juridik, psykologi och medicin.

Den gemensamma ansökan gäller både kandidatprogrammen och de finsk- och svenskspråkiga magisterprogrammen. Till kandidatprogrammen sökte 31 192 personer, och av dem antogs 3 866. Antagningsprocenten till kandidatprogrammen var 12,4.
De populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet var juridik, psykologi och medicin, när populariteten mäts som antalet sökande i förhållande till antalet nybörjarplatser. Ökningen i antalet sökande till kandidatprogrammen var störst i fråga om Statsvetenskapliga och Humanistiska fakultetens utbildningsprogram samt kandidatprogrammet i skogsvetenskaper och klasslärarutbildningen.
På grund av de utmaningar som orsakats av covid-19-pandemin beviljade Finlands regering extra finansiering till Helsingfors universitet för att öka antalet nybörjarplatser med 428 platser hösten 2020. De nya studieplatserna lades till vid olika ansökningsmål, de flesta vid Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten och vid Pedagogiska fakulteten inom småbarnspedagogik.
– Varma gratulationer till alla som fått en studieplats! Vi gör allt vi kan för att studiestarten ska bli smidig, även om undervisningen på höstterminen till stora delar fortfarande ordnas på distans. Universitetet följer noggrant hur epidemin utvecklas och i närundervisningen iakttar vi säkerhetsavstånd i undervisningslokalerna, säger utvecklingsdirektör Susanna Niinistö-Sivuranta vid universitetets Undervisnings- och studentservice.
Erfarenheterna av de digitala urvalsproven nyttjas i fortsättningen
På grund av coronapandemin ordnades urvalsproven huvudsakligen som digitala prov i två delar. Kvoten i betygsantagningen höjdes också för ett stort antal ansökningsmål. Andelen nya studenter som antogs på basis av betyg var 61 procent.
De digitala urvalsproven krävde att man vid universitetet i ilfart tog i bruk ett flertal nya program och system. Vi ordnade också olika stödtjänster för dem som deltog i urvalsproven, bland annat en telefontjänst som deltagarna kunde ringa till för tekniskt stöd. Det visade sig vara en oersättlig servicekanal.
– Vi kommer i framtiden att dra nytta av erfarenheterna med de digitala urvalsproven, men liknande prov kommer inte att ordnas under normala omständigheter, säger ansökningsservicens chef Sini Saarenheimo.
De sökande kan läsa antagningsresultaten i den riksomfattande tjänsten Studieinfo. Ta emot din studieplats senast den 22 juli före kl. 15.00.
Antagningsstatistiken för varje fakultet publiceras under juli månad.
Kontakter
Mer information ges av:
Sini Saarenheimo, chef för Ansökningsservicen:
sini.saarenheimo@helsinki.fi, tfn 050 448 0840
Bilder
Länkar
Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Helsingfors universitets internationella magisterprogram lockade rekordartade 7 400 ansökningar15.1.2021 19:41:50 EET | Tiedote
Antalet ansökningar har femdubblats på fem år. De populäraste programmen var Master’s Programme in Data Science och Master’s Programme in Environmental Change and Global Sustainability.
Den nordiska migrationskonferensen påminner om rasismens långa historia – ”Rasismen har på många sätt inkorporerats som en del av det finländska samhället och dess strukturer”8.1.2021 10:39:19 EET | Tiedote
Den virtuella konferensen Colonial/Racial Histories, National Narratives and Transnational Migration som ordnas vid Helsingfors universitet den 11–14.1.2021 samlar dryga femhundra migrations- och rasismforskare från de nordiska länderna och övriga världen för att diskutera centrala frågeställningar på området.
Östersjölaxens gener flödar mellan Kalixälven och Torne älv21.12.2020 09:24:43 EET | Tiedote
En färsk studie visar att Östersjölaxarna i Torne älv och Kalixälven är överraskande lika varandra ur ett genetiskt perspektiv. I båda älvarna kan man däremot se att de laxar som är födda högre upp i älvarna skiljer sig från laxar närmare älvarnas mynning. Till exempel inleder laxarna högre upp sin vandring vid annan tidpunkt och ålder än de laxar som lever närmare mynningarna.
Flykting- och miljöattityder går hand i hand i flera europeiska länder15.12.2020 08:29:00 EET | Tiedote
Det har uppstått ett samband mellan människors attityder i klimat- och flyktingfrågor. Ny forskning bekräftar fenomenet som många observerat och påvisar att fenomenet förekommer i flera europeiska länder.
Studie: Barn i låginkomstfamiljer kan oftare drabbas av psykiska störningar senare i livet20.11.2020 09:00:00 EET | Tiedote
En uppföljning av en miljon danska barn visar att en fjärdedel av barnen som föddes i den lägsta inkomstklassen utvecklade en psykisk störning senare i livet. Studien ökar förståelsen för hur de socioekonomiska skillnaderna i barndomen påverkar den mentala hälsan i de nordiska länderna.
Hackathon-tävlingen Venture with Air lockade bidrag från fyra kontinenter – vinnarlagets lösning optimerar inomhusmiljön och uppvärmningskostnaderna19.11.2020 11:19:58 EET | Tiedote
I september–november efterlyste Helsingfors universitet och startup-eventet Slush lösningar på städernas problem med luftföroreningar genom tävlingen Venture with Air. Första platsen och 20 000 euro gick till Airfloow, vars program optimerar inomhusmiljön och uppvärmningskostnaderna.
Överraskande resultat: Fler medelålders kvinnor dör i en hjärnblödning som ansetts sällsynt än i andra slaganfall6.11.2020 08:00:00 EET | Tiedote
Subaraknoidalblödning har ansetts vara en förhållandevis sällsynt typ av slaganfall, men enligt en nyligen publicerad finländsk utredning orsakar den en betydande andel av alla dödsfall bland personer i medelåldern. Särskilt medelålders kvinnor dör i subaraknoidalblödning i större utsträckning än i hjärninfarkt, en sjukdom som till antalet är betydligt vanligare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum