Suomessa voimakas valtionohjaus ja kuntien itsehallinnon kunnioitus

Jaa
Suomi on paradoksaalinen yhdistelmä vahvaa valtionohjausta ja suurta kunnioitusta kuntien itsehallintoa kohtaan. Tämä käy ilmi selvityksestä, jossa on vertailtu Pohjoismaiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksia. Hyvinvointivaltiossa kunnat ovat sekä autonomisia valtioon nähden että integroituja kansalliseen järjestelmään. Pohjoismaissa suhteesta on uudistusten myötä tullut monimutkaisempi.

Kuntaliitto tiedottaa
Julkaistavissa 29.9.2010

Suomessa voimakas valtionohjaus ja kuntien itsehallinnon kunnioitus

Suomi on paradoksaalinen yhdistelmä vahvaa valtionohjausta ja suurta kunnioitusta kuntien itsehallintoa kohtaan. Tämä käy ilmi selvityksestä, jossa on vertailtu Pohjoismaiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksia. Hyvinvointivaltiossa kunnat ovat sekä autonomisia valtioon nähden että integroituja kansalliseen järjestelmään. Pohjoismaissa suhteesta on uudistusten myötä tullut monimutkaisempi.

- Toisaalta itsehallinto vahvistuu sitä mukaa kun kunnat saavat uusia tehtäviä. Toisaalta taas valtio ohjaa kuntataloutta aiempaa tiukemmin. Kehitykseen vaikuttaa myös pyrkimys lisätä yksilön vapaavalintaisuutta ja eri julkisten palvelujen integrointia. 2010-luvun pohjoismainen kunta on yhä useammin pikemminkin julkisen palvelun järjestäjä kuin sen tuottaja, sanoo Åbo Akademin tutkija Siv Sandberg .

Uudistusten tarkoituksena on sopeuttaa kunnat tulevaisuuden haasteisiin, mikä on talouskriisin vuoksi vaikeutunut. Muuhun Eurooppaan verrattuna Pohjoismaiden kunnat saattavat vaikuttaa hyvin samankaltaisilta, mutta lähemmin tarkastellessa erot tulevat selvästi esiin. Suomi poikkeaa pohjoismaisista naapureistaan muun muassa monivuotisen uudistusprosessinsa osalta.

- Meillä on Pohjoismaiden monimutkaisin uudistustilanne. Tanskassa toteutettiin suuri uudistus yhdellä kertaa. Ruotsissa ja Norjassa ei ole tehty rakenneuudistuksia. Suomessa on käynnissä prosessi, jossa suuria muutoksia viedään läpi kuntien lisäksi myös toimialoilla, kuvailee Sandberg.

Keskiössä yksilö

Viime vuosina kehitys on vienyt yksilöä yhä enemmän keskiöön. Kuntalaisen täytyy saada yksi ainoa osoite julkiselle sektorille. Teknisen kehityksen myötä paine siirtää kuntien palvelut verkkoon on kasvanut.

- Yksilökeskeisyys luo pohjan Ruotsin vahvalle vapaavalintaisuuspolitiikalle, Norjan yhteensovittamisuudistuksille ja Tanskan sähköisille yhden oven ratkaisuille. Samalla kun yksilön etua korostetaan, kuntien erityispiirteitä häivytetään, Sandberg toteaa.

Selvitys on osa Kuntaliiton Uusi Kunta 2017 -hanketta. Se esitellään tänään Kuntatalolla Helsingissä järjestettävässä seminaarissa Kunta- ja palvelurakenneuudistukset Pohjoismaissa – mitä voimme oppia toisiltamme?. Selvitys on julkaistu Finlands kommuntidningin (Fikt) liitteenä.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Siv Sandberg, Åbo Akademi, p. (02) 215 4562
Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom, Suomen Kuntaliitto, p. (09) 771 2504
Koulutuspäällikkö Kaj Lindqvist, Suomen Kuntaliitto, p. (09) 771 2302

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S

Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.

Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote

Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye