Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Herkutellaan perunalla

Jaa
Peruna on Suomessa perusruokaa ja tuoreen lähiruoan ykköstuote. Peruna muuntuu keittiössä tilanteen mukaan. Siitä saa arkista tai luksusta, tuttua tai yllättävää, suomalaista tai eksoottista ruokaa. Perunaan ei voi kyllästyä.

Hienoimmankin ravintolan laadun mittarina pidetään perunan laatua maukkaan leivän ohella. Innokkaimmat perunan ystävät maistelevat eri perunalajikkeita ja vertailevat niitä kuin viinejä.  Keittiöammattilaiset miettivät eri perunalajikkeille juuri niitä kaikkein parhaita käyttötapoja ja makupareja.

Perunan väritunnisteet kaupassa tiedetään ja perunaa osataan jo valita käyttötarkoituksen mukaan. Vihreän tunnisteen peruna pysyy kypsänäkin hyvin koossa keitoissa, kiusauksissa ja salaateissa. Keltaisella merkityt perunat sopivat keitinperunoiksi ja vähän kaikkiin tarkoituksiin. Punainen koodi kuuluu jauhoisille, helposti soseutuville perunoille: muusiin, uuniperunoiksi ja leivontaan.

Lajikkeita vaihdellaan

Uusia perunalajikkeita jalostetaan nykyään käyttötarkoituksen, maun, satoisuuden ja viljelykestävyyden vuoksi. Perunanviljelijä vaihtaa tutusta lajikkeesta toiseen, jos jonkin lajikkeen viljelykestävyys ajan myötä heikkenee ja kun saadaan uusia, aiempaa parempia lajikkeita. Kuluttaja ei välttämättä näin ollen aina löydä kaupasta juuri hänelle tutuksi tullutta lajiketta.

Hyviä yleisperunoita ovat mm. Melody, Gala, Marabel ja Lady Felicia, jotka korvaavat poistuvaa, aiempaa suosikkilajiketta Van Goghia. Jauhoisia lajikkeita on tarjolla vähemmän. Soseperunana viljellään nykyään esimerkiksi Afra- ja Fontane-lajikkeita tutun Rosamundan lisäksi, joka tietysti tunnetaan paremmin uuniperunana. Kiinteitä, keittoihin ja salaatteihin soveltuvia lajikkeita on saatavana runsaasti. Esimerkiksi Nicola, Annabelle, Musica, Colomba ja Belana ovat kiinteitä perunoita.

Perunatilalla tapahtuu

Ruokaperunatilat pakkaavat ja toimittavat tilausten mukaan perunaa varastoistaan. Merkittävä osuus perunasta tarjotaan nykyään henkilöstöravintoloissa ja kouluruokailussa, ja nämä perunat ammattilaiset hankkivat useimmiten perunakuorimoista valmiiksi kuorittuina. Myös erilaisten perunajalosteiden käyttö lisääntyy sekä ammatti- että kotikeittiöissä, koska niiden avulla ruoanvalmistus nopeutuu ja helpottuu.

Tällä hetkellä perunatiloilla eri puolilla Suomea lajitellaan jo ensi kesän siemenperunoita. Siemenperunoiden idätys vie noin kuukauden verran. Varhaisperunat idätetään tavallisesti maalis- ja muut perunat huhtikuussa.

Vuonna 2015 Suomessa viljeltiin perunaa noin 22 000 hehtaaria. Tästä ruokaperunaa on 10 000, ruokateollisuusperunaa 3 150, tärkkelysperunaa 6 300, varhaisperunaa 780 ja sertifioitua siemenperunaa 1 100 hehtaaria.

Ekologista ruokaa

Peruna pystyy muuntamaan auringon valon ja energian sekä maan ravinteet ja veden tehokkaasti terveelliseksi ravinnoksi. Maailmanlaajuisesti tarvitaan väestön kasvaessa kasveja, joilla pystytään ruokkimaan pieneltä pinta-alalta mahdollisimman monta ihmistä. Yhden ihmisen vuosittainen perunamäärä pystytään tuottamaan 20 – 30 metrin perunapenkissä. Perunan vesi- ja hiilijalanjälki ovat mitättömän pieni, selvästi vähäisemmät kuin riisillä. Perunan suurin ”ympäristötaakka” aiheutuu kypsennyksestä. Perunan keittäminen sähköliedellä jättää huomattavasti suuremman hiilijalanjäljen kuin sen koko tuotantoketju.

Valtakunnallista perunaviikkoa vietetään viikolla 7 (15. – 21.2.2016)
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Antti Lavonen, peruna-asiamies, MTK, 040 5580512
Ruokavinkit: Pirjo Toikkanen, kotitalousopettaja, 0400 894549

Ruokaohjeet:

Alsacen liha-perunapata
http://www.kasvikset.fi/keittokirja/paaraaka-aineittain/peruna-muut-tarkkelyskasvit/recipe/876-alsacen-lanttu-possupata

Yrttikalaa peruna-sienipedillä
http://www.kasvikset.fi/keittokirja/paaraaka-aineittain/peruna-muut-tarkkelyskasvit/recipe/1110-yrttikalaa-peruna-sienipedilla

Peruna-kikhernecurry
http://www.kasvikset.fi/keittokirja/paaraaka-aineittain/peruna-muut-tarkkelyskasvit/recipe/196-peruna-kikhernecurry

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote

EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.

MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote

Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye