"Kahden käden kuristusote" tukehduttaa syöpäkasvaimen entistä tehokkaammin

Jaa
Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä uusi strategia verisuonten kasvun hillitsemiseksi voi parantaa mahdollisuuksia näivettää syöpäkasvaimet hapen ja ravinteiden puutteeseen. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cancer Cell -tiedelehdessä.

Angiogeneesiä eli uusien verisuonien muodostumista tapahtuu aikuisen elimistössä normaalisti haavojen parantuessa ja kuukautiskierron yhteydessä. Myös syöpäsoluilla on kyky käynnistää angiogeneesi; ilman uusia verisuonia ja niiden kautta saatua happea ja ravinteita syöpäpesäkkeet eivät kasvaisi muutamaa millimetriä suuremmiksi. Angiogeneesiä estäviä lääkkeitä käytetäänkin jo eräiden syöpäkasvainten hoidossa. Näiden angiogeneesin estäjien teho on kuitenkin usein liian heikko, ja joskus syöpä voi myös muuntua niille vastustuskykyiseksi.

Akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta on yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa jo aiemmin osoittanut, että syöpäkasvaimen etäpesäkkeiden muodostumista imusolmukkeisiin voidaan ehkäistä vasta-aineilla, jotka estävät verisuonikasvutekijä VEGF-C:n sitoutumisen VEGFR-3-reseptoriin. Nämä vasta-aineet estivät myös verisuonten uusmuodostusta kokeellisissa kasvaimissa. Ongelmaksi on osoittautunut se, että vasta-aineet joutuvat kilpailemaan reseptoriin sitoutumisesta kasvaimissa olevien kasvutekijöiden kanssa; jos kasvutekijöiden määrä on suuri, vasta-aineet menestyvät huonosti. Vasta-aineiden on joskus myös vaikea päästä kasvaimeen, sillä kasvainten verisuonisto on hyvin epäsäännöllistä ja kudosnesteen paine kasvaimissa on korkea.

"Nyt julkaistussa tutkimuksessamme kuvattu uusi vasta-aine toimii uudella periaatteella. Se ei estä kasvutekijän sitoutumista reseptoriin, vaan reseptorin aktivaatiossa välttämättömän reseptorien pariutumisen. Siksi uusi vasta-aine toimii paremmin korkeissa kasvutekijäpitoisuuksissa", professori Alitalo kertoo. ""Uusien havaintojen mukaan yhdistelmä kasvutekijän sitoutumista ja pariutumista estäviä vasta-aineita myös näyttää tehokkaammalta kuin kumpikaan vasta-aine yksinään."

Nyt julkaistut uudet havainnot tekevät mahdolliseksi kehittää aikaisempaa tehokkaampia veri- ja imusuonten kasvun estämiseen perustuvia syöpähoitoja.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Kari Alitalo, Helsingin yliopisto
Puh. 09 1912 5511
Sähköposti:
kari.alitalo@helsinki.fi

Kuvat

Kuva A: Pieni kasvain ja sen kasvava verisuonipuusto. Kuva B: verisuonia normaalikudoksessa. Oikealla: Kaavio verisuonten kasvutekijöiden viestireiteistä kasvaimessa. Pääasialliset kasvutekijät ovat VEGF ja VEGF-C, jotka sitoutuvat endoteelisolujen pinnal
Kuva A: Pieni kasvain ja sen kasvava verisuonipuusto. Kuva B: verisuonia normaalikudoksessa. Oikealla: Kaavio verisuonten kasvutekijöiden viestireiteistä kasvaimessa. Pääasialliset kasvutekijät ovat VEGF ja VEGF-C, jotka sitoutuvat endoteelisolujen pinnal
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye