Kirkko Helsingissä

4000 laulajaa kajauttaa Senaatintorilla Jussi Chydeniuksen Laulu kaupunkilaisenkelistä

Jaa

Yli 4000 kuorolaulun harrastajaa eri puolilta Suomea osallistuu valtakunnallisille Kirkon musiikkijuhlille 19.–21. toukokuuta 2017. Jussi Chydeniuksen säveltämä ja Kaisa Raittilan sanoittama juhlien teemalaulu Laulu kaupunkilaisenkelistä kajautetaan Senaatintorilla parikin kertaa. Musiikkijuhlat täyttävät Helsingin kirkot laadukkaalla, iloisella ja moni-ilmeisellä musiikilla, ja muun muassa Rajaton ja Cantores Minores pitävät konsertit.

Seppo Murto johti Messais-oratorion harjoitukset maaliskuussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä. Kuva: Pentti Mansukoski
Seppo Murto johti Messais-oratorion harjoitukset maaliskuussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä. Kuva: Pentti Mansukoski

Händelin Messias-oratorio kokoaa yhteen 900 laulajaa Senaatintorille la 20.5. klo 19. Messias toteutetaan tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa Suomessa. Teoksesta esitetään lyhennetty, hieman yli tunnin mittainen versio, joka sisältää suosituimpia kuoro-osia ja solistiaarioita. Seppo Murron johtaman Messias-oratorion solisteina laulavat sopraanot Inka Kinnunen ja Elina Rantamäki, altto Katja Mäkiö, tenori Jussi Salonen sekä basso Matti Turunen. Teoksen säestää Lohjan kaupunginorkesteri.

”Musiikki on ihmisen ikiystävä. Musiikki ei ole vaatelias, vaan antelias”, tervehtii piispa Irja Askola Musiikkijuhlille tulijaa. Musiikinharrastajalle isossa kuorossa laulaminen on unohtumaton elämys. Harva kuorolainen saa laulaa omassa seurakunnassaan huippuyhtyeiden ja orkesterien säestäessä yhteislaulua. Yhdessä lauletaan niin Nostalgiaillan rakastetut klassikot kuin juhlille sävelletyt uutuudet ja Stadin Suvivirren kevätlaulut.

Su 21.5. kokoonnutaan juhlamessuun Senaatintorille kello 12. Messussa saarnaa piispa Irja Askola, ja siellä kuullaan kaikki Kirkon musiikkijuhlien 2017 tilausteokset. Musiikkijuhlien suurkuoro sekä Helsingin poliisisoittokunta takaavat, että laulu täyttää Senaatintorin.

Musiikkijuhlat päättyvät Jesse Kaikurannan ja Mikko Helenius housebandin tähdittämään Syntisen virret ja tanssijan taivas -konserttiin. Kirjailija Jaakko Heinimäki ja kirkkoherra Kari Kanala juontavat kello 16 alkavan tilaisuuden.

Valtakunnallisten laulu- ja soittojuhlien perinne alkoi Jyväskylässä 1884, esikuvanaan Viron laulujuhlat. Ensimmäiset valtakunnalliset Kirkkolaulujuhlat järjestettiin Tampereella 1927. Tapahtuma järjestettiin aluksi joka kolmas vuosi, sotavuosien jälkeen pääsääntöisesti viiden vuoden välein. Vuoden 2012 juhlat Jyväskylässä toteutettiin jo nimellä Kirkon musiikkijuhlat.

Kirkon musiikkijuhlat 2017 järjestää Suomen kirkkomusiikkiliitto, Suomen kanttori-urkuriliitto, Kirkkohallitus, Kirkkopalvelut ja Helsingin seurakunnat.

Seurakuntien kuoro- ja musiikkitoiminta on monipuolistunut 1900-luvun loppupuolella. Kirkkokuorot ovat saaneet rinnalleen erilaisia musiikkiryhmiä musiikkileikkikoulusta gospelkuoroihin ja laulamattomien ryhmiin. Seurakuntien musiikkitoiminta keräsi vuonna 2016 yhteensä 45 500 laulajaa ja soittajaa. Ryhmiä ja kuoroja on yhteensä 3000, ja ne esiintyivät 18 500 tilaisuudessa.

Lisätietoa:
pääsihteeri Sanna-Maarit Hakkarainen, sanna-maarit.hakkarainen@evl.fi, p. 09 2340 2517
www.kirkonmusiikkijuhlat.fi
Facebook.com/kirkonmusiikkijuhlat.fi
Twitter.com/Kirkonmusajuhla

Messias-oratorion harjoitukset 18.3. Videokuvaus: Pentti Mansukoski

Suora linkki kuvapankkiin: http://kuvapankki.evl.fi/Login.jsp?colID=1MnoJpRA 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Seppo Murto johti Messais-oratorion harjoitukset maaliskuussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä. Kuva: Pentti Mansukoski
Seppo Murto johti Messais-oratorion harjoitukset maaliskuussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä. Kuva: Pentti Mansukoski
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme