STTK:n tutkimus: Suomalaisille tärkeintä korkea työllisyys, tuloverokiristyksille sanotaan ei
Suomalaiset eivät innostu verojen korotuksista. Eri veromuodoista ainoastaan pääomaverotuksen kiristäminen saa kansalaisilta tukea, sitä kannattaa 58 prosenttia. Vähiten innostaa tuloverojen korottaminen, sitä kannattaa vain 16 prosenttia väestöstä ja lähes yhtä moni keventäisi tuloverotusta.
Kolmannes väestöstä (32 %) liputtaa ympäristöverojen korottamisen puolesta. Vajaa kolmannes (30 %) korottaisi yritysveroja ja lähes yhtä moni (29 %) verottaisi varallisuutta.
Puolueittain keskustan kannattajat innostuvat vähiten mistään verokorotuksista. Kokoomuslaiset kannattavat eniten arvonlisäveron korotusta. SDP, Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset suosivat pääomien verottamista, Vihreät ympäristöverojen. Tuloverojen kiristäminen ei innosta missään tuloryhmässä.
Tiedot käyvät ilmi STTK:n teettämästä tutkimuksesta. TNS Gallup tutki suomalaisten suhtautumista yhteiskunnallisiin tavoitteisiin ja keinoihin turvata julkisen sektorin talous ja palvelut. Laajalla kysymyspatterilla selvitettiin eri keinojen tehokkuutta ja hyväksyttävyyttä kansalaisten mielissä. Tutkimusaineisto koottiin elo-syyskuun vaihteessa ja haastatteluja tehtiin yli tuhat. Tutkimuksen luottamusväli on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Korkea työllisyys hyvinvointivaltion perusta
- Tutkimuksen perusteella kansalaiset mieltävät työllisyyden edistämisen ja työttömyyden torjunnan tärkeimmiksi seuraavan vaalikauden tavoitteiksi. Myös kansalaisten mielipiteet verotuksesta tukevat työn tekemisen kannustavuutta, arvioi STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää .
Suomalaisilta kysyttiin, mikä heitä tulevaisuudessa huolettaa. Enemmistö (58 %) on huolissaan työttömyydestä. Perässä tulevat terveydenhuolto (45 %), rikollisuus (44 %) ja ilmastonmuutos sekä ympäristöongelmat (42 %). Vähiten huolta aiheuttavat sotilaalliset uhat, koulutusasiat ja alkoholiasiat.
Puolueittain Keskustassa eniten huolestuttavat työttömyys, rikollisuus ja alueelliset erot. Kokoomuksessa kolmen kärkeen kiilaavat työttömyys, rikollisuus ja energian hinta sekä saatavuus. SDP:ssä murehditaan työttömyyden ohella terveydenhuoltoa ja hintatasoa. Vihreitä painaa eniten ilmastonmuutos ja vasta sen jälkeen työttömyys.
Nuoret murehtivat eri asioita kuin muu väestö. Nuoria huolettaa ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat (57 %). Ikääntyneemmät pohtivat rikollisuutta ja terveydenhuoltoa.
Kun suomalaisilta kysyttiin tärkeimpiä yhteiskunnallisia tavoitteita, kärkeen nousee työttömyyden vähentäminen (76 %). Muut tavoitteet kuten valtiontalouden tasapainottaminen ja velan hillintä jäävät tuntuvasti tämän jälkeen.
STTK arvioi, että finanssikriisin aiheuttama lama, jatkuva rakennemuutos ja näistä aiheutunut työttömyys heijastuvat vastauksissa, vaikka lama on jo taittunut.
- Aktiivista työvoimapolitiikkaa tarvitaan erityisesti, jos rakenteellinen työttömyys uhkaa kasvaa, kuten nyt näyttää tapahtuvan. On myös huolehdittava osaamisen varmistamisesta: se on yksilön parasta muutosturvaa ja myös Suomen menestyksen kivijalka. On kiinnitettävä huomiota yhtä lailla koulutuksen laatuun, kohdentamiseen ja koulutusrakenteisiin, jotta osaaminen varmistetaan kaikissa elämänvaiheissa, Mäenpää korostaa.
Kuntien lukumäärä pohdituttaa
Vastaajille annettiin lista keinoista turvata julkinen talous ja tiedusteltiin arviota keinojen tehokkuudesta. Lisäksi heiltä kysyttiin, mitä keinoja he itse suosivat. Tehokkaimmaksi keinoksi turvata julkinen talous arvioidaan opiskeluun hakeutumisen nopeuttaminen ja opiskeluaikojen lyhentäminen (46 %). Toiseksi tehokkaimmaksi arvioidaan verojen korottaminen (43 %) ja kolmanneksi kuntien määrän vähentäminen nykyisestä (39 %).
Kun kysyttiin, mitä keinoa itse kannatat, järjestys muuttuu. Eniten hyväksyntää saa kuntien määrän vähentäminen (49 %), sitten opiskeluun hakeutumisen nopeuttaminen ja opintojen lyhentäminen (48 %). Verojen korottaminen ei innosta, sillä keinoa pitää hyvänä 38 prosenttia vastaajista.
- Keskustelu kuntien lukumäärästä saanee tästä tutkimuksesta lisävauhtia, vaikka lähtökohta pitäisi olla palvelujen kehittäminen. Kunnissa työtä tekevien näkökulmasta kuntien lukumääräkeskustelu on erityisen turhauttavaa. Kaikissa organisaatioissa tuloksen tekee henkilöstö. Kunnat tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa kilpailukykyistä työvoimaa, siksi henkilöstön osaamiseen ja jaksamiseen on kiinnitettävä erityistä huomioita, STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää sanoo.
Koko tutkimus löytyy STTK:n verkkosivuilta osoitteesta www.sttk.fi/tutkimus . Tutkimus liittyy STTK:n Mahdollisuuksien Suomi -eduskuntavaalikampanjaan.
Lisätietoja:
STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää, puhelin 0400 423 968
STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen, puhelin 0400 798 958.
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät28.4.2025 09:35:28 EEST | Tiedote
Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.
STTK: Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia23.4.2025 22:42:43 EEST | Tiedote
Puoliväliriihessään hallitus päätti alentaa verotusta merkittävästi, noin kaksi miljardia euroa. Hallitus on lisäksi päättänyt nostaa puolustusmenoja lähes neljä miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Samanaikaisesti julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna peräti 4,4 prosenttia BKT:stä, ja Suomi joutunee siksi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.
STTK: Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen8.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut rajusti. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400. Ilmiötä ja sen ratkaisuja käsitellään STTK:n uudessa Policy Briefissä.
STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote
Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist
Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava1.4.2025 10:27:25 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme