Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla
Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.

Peräti 79 prosenttia työelämässä olevista kokee, että omalla työpaikalla on mahdollista sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämä. Työpaikan ilmapiiriä luottamuksellisena pitää 70 prosenttia.
”Tulokset osoittavat, että selvä enemmistö suomalaisista kokee työnsä tukevan arjessa jaksamista”, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.
Johtamisen laatua pitää hyvänä 63 prosenttia, ja 70 prosenttia kokee, että ihmisiä kohdellaan työpaikalla tasapuolisesti. Tiedonkulun avoimuus saa hieman maltillisemmat arviot: 60 prosenttia kokee tiedonsaannin olevan avointa, 32 prosenttia on eri mieltä.
”Erityisesti alle 10 hengen työpaikat saavat parhaat arvosanat eli luottamus, tasapuolisuus ja tiedonkulku pelaa. Olemme tehneet samanlaisia selvityksiä myös työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometrin tietojen perusteella yli kymmenen vuoden ajan, ja sama tulos toistuu jatkuvasti eli erityisesti pienemmissä firmoissa asiat toimivat”, Hellstén sanoo.
Työelämägallupissa vastaajina oli 1 093 työelämässä olevaa, työntekijöitä, yrittäjiä ja työttömiä.
Tiimihenki, palkka ja merkityksellisyys nousevat tärkeimmiksi
Työelämässä olevien mielestä eniten työssä viihtymiseen vaikuttavat työilmapiiri ja tiimihenki, rahapalkka ja työn merkityksellisyys.
Vähiten vaikutusta viihtymiseen arvioidaan olevan työnantajan edustamilla arvoilla ja työsuhde-eduilla.
“Tämä viittaa siihen, että onnistuneella vuorovaikutuksella ja yhteisöllisyydellä on kriittinen rooli. Rahapalkka säilyttää odotetusti vahvan merkityksensä, mutta se ei yksin riitä”, Hellstén arvioi.
Nuoret arvioivat työpaikkansa myönteisemmin
Nuorin ikäryhmä (18–29-vuotiaat) kokee työpaikkansa ilmapiirin, johtamisen ja yleisen viihtyvyyden erityisen positiivisesti muihin ikäryhmiin verrattuna.
”Tämä on hieno uutinen. Tulos kertoo siitä, että työnantajat pystyvät rakentamaan työelämän alkuvaiheessa oleville positiivisen kokemuksen työympäristöstään ja työelämästä”, Hellstén kiittelee.
Yrittäjyyden vapaus näkyy tuloksissa
Yrittäjät arvioivat työhyvinvointinsa selvästi parhaaksi. Myös johtavassa asemassa olevat sekä ylemmät toimihenkilöt antoivat keskimääräistä myönteisempiä arvioita.
”Yrittäjyyteen liittyvä vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön näkyvät työhyvinvointia tukevana tekijänä”, Hellstén sanoo.
Sen sijaan työntekijät ja alemmat toimihenkilöt suhtautuvat työoloihinsa kriittisemmin. Hyvinvointialueilla ja kunnissa tai niiden yhtiöissä työskentelevien arviot jäävät kautta linjan hieman alemmiksi.
”Työntekijäasemassa olevilla on yleensä harvemmin vaikutusmahdollisuuksia työaikoihinsa ja tehtäviinsä”, Hellstén arvioi.
Näin kysyttiin:
Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 5. – 11.6.2025. Vastaajina oli 1 093 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut). Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia. Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla.
Tutustu tuloksiin paremmin tästä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Hellsténtyömarkkina-asioiden päällikkö
Puh:050 502 0111harri.hellsten@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Työelämägallup: Ulkomainen työvoima saa enemmän tukea kuin vastustusta – suhdanteet muuttaneet asenteita7.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Työelämägallupin vastaajista 44 prosenttia katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, kun vastustajia on 38 prosenttia vastaajista. Kannattajien osuus on laskenut merkittävästi syyskuusta 2023, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. – Kun talous hidastuu ja työllisyysnäkymät heikentyvät, ulkomainen työvoima aletaan nähdä ennemmin kilpailijana kuin tarpeellisena vahvistuksena, arvioi johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.
Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.
Työelämägallup: Tekoäly on käytössä arjessa vain harvoilla – työkaluna lähinnä johdolla4.7.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Tekoälyn käyttö on edelleen kovin vähäistä, selviää tuoreesta Suomen Yrittäjien Työelämägallupista. Vastaajista 26 prosenttia ei käytä tekoälyä lainkaan, ja 20 prosenttia kertoo hyödyntävänsä sitä vain satunnaisesti. Päivittäisiä käyttäjiä on 16 prosenttia, joista useita kertoja päivässä tekoälyä hyödyntää yhdeksän prosenttia.
Työelämägallup: Sdp nousi työelämän ykköspuolueeksi, kokoomus toisena1.7.2025 07:47:00 EEST | Tiedote
Sdp on noussut suosituimmaksi puolueeksi työelämässä olevien keskuudessa 21 prosentin kannatuksella. Vielä tammikuussa 2024 Sdp:n kannatus oli 15 prosenttia. Sdp ohitti aiemmin ykköspaikkaa pitäneen kokoomuksen, jonka kannatus on laskenut 15 prosenttiin. Keskustan kannatus on noussut ja se saa 12 prosentin tuen.
Yrittäjät: Ansiotuloverotus kevenee – toiminimiyrittäjien veronkiristys peruttiin26.6.2025 12:05:18 EEST | Tiedote
Hallitus lähetti tänään lausunnoille veropaketin, joka keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa. Yrittäjien vaatimuksen mukaisesti hallitus perui aikeensa poistaa kaavamainen työhuonevähennys toiminimiyrittäjiltä. Kaavamaisen työhuonevähennyksen poisto olisi tarkoittanut verotuksen kiristymistä tuhansilla yksinyrittäjille ansiotuloveron kevennyksestä huolimatta. Lisäksi hallitus esittää, että eri järjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan, mikä koskee myös Suomen Yrittäjien jäseniä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme