Diabetes ei estä kevään juhlista nauttimista

Kevään lopulla vappu ja valmistujaiset aloittavat kesän juhlahumun. Verensokerin seuraaminen on diabeetikolle tärkeää - erityisesti juhlatilanteissa, joissa alkoholi ja juhlaherkut voivat sotkea sokeritasapainoa.
Diabetesta sairastava voi juhlissa nauttia samoista pöydän antimista kuin muutkin vieraat, esimerkiksi tavallisella sokerilla makeutetut herkut käyvät hyvin. Huomaavainen emäntä tai isäntä voi varata diabeetikkoa varten kevyempiä tai vähärasvaisia vaihtoehtoja. Varsinkin tyypin 1 diabetesta sairastavalle on tärkeää pystyä arvioimaan aterian hiilihydraattipitoisuus – esimerkiksi leivontaan käytettyjen ainesten kertominen voi joskus olla paikallaan.
Alkoholi voi olla diabeetikolle salakavala seuralainen
Alkoholin nauttimiseen ja insuliiniin sekä insuliinineritystä lisääviin tablettilääkkeisiin liittyy liian matalan verensokerin riski. Diabeetikolle verensokerin lasku alkoholin vaikutuksen alaisena on vaarallista, sillä alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta. Päihtymys voi myös vaimentaa hypoglykemian oireita, jolloin diabetesta sairastava ei välttämättä ehdi korjaamaan tilannetta ajoissa.
Juhlista nauttiminen on kuitenkin täysin sallittua diabeetikolle, kunhan muistaa muutaman perusasian:
●Alkoholin kanssa on muistettava myös syödä tai vähintään juoda välillä sokeripitoisia, alkoholittomia juomia, kuten mehua.
●Tanssilattialla pyörähtely vaatii hiilihydraattitankkausta enemmän kuin pöydässä istuskelu.
●Juhlaillan jälkeen yöpala on usein tarpeen, koska verensokeri voi laskea matalalle yön aikana tai seuraavana aamuna.
●Juhlaseurueelle tulisi kertoa diabeteksesta, jotta he osaavat toimia, jos verensokerisi laskee liian alas. On myös aina hyvä idea pitää mukana diabetestunnusta tai Minulla on diabetes -korttia.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy
Terveellisempien kasvuympäristöjen rakentaminen onnistuu vain yhteistyöllä12.3.2025 13:02:40 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten elinympäristöillä on merkittävä vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Cities for Better Health -verkosto kokoontui jakamaan tietoa nykytilanteesta ja ideoimaan terveellisemmän tulevaisuuden suuntaviivoja maailman lihavuuspäivänä 4. maaliskuuta.
Cities for Better Health –ohjelma mukana Tanskan kuningasparin valtiovierailussa4.3.2025 15:34:39 EET | Tiedote
Helsinki, 4. maaliskuuta 2025 – Turun ja Kuopion kaupungit sekä Cities for Better Health -yhteistyö olivat mukana valtiovierailun ohjelmassa, kun Tanskan kuningas Frederik X ja kuningatar Mary vierailivat Merihaassa.
Miten kaupungit voivat vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen?3.3.2025 16:57:52 EET | Tiedote
Maailman lihavuuspäivänä pohditaan, millainen on terveellisempi kaupunkiympäristö ja kuinka se rakennetaan. 4. Maaliskuuta, 2025 Maailman lihavuuspäivänä Cities for Better Health - kumppanuusverkosto kokoontuu keskustelemaan lasten ja nuorten terveellisemmästä tulevaisuudesta ja lihavuuden ennaltaehkäisyistä.
Turku on Suomen ensimmäinen Cities Changing Diabetes -kaupunki14.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote
Maailman diabetespäivänä 14.11. Turku liittyy osaksi Cities Changing Diabetes -verkostoa, johon kuuluu yli 40 kaupunkia sekä yli 150 kumppaniorganisaatiota. Cities Changing Diabetes -ohjelma sitoutuu ajamaan toimia tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden nujertamiseksi kaupungeissa ympäri maailmaa.
Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme