Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

40 prosenttia suomalaisvanhemmista kertoo säästävänsä lapselleen – sijoittaminen yleisempää nuorilla vanhemmilla

Jaa

Suomalaisvanhemmista noin 40 prosenttia kertoo säästävänsä lapsilleen. Rahoja lapsilleen sijoittaa vajaa viidennes vanhemmista. Lokakuussa 18 vuotta täyttänyt nuori saa lähes 19 000 euron potin, jos hänelle on säästetty 50 euroa kuukaudessa syntymästä lähtien Danske Bankin Kompassi-osakerahastoon. Tuottoa tästä summasta on yli 70 prosenttia.

Lapsen ikä vaikuttaa vanhempien intoon säästää ja sijoittaa lapsilleen. Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksen mukaan aktiivisimmin lapsilleen säästävät ja sijoittavat pienten lasten vanhemmat. Kaikista vanhemmista noin 40 prosenttia kertoo säästävänsä lapsilleen.  Sijoittamisen osalta samat tekijät selittävät yleistymistä. Osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen on yleisempää pienille lapsille.

”On mielenkiintoinen kysymys, onko kyseessä ikäkausi- vai aikakausikysymys. Ovatko hiljattain vanhemmaksi tulleet vanhemmat halukkaampia säästämään kuin aiemmat ikäluokat? Sijoittamisen lisääntyminen on hyvä asia, sillä jos lapselle säästetään rahaa hänen itsenäistymistään varten, pitkä aikajänne tekee sijoittamisesta tuottoisampaa”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Danske Bankin alle 10-vuotiailla asiakkailla on keskimäärin vajaat 700 euroa sijoituksia. Summasta noin 70 prosenttia on rahastoissa.

Suurissa perheissä lapsille säästäminen ja sijoittaminen ovat harvinaisempia: yleisyys vähentyy lapsien määrän myötä ja vähintään neljän lapsen perheissä lähes 70 prosenttia vanhemmista sanoo, että ei säästä lapsilleen.

Rahan puute suurin syy sijoittamattomuuteen

Yleisin syy, miksi vanhemmat eivät sijoita lapselleen, on ylimääräisen rahan puute. Tämän sanoo syyksi 39 prosenttia vanhemmista.

”Suomalaisissa perheissä eletään erilaisissa taloudellisissa tilanteissa, ja monien arjessa sijoittaminen tuntuu hyvin etäiseltä. Sijoittamisessa etuna kuitenkin on, että se antaa ajan kanssa yleensä tuottoja. Kuukausisijoittaminen tuottaa lapselle pesämunan, kun tämä aloittaa omaa elämäänsä.”

Toiseksi yleisin syy on, että vanhempi ei koe sijoittamisen olevan tarpeellista.

”Suomi ja Ruotsi ovat yhteiskuntina hyvin samantyyppisiä: ne on rakennettu ajatukselle, että kaikki saavat samat mahdollisuudet taustaan katsomatta. Se voi olla syy, miksi vanhemmat pitävät sijoittamista tarpeettomana. Samaan aikaan on kuitenkin hyvä muistaa, että Ruotsissa sijoittaminen on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa.”

Lokakuussa 18 vuotta täyttäneellä nuorella on käytössään 18 600 euroa, jos hänelle on säästetty 50 euroa kuukaudessa syntymästä lähtien Danske Bankin Kompassi-osakerahastoon. Tuottoa tästä summasta on yli 70 prosenttia. Jos sijoittamista jatkaa 70-vuotiaaksi, kuuden prosentin vuosituotolla summa on noussut 650 000 euroon.

”Sijoittamisessa aika on tärkein asia. Pitkä aikaväli tasoittaa vaihtelut markkinoilla ja ennen kaikkea kasvattaa korkoa korolle -ilmiön merkitystä. Lapselle sijoittamisessa on usein myös helpompaa olla kurinalainen kuin itselle sijoittamisessa.”

Tietoa tutkimuksesta

  • Taloudellinen mielenrauha -hanke tarjoaa suomalaisille välineitä ja itsevarmuutta taloudellisen mielenrauhan löytämiseen. Se pyrkii herättelemään suomalaiset ottamaan oman taloutensa yhä aktiivisemmin omiin käsiinsä.
  • Danske Bank kysyi 3000 suomalaiselta, millä tasolla heidän taloudellinen mielenrauhansa on: millaisena oma taloudellinen tilanne ja sen tulevaisuus suomalaisille itselleen näyttäytyy.
  • Lapselle säästämistä ja sijoittamista koskeviin kysymyksiin vastasi yhteensä 1780 suomalaisvanhempaa.

Näin säästät ja sijoitat lapselle – 4 vinkkiä

1. Aloita säästäminen nyt

Tärkeintä lapselle säästämisessä on aloittaa. Pienikin säästösumma voi kerryttää lapselle yllättävän pesämunan. Jossain vaiheessa lapsen elämää tulee hetki, jolloin säästettyjä varoja on mukava käyttää vaikkapa ajokorttiin, opintojen rahoittamiseen tai jopa ekan oman kodin hankintaan.

2. Säästä lapsen tilille

Lapsen ensimmäinen tili sopii säästämisen ja rahan käytön opetteluun. Vanhempien lisäksi myös muut lapsen läheiset voivat tehdä tilille talletuksia. Säännöllisestä tilisäästämisestä palkitaan bonuskorolla.

3. Säästä lapselle rahastoon

Rahastosäästäminen ei vaadi vanhemmalta enempää taitoa kuin tilille säästäminen. Rahastojen salkunhoitajat ovat asiantuntijoita, jotka hoitavat säästöjä. Säästämisen voit aloittaa vaikka kympillä kuussa ja muuttaa summaa myöhemmin omaan elämäntilanteeseen sopivaksi.

4. Lapselle lahjoittaminen

Lapselle lahjoittamisessa kannattaa huomioida verotus: verovapaasti voi lahjoittaa kolmen vuoden aikana enintään 4 999 euroa eli 138 euroa kuukaudessa samalle lahjan saajalle. Verottoman lahjan raja on antajakohtainen. Jos haluat lahjoittaa enemmän, lahjansaajan maksettavaksi tulee lahjavero.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, Danske Bank, josi.tikkanen@danskebank.fi, 050 32 69 701

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Joka kolmas suomalainen pienyrittäjä on viikoittain huolissaan taloudellisesta tilanteestaan - ilmassa on kuitenkin myös rahtunen optimismia15.9.2020 08:30:00 EESTTiedote

Koronapandemia vähensi liikevaihtoa kolmella viidestä yrittäjästä ja joka kolmas yrittäjä on viikoittain huolissaan omasta taloudellisesta tilanteestaan, kertoo Danske Bankin teettämä kyselytutkimus. Suomalaisen pienyrittäjän taloudellinen mielenrauha on kuitenkin säilynyt kohtuullisen vakaana ja myös uskoa tulevaan löytyy.

Oma talous huolettaa opiskelijaa aiempaa enemmän, mutta tulevaisuudenuskoa koronakriisi ei romuttanut19.8.2020 09:00:00 EESTTiedote

Suomalaisten opiskelijoiden luottamus omaan talouteen on hiipunut tasaisesti kolmen viimeisimmän vuoden ajan. Tällä hetkellä joka kuudes opiskelija on vahvasti luottavainen oman taloutensa suhteen. Opiskelijoiden usko tulevaisuuteen on edelleen vahvaa eikä edes koronakriisi ole sitä romuttanut, selviää Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme