Fossiilisia polttoaineita korvattava uusiutuvalla energialla - puuta lisää jalostukseen ja energiaksi
Kun puuta poltetaan energiaksi, vapautuu siihen sitoutunut hiili takaisin ilmakehään hieman nopeammin kuin puun lahotessa metsään. Nopeampi hiilen kierto on kuitenkin fossiilisia polttoaineita parempi vaihtoehto. Fossiilisista polttoaineista vapautuu satojen miljoonien vuosien hiilivarastoja, jotka lisäävät ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta ja johtavat ilmaston lämpenemiseen. Hakkuutähteillä tuotettu uusiutuva energia on ilmaston ja ympäristön kannalta kestävää, koska hiili sitoutuu takaisin kasvaviin metsävaroihin.
Jalostukseen soveltuvaa puuta ei kuitenkaan pidä polttaa energiaksi, vaan puu tulee käyttää hiiltä varastoiviin tuotteisiin. Metsäenergian tuotantoon taas kannattaa käyttää muutoin metsiin jäävää puuta, joka ei sovellu tuotteiden raaka-aineeksi. Kun puun teollista käyttöä lisätään, saadaan myös enemmän hakkuutähteitä energiakäyttöön.
Puun korjuun sivutuotteena ja metsänhoidossa syntyvän metsähakkeen etuna on, että sen käyttö ei edellytä maankäytön muutoksia tai metsien raivaamista eikä se kilpaile maankäytöstä ruoantuotannon kanssa. Metsähakkeen käytön lisääminen ei myöskään edellytä kasteluveden tai torjunta-aineiden käyttöä.
Vuoteen 2020 mennessä Suomen on EU:n vaatimuksesta nostettava uusiutuvan energian osuus 38 prosenttiin kulutuksesta, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan. Energiantuotannon kotimaisuusastetta merkittävästi nostavaan tavoitteeseen ei päästä, ellei metsäbiomassan energiakäyttöä lisätä. Uusiutuvan energian osuutta voidaan Suomessa lisätä kestävästi ja kustannustehokkaasti puunjalostuksen yhteydessä.
Metsiemme kyky sitoa hiiltä on lähes kaksinkertaistunut viimeisen vajaan kahdenkymmenen vuoden aikana. Tämä lisäys on metsien hoidon ansiota. Aktiivisella metsänhoidolla saadaan jatkossakin metsien hiilinielua kasvatettua, saatettua enemmän hakkuutähdettä energiakäyttöön sekä ainespuuta hiiltä varastoiviksi tuotteiksi.
Lisätietoja antavat:
Stefan Sundman, johtaja, energia ja infrastruktuuri, metsät ja ympäristö, Metsäteollisuus ry, puh. 09 - 132 6611, 040 - 535 0501
Ahti Fagerblom, energia- ja ilmastopäällikkö, Metsäteollisuus ry, puh. 09 - 132 6667, 040 - 820 9763
Ilmasto ja metsäteollisuus http://www.metsateollisuus.fi/Infokortit/ilmastojametsateollisuus/Sivut/default.aspx
Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus
Suomi on maailman 6. suurin sellun, paperin ja kartongin tuottaja sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.
Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti lähes 200 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan ja jopa 500 000 suomalaista on alan taloudellisen jalanjäljen piirissä. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.
Viestintäkontakti:
Helena Aatinen, viestintäjohtaja, puh. 09 - 132 66 45 tai 040-548 66 75
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Turvallisuus ja teollisuuden kilpailukyky puhuttivat Metsäteollisuuden EU-seminaarissa9.5.2025 16:54:02 EEST | Tiedote
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn. Antti Lindtman kysyi konkreettisia toimia piippujen tulppaamisessa.
Kehysriihessä askelia oikeaan suuntaan24.4.2025 09:17:04 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallituksen kehysriihessä tekemissä päätöksissä on paljon hyvää. Uupumaan jäivät metsäteollisuudelle tärkeä sähköistämistuen jatko, vankempi metsien kasvupaketti ja vähäliikenteisten teiden rahoituksen kunnossapidon uusi malli.
Alkuvuosi toi hyvän vireen puukauppaan22.4.2025 13:31:24 EEST | Tiedote
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on 15 prosenttia suurempi. Tammi-maaliskuussa kuitupuun ostomäärä oli 3,9 miljoonaa kuutiota ja tukkien ostomäärä 3,5 miljoonaa kuutiota. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna kuitupuun ostomäärä oli seitsemän prosenttia suurempi ja tukkien ostomäärä 15 prosenttia suurempi. Raakapuukustannukset pysyivät korkealla tasolla Kantohinnat olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna havutukkien kantohinnat olivat alkuvuodesta 12–14 prosenttia, koivutukin kahdeksan prosenttia ja kuitupuun kantohinta 22 prosenttia korkeammat. Tammi-maaliskuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 81 euroa kuutiolta, hinnan vaihdellessa alueittain ja hakkuutavoitt
Geopolitiikka haastaa suomalaista teollisuutta – kehysriihessä teollisuuspolitiikka on nostettava päätöksenteon kärkeen16.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Vientiteollisuus eli Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus sekä Energiateollisuus vaativat teollisuuspolitiikan nostamista poliittisen päätöksenteon keskiöön kehysriihessä. Jatkuva geopoliittinen murros, viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamat tullit, iskee kipeästi Suomen suurimpiin teollisuuden aloihin ja alleviivaa vahvan teollisuuspolitiikan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.
Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää15.4.2025 12:30:00 EEST | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme