Kuntien viestintätutkimus 2009: Kuntien viestintävalmiudet kehittyvät
Kuntien viestintä on suunniteltua ja kunnan strategiaa tukevaa. Viestintävastaavista 80 prosenttia osallistuu kunnan johtoryhmän työskentelyyn, selviää Kuntaliiton toteuttamassa kuntien viestintää selvittävässä tutkimuksessa.
Kunnilta tiedusteltiin muun muassa viestinnän organisoinnista ja resursoinnista, suunnittelusta, viestinnän välineistä ja verkkoviestinnästä. Kysely lähetettiin kaikkiin Suomen kuntiin joulukuussa 2009. Vastausprosentti oli 32, vastauksia saatiin yhteensä 111 kunnasta. Pienet ja keskisuuret kunnat vastasivat kyselyyn suuria ahkerammin. Vastaavankaltainen selvitys tehtiin edellisen kerran vuonna 2005.
Vastaajista yli kolmannes oli päätoimisena työtehtävänään viestintää hoitavia. Päätoimisen viestintähenkilöstön osuus oli kasvanut huomattavasti vuoden 2005 tutkimustilanteeseen verrattuna: tuolloin päätoimisesti viestintää hoitavia oli 15 prosenttia vastaajista.
Henkilöresursoinnin lisäksi kunnilta tiedusteltiin viestinnän taloudellisia resursseja – vuoden 2010 viestintäbudjetin suuruutta. Vuosibudjetit vaihtelivat pitkälti kuntakoon mukaan. Alle 5000 euron vuosibudjetti (ilman palkkakustannuksia) oli 26 prosentilla vastaajista. Yli 100 000 euron viestintäbudjetti oli puolestaan käytettävissä 14 prosentilla vastaajista. Vastaajakunnista kaksi kolmasosaa totesi budjetin olevan suurin piirtein sama kuin vuonna 2009. Vajaalla 17 prosentilla budjetti oli kasvanut vuoteen 2009 verrattuna ja noin 18 prosentilla puolestaan pienentynyt.
Kunnilta tiedusteltiin myös, miten ne viestivät järjestämisvastuulleen kuuluvista palveluista, jotka joku muu taho (esimerkiksi kuntayhtymä) tuottaa. Avoimeen kysymykseen vastattiin ahkerasti – eniten mainintoja saivat kunnan kotisivut. Noin kolmasosa vastaajista totesi, että kunta itsessään ei viesti, vaan viestintä on palveluntuottajan vastuulla. Vastaajakuntien mielestä kunnan julkista tehtävää hoitavat yritykset ja yhteisöt huomioivat kuntalain viestinnässään pääosin hyvin tai tyydyttävästi.
Kunnan kotisivut asukasviestinnän tärkein väline
Kunnan asukasviestinnässä ylivoimaisesti tärkeimpänä välineenä pidettiin kunnan omia internet-sivuja. Niiden merkitys korostui jo vuoden 2005 kyselyssä ja on noussut entisestään. Myös paikalliset uutismediat nousivat kotisivujen rinnalle tärkeinä asukastiedottamisen välineinä. Vähiten merkityksellisinä pidettiin suoria verkkolähetyksiä kunnan kotisivuilla sekä kunnan itsensä tuottamia radio- tai tv-ohjelmia.
Kunnan viestinnän isoimpina haasteina ja kehittämiskohteina vastaajat mainitsivat henkilöresurssien puutteen ja henkilöstön osaamisen. Myös verkkopalvelun ylläpito (ajantasaisuus) ja kehittäminen sekä viestinnän vuorovaikutteisuus koettiin haasteina.
Kunnat arvioivat viestintäänsä eri tavoin. Asukas- tai palvelutyytyväisyystutkimuksia oli tehnyt 57 prosenttia vastaajakunnista. Kahdella kolmanneksella oli käytössään verkkopalvelun kävijäseuranta. Vastaajista 37 prosenttia keräsi säännöllisesti palautetta kuntalaisilta esimerkiksi kuntalaiskyselyiden muodossa.
Facebook tuttu myös kunnille
Kunnan kotisivujen tärkeimpänä tavoitteena oli tarjota tietoa kunnasta ja sen toiminnasta. Kotisivuja pidettiin merkittävinä myös kunnan markkinoinnissa.
Perustiedot kunnasta ja sen palveluista sekä päätöksenteosta löytyivät lähes sataprosenttisesti kaikkien vastaajien kotisivuilta. Samoin ajankohtaistiedotteet ja tapahtumat olivat kattavasti esillä. Sen sijaan keskustelu- tai kysymyspalsta oli vain kolmanneksella vastaajista.
Neljänneksellä vastaajakunnista oli tarjolla myös mobiilipalveluita: muun muassa kirjasto- ja terveyspalveluita sekä kotisivujen mobiiliversio. Vajaa neljännes vastaajista tuotti sisältöjä myös sosiaaliseen mediaan. Yleisimpinä niistä mainittiin kirjasto- ja nuorisopalvelut Facebookissa.
Lisätietoja:
Jari Seppälä, viestintäjohtaja, Suomen Kuntaliitto, puh. 09 771 2010, 050 77 643
Päivi Lazarov, markkinointipäällikkö, Suomen Kuntaliitto, puh. 09 771 2676, 050 378 4305
Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme