Nuorten painonhallinnassa vapaa-ajan vietolla on merkitystä

Jaa
Lasten painonhallintaan voidaan vaikuttaa perheiden kautta, mutta murrosiän jälkeen lihavuuden ehkäisyohjelmat tulee suunnata suoraan nuorille, sanoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt LL Hanna-Reetta Lajunen Helsingin yliopistosta.

LL Hanna-Reetta Lajunen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt harrastusten sekä tietokoneen ja matkapuhelimen käytön yhteyttä nuorten painoon sekä ympäristötekijöiden ja perintötekijöiden vaikutusta painoindeksiin nuoruusiässä.

Tutkimuksessaan Lajunen löysi neljä harrastusprofiilia: 1) aktiivinen ja sosiaalinen, 2) aktiivinen mutta vähemmän sosiaalinen, 3) passiivinen mutta sosiaalinen ja 4) passiivinen ja yksinäinen. Ylipainoa esiintyi eniten neljännessä ryhmässä. Yleisesti ottaen eri harrastusryhmiin kuuluminen ei kuitenkaan ennustanut myöhempää ylipainoisuutta, paitsi passiivisten ja yksinäisten ryhmään kuuluvilla 14-vuotiailla tytöillä, joilla oli muita suurempi riski kerätä ylipainoa 14-17-vuotiaina.

Perinnöllisyydellä oli suuri merkitys nuoruusiän painon kehittymisessä, ja perintötekijät selittivät yli 90 prosenttia painoindeksin pysyvyydestä. Perheensisäiset ympäristötekijät vaikuttivat painoindeksiin vielä 14-vuotiaana, mutta eivät enää 17-vuotiaana. Painoindeksiin vaikuttavat ympäristötekijät vaihtelivat eri ikäkausina.

”Näiden tulosten perusteella nuorten lihavuutta on mahdollista ehkäistä perheisiin kohdistuvilla toimilla murrosiän keskivaiheille asti, mutta murrosiän loppuvaiheesta lähtien lihavuuden ehkäisyohjelmat kannattaisi suunnata nuoriin yksilöinä. Yksi kohde voisi olla vapaa-ajan vietto: tulokset korostavat monipuolisen vapaa-ajanvieton tärkeyttä”, Lajunen toteaa.

Tutkimusaineistona oli suomalaisia, vuosina 1983-1987 syntyneitä kaksosia, jotka vastasivat postikyselyihin 11-12-, 14- ja 17-vuotiaina. Kaksosista 5 184 (92 prosenttia) palautti kyselylomakkeen 11-12-vuotiaana ja vielä 17-vuotiaanakin mukana oli 4168 (74 prosenttia) kaksosista. Lomakkeissa kysyttiin painoa ja pituutta, television ja videoiden katselun, tietokonepelien ja lautapelien pelaamisen, musiikin kuuntelun, soittoharrastuksen, lukemisen, piirtämisen tai maalaamisen, kavereiden kanssa ajanvieton, kerhossa tai partiossa käymisen, urheilun ja ulkoilun yleisyyttä sekä tietokoneen ja matkapuhelimen käyttöä. Näiden sekä harrastusprofiilien yhteyksiä painoon tutkittiin regressiomalleilla. Ympäristötekijöiden ja perinnöllisten tekijöiden vaikutuksia painoindeksiin tutkittiin kaksosmallinnuksen avulla.

LL Hanna-Reetta Lajunen väittelee 12.3.2010 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Leisure activities and obesity in adolescence - A follow-up study among twins". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Haartman-instituutti, luentosali 2, Haartmaninkatu 3.

Väittelijän yhteystiedot:
Sähköposti:
hanna-reetta.lajunen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye