Uusi laki työntekijöiden lähettämisestä parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia kilpailla kotimarkkinoilla
Eduskunta hyväksyi tänään uuden työntekijöiden lähettämistä koskevan lain. Se luotiin estämään työntekijöiden lähettämiseen liittyviä ongelmia ja varmistamaan, että ulkomailta Suomeen lähetettyihin työntekijöihin noudatetaan suomalaisia työehtoja.
Lailla pannaan täytäntöön lähetettyjen työntekijöiden ns. täytäntöönpanodirektiivi. Samalla kumotaan vuonna 1999 voimaan tullut vanha laki lähetetyistä työntekijöistä.
Laki soveltuu, kun toiseen EU-maahan sijoittautunut yritys lähettää työntekijöitään työskentelemään Suomeen palvelujen tarjoamista koskevan sopimuksen perusteella. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi rakennuspalveluiden ostaminen tai työvoiman vuokraus ulkomailta.
Myös rajat ylittävien sanktioiden täytäntöönpano tehostuu, mikä parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia kilpailla kotimarkkinoilla erityisesti rakennusalalla.
Uusi laki ei muuta lähetettyyn työntekijään sovellettavia työehtoja. Suomessa työskenteleviin lähetettyihin työntekijöihin on jatkossakin sovellettava suomalaisia työehtoja ja maksettava suomalaisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Tilaajan ja alihankkijan yhteisvastuu ei toteutunut
Lakiin ei otettu mukaan suomalaisen tilaajayrityksen ja ulkomaalaisen yrityksen yhteisvastuuta lähetetyn työntekijän palkkasaatavista. Suomalainen tilaaja ei siten jatkossakaan vastaa siitä, jos ulkomainen lähettävä yritys ei maksa suomeen lähettämälleen työntekijälle suomalaisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Täytäntöönpanodirektiivin mukaan tällainen yhteisvastuu olisi ollut mahdollinen. Suomen Yrittäjät vastusti yhteisvastuuta.
Rakennusalalla työmaan pääurakoitsijalla tai rakennuttajalla on uuden lain mukaan erityinen velvollisuus selvittää lähetetyn työntekijän palkkausta, jos työntekijä sitä pyytää. Jos lähetetty työntekijä tekee maksamattomia palkkoja koskeva ilmoituksen pääurakoitsijalle tai rakennuttajalle, tämän on välittömästi pyydettävä lähettävältä yritykseltä selvitys lähetetylle työntekijälle maksetusta palkasta. Tieto on myös toimitettava työsuojeluviranomaiselle.
Tilaajan velvollisuutena on myös huolehtia siitä, että lähettävä yritys tekee ennakkoilmoituksen ja asettaa edustajan Suomeen. Tilaajan on myös autettava työsuojeluviranomaista tavoittamaan lähettävän yrityksen edustaja. Käytännössä tilaajan on tarvittaessa pyydettävä lähettävältä yritykseltä tieto siitä, missä ja miten edustajan voi tavoittaa. Tämä tieto on annettava työsuojeluviranomaiselle
Rikosvastuun tilalle laiminlyöntimaksu
Uudessa laissa ei ole enää rikosoikeudellista vastuusta lain noudattamisen laiminlyönnistä, vaan tiettyjen lähettävän yrityksen tai tilaajan laiminlyöntien seuraamuksena on jatkossa laiminlyöntimaksu. Suomalaiselle tilaajalle laiminlyöntimaksu voi aiheutua vain, jos tilaaja ei ole auttanut työsuojeluviranomaista tavoittamaan lähettävän yrityksen edustajaa tai jos rakennusalalla pääurakoitsija tai rakennuttaja ei ole pyytänyt lähettävältä yritykseltä selvitystä lähetetylle työntekijälle maksetusta palkasta.
Fakta:
- Työntekijöiden lähettämisestä on kyse, kun työntekijä lähetetään työskentelemään toiseen EU-maahan palvelujen tarjontaa koskevan sopimuksen perusteella.
- Palveluntarjontaa koskevia sopimuksia ovat alihankintasopimukset tietystä työsuorituksesta, rajat ylittävä työvoiman vuokraus sekä yritysryhmän sisäiset siirrot, joissa työntekijä lähetetään työhön samaan yritysryhmään kuuluvaan toimipaikkaan tai yritykseen toiseen EU-maahan.
- Lähetettyyn työntekijään on sovellettava tiettyjä kohdemaan työehtoja siltä osin kun ne ovat edullisempia kuin lähtömaan työehdot.
- Lähetetylle työntekijälle on maksettava vähintään kohdemaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
- Uudella lailla tehostetaan lähetettyjen työntekijöiden valvontaa.
- Suomalaisille lähetettyjä työntekijöitä käyttäville yrityksille laki ei tuo merkittävästi uusia velvoitteita.
Yhteyshenkilöt
Albert Mäkelä, lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät, p. 040 7760 560, albert.makela@yrittajat.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Työelämägallup: Yhä useampi suhtautuu lakkoihin kielteisesti16.7.2025 07:18:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevien suhtautuminen lakkoihin on muuttunut. Nyt 38 prosenttia on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa lakkoja. Osuus on noussut huomattavasti alkuvuodesta 2023, jolloin lukema oli 22 prosenttia. Eri mieltä on puolet. ”Ihmiset ymmärtävät, että lakot aiheuttavat taloudellisia menetyksiä ja haittaavat yrityksiä sekä koko taloutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä arvioi.
Työelämägallup: Suomalaiset kannattavat laajasti yleistä ansioturvaa11.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevat antavat laajan tuen yleiselle ansioturvalle. Heistä 42 prosenttia pitää hyvänä asiana yleistä ansioturvaa, joka antaisi ansiosidonnaisen turvan myös niille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. Alle kolmannes (31 %) pitää ideaa huonona ja hieman useampi kuin joka neljännes (27 %) ei osaa arvioida ehdotusta.
Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla9.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.
Työelämägallup: Ulkomainen työvoima saa enemmän tukea kuin vastustusta – suhdanteet muuttaneet asenteita7.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Työelämägallupin vastaajista 44 prosenttia katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, kun vastustajia on 38 prosenttia vastaajista. Kannattajien osuus on laskenut merkittävästi syyskuusta 2023, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. – Kun talous hidastuu ja työllisyysnäkymät heikentyvät, ulkomainen työvoima aletaan nähdä ennemmin kilpailijana kuin tarpeellisena vahvistuksena, arvioi johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.
Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme