HUS

Rintasyöpäpotilaat toipuvat leikkauksesta nopeasti säästävämmän leikkaustekniikan avulla

Jaa
Leikkauksen yhteydessä tehtävän vartijaimusolmukebiopsian johdosta riski esimerkiksi yläraajan krooniseen turvotukseen vähenee merkittävästi.

Rintasyöpä lähettää etäpesäkkeitä ensin vain tiettyihin imusolmukkeisiin, jotka sijaitsevat useimmiten saman puoleisessa kainalossa. Näitä imusolmukkeita, joihin etäpesäkkeet ensin syntyvät, kutsutaan vartijasolmukkeiksi.

Jotta vartijasolmuke löytyisi, pistetään rintaan leikkausta edeltävänä päivänä tai leikkauspäivän aamuna ohuella neulalla heikosti radioaktiivista ainetta. Leikkauksen aikana vartijasolmuke/solmukkeet poistetaan ja lähetetään patologille tutkittavaksi. Jos kainalon vartijasolmuke on terve, ei kainaloa tarvitse tyhjentää.

Vartijaimusolmukebiopsian johdosta merkittävä osa rintasyöpäpotilaista välttyy nykyään kainalon tyhjennykseltä, jossa kainalosta poistetaan imusolmukkeet ja niitä ympäröivä rasva mahdollisimman tarkkaan.

Riski saada pitkäaikaisia yläraajaoireita, kuten turvotusta tai kipua, on huomattavasti suurempi, jos kainalo joudutaan tyhjentämään. Imusolmukkeiden poisto aiheuttaa myös kainalon ja olkavarren alueen tuntohäiriöitä. Haittavaikutuksia voi olla myös vartijaimusolmukebiopsian jälkeen, mutta ne ovat selvästi lievempiä ja niitä on selvästi harvemmilla potilailla.

Näistä syistä rintasyöpäpotilaan elämänlaatu paranee ja leikkauksesta toipuminen nopeutuu leikkauksen yhteydessä tehtävän vartijaimusolmukebiopsian johdosta.

Hyksissä Rintarauhaskirurgian yksikössä on tehty 10 000 vartijaimusolmukebiopsiaa viimeisen 15 vuoden aikana.

– Vartijaimusolmukebiopsiaa on tutkittu paljon Hyksissä. Syövän uusiutuminen harvinaista jos vartijasolmuke on terve eikä kainaloa tyhjennetä rasvasta ja imusolmukkeista. .Alle prosentilla potilaista rintasyöpä uusiutui viiden vuoden sisällä, kun heille oli tehty vartijaimusolmukebiopsia ja jätetty kainalon imusolmukkeet poistettua. Nykyään noin 70 % potilaista välttyy kainalon tyhjennykseltä, Rintarauhaskirurgian yksikön osastonylilääkäri Marjut Leidenius kertoo.

– Tulevaisuudessa ihanteellista olisi, että pystyisimme tarkkaan räätälöimään kainalon hoidon potilailla, joilla on kainalon imusolmukkeissa etäpesäke. Vartijaimusolmukkeet ovat lääketieteellisesti kiinnostavia, koska niissä imusolmukeverkosto ensiksi kohtaa syöpäsolut.

Vartijaimusolmukebiopsiat on aloitettu Hyksissä ensimmäisenä Suomessa ja tänä päivänä ne ovat käytössä lähes jokaisessa sairaalassa, jossa tehdään rintasyöpäkirurgiaa.


Lisätietoja
:
osastonylilääkäri Marjut Leidenius, HYKS Syöpäkeskus, Rintarauhaskirurgian yksikkö, puh. 050 427 1005

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande

HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.

Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote

Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.

Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release

The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye