Novo Nordisk Farma Oy

Joka viides seniori sairastaa diabetesta – verensokerin liiallinen heittely vie voimat

Jaa
Kaksi kolmasosaa tyypin 2 diabetekseen sairastuvista on yli 65-vuotiaita. Diabetes on seniorille salakavala seuralainen – oireet ovat usein vaikeammin havaittavia kuin nuoremmilla, mutta verensokerinvaihteluilla voi olla merkittävämmät seuraukset. Myös diabeteshoidon tavoitteet ovat vanhemmalla iällä erilaiset – keskiössä on hyvän elämänlaadun varmistaminen. Ikääntyvät diabetespotilaat ovat alati kasvava ryhmä, joten heidän toimintakykynsä ylläpitäminen on tärkeää myös yhteiskunnan kannalta.

Diabetes on erityisesti ikäihmisten keskuudessa lisääntyvä kansantauti, joka koskettaa paitsi laajaa joukkoa potilaita myös heidän omaisiaan. Väestön ikääntyminen ja diabetesta sairastavien määrän kasvu muodostavat yhtälön, joka on huolestuttava myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Novo Nordiskin asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila tuntee ikääntyvien diabeteshoidon erityispiirteet.

– Ikääntyminen vaikuttaa aineenvaihduntaan ja elinten toimintakykyyn. Ikäihmisten diabeteksen hoito on erilaista nuorempiin verrattuna. Esimerkiksi vääränlaisilta lääkkeiden yhteisvaikutuksilta vältytään, kun hoito räätälöidään yksilöllisesti ja sitä päivitetään tarpeeksi usein. Potilas voi vaikuttaa elämänlaatuunsa suhtautumalla itse aktiivisesti hoitoonsa. Lääkärin kanssa voi keskustella sopiiko esimerkiksi jokin tietty lääke enää, kun ikää on tullut lisää.

Kun hypoglykemia yllättää

Diabetekseen liittyvien verensokerin vaihteluiden – hyperglykemioiden tai hypoglykemioiden – oireet ovat ikääntyneellä usein hyvinkin huomaamattomia tai yleisluontoisia, mutta hypoglykemia eli matalasta verensokerista johtuva insuliinishokki voi puolestaan olla seniorille kohtalokas.

– Iäkkäillä ihmisillä on suurentunut riski verensokerin vaihteluun. Hypoglykemioiden välttämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä ne voivat johtaa sekavuuteen tai kaatumisiin. Hypoglykemia lisää myös sydäninfarktin, aivohalvauksen ja mahdollisesti dementian riskiä, Mäkimattila muistuttaa.

Hypoglykemiat ovat tyypin 2 diabeetikoilla tutkitusti luultua yleisempiä. Lievän insuliinishokin taltuttaminen onnistuu kuitenkin hyvin kotikonstein. Verensokerin tasapainottamiseksi voi nauttia esimerkiksi 5-6 kovaa sokerikaramellia, ruokalusikallisen hunajaa tai lasillisen maitoa.

Oikealla hoidolla laadukkaita lisävuosia

Mäkimattilan mukaan terveyskeskuksissa painotetaan ikääntyneiden diabetespotilaiden hoidossa turhan vahvasti elintapamuutoksia, eli ruokavalion muuttamista ja liikuntaa ennen lääkehoidon aloittamista. Iäkkäämmän diabeetikon kohdalla on tärkeämpää varmistaa hyvä toimintakyky ja elämänlaatu.

– Käypähoitosuosituksen mukaisesti potilaille suositellaan hoitona liikuntaa ja painonpudotusta. Tosiasia kuitenkin on, että iäkkään voi olla vaikea päästä liikkumaan, ja ihan yhtä hankalaa on luopua voin käytöstä tai päivittäisestä pullasiivusta, jos niitä on tottunut 75 vuotta nauttimaan. Painon pysyminen ennallaan on kuitenkin merkki hyvästä metabolisesta tilanteesta, eikä seniorin kannata olla huolissaan lievästä painonnoususta.

Mäkimattila muistaa myös tapauksen, jossa väsynyt, alakuloinen ja hengitysvaikeuksista kärsinyt vanhempi leskirouva sai uutta puhtia, kun hoitosuunnitelma päivitettiin ajan tasalle.

– Lääkehoidon avulla potilaan elämänilo palasi. Parempi vointi sai palaamaan myös rakkaan puutarhaharrastuksen pariin. Vanhemmalla väestöllä lääkehoitoon liittyy aina riskinsä, mutta se voi olla myös oikea hoitomuoto, josta haitat ovat pienet, mutta hyöty valtava.

Diabetes ja korkea ikä – tarkkaile näitä oireita:

Vanhemmalla iällä kehon tuntemukset muuttuvat, jolloin myös diabeteksen oireet voivat esiintyä vaimeampina. Lääkärin vastaanotolle kannattaa kuitenkin hankkiutua, mikäli seuraavia oireita ilmenee pitkäkestoisesti.

·  Virtsamäärien ja kertojen lisääntyminen ja mahdollinen yökastelu

·  Keuhkokuume, ruusu tai tulehdukset esimerkiksi virtsateissä ja taipeissa

·  Haavojen paranemisen hitaus ja tulehtumisherkkyys

·  Väsymys, muistin heikkeneminen, mielialan ja älyllisen suorituskyvyn lasku

·  Näkökyvyn heikkeneminen

·  Huimaus, kaatuilu ja vähentynyt liikkumiskyky

·  Painon lasku

·  Rintakipuilu, hengenahdistus, sydämen vajaatoiminta

·  Levottomat jalat tai katkonainen kävely

·  Verenpaineen nousu

Lisätietoja:

Karoliina Vuopala
Yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja
Novo Nordisk Farma Oy
p. 050 4320708
kvup@novonordisk.com
www.novonordisk.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi
Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Novo Nordisk on johtavassa asemassa myös veren hyytymishäiriöiden, kasvuhäiriöiden ja naisten vaihdevuosien hormonihoidon alueilla. Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Lihavuudesta yli 2,5 miljardin lisäkustannukset yhteiskunnalle vuosittain10.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Tuore suomalaistutkimus selvitti hoitamattomasta lihavuudesta aiheutuneita kustannuksia, kuten sairauspoissaoloja, työkyvyttömyyttä ja ennenaikaista kuolleisuutta sekä terveydenhuollon kuluja väestötasolla. Epäsuorat kustannukset ovat huomattavasti suuremmat kuin suorat terveydenhuollon kustannukset. Sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat merkittävimmän osan yhteiskunnalle koituvista epäsuorista kustannuksista.

Turussa tutkittua – lisää liikettä tiedolla johdettujen ratkaisujen avulla22.5.2025 09:12:52 EEST | Tiedote

Lasten ja nuorten ylipaino sekä vähenevä liikkuminen ovat nousseet merkittäviksi kansanterveydellisiksi haasteiksi. Turussa tähän ongelmaan on tartuttu tarjoamalla kaikille kaupungin lapsille ja nuorille parempi mahdollisuus liikuntaharrastamiseen. Systeemitason muutoksen ja siihen sisältyvän uuden Boostii-edun vaikutuksia arvioidaan osana Cities for Better Health -yhteistyötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye