HUS

Uusi teknologia parantaa potilaiden jatkohoitoa kotona

Jaa
HUS on aloittanut yhteistyön Nokian kanssa luodakseen aivan uudenlaisia tapoja seurata potilaiden elintoimintoja sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Ensimmäisenä kehityskohteena on aivoinfarktista toipuneen potilaan seuranta uuden infarktin estämiseksi.

Aivoinfarktipotilaalle kolme ensimmäistä kuukautta sairaalahoidon jälkeen ovat ratkaisevia uuden aivoinfarktin estämisen kannalta, jolloin riski saada uusi aivoinfarkti on suurimmillaan.
 
- Yhteistyö Nokian kanssa tarjoaa meille mahdollisuuden seurata potilaan elintoimintoja, mikä parantaa mahdollisuuksiamme estää aivoinfarktin uusiutuminen, kertoo HYKS Neurologian linjajohtaja Nina Forss.
 
Pian alkavassa pilottitutkimuksessa tarjotaan sairaalasta kotiutuville potilaille laitteet, joilla monitoroidaan aivoinfarktin riskitekijöitä, kuten verenpainetta ja sydämen sykettä. Potilaita rekrytoidaan tutkimukseen mukaan loppukesästä.
 
- Tavoitteena on selvittää, miten hyvin potilaiden elinjärjestelmien toimintaa voidaan seurata etänä. Jatkossa voimme toivottavasti parantaa potilaan pitkäaikaisennustetta uusien menetelmien avulla. On mahdollista, että tulevaisuudessa pystyisimme ennakoimaan uhkaavan uuden aivoinfarktin.
 
- Yhteistyö Nokian kanssa on meille arvokasta, koska pääsemme etulinjassa kehittämään seurantajärjestelmää, jonka avulla tunnistamme juuri ne riskitekijät, jotka aivoinfarktipotilaan jälkihoidossa tulee tunnistaa.
 
HYKS Neurologia kehittää aktiivisesti aivoinfarktipotilaan jälkihoitoa
 
Ensimmäiset kuukaudet aivoinfarktin jälkeen ovat ratkaisevia myös potilaan kuntoutumisen kannalta, sillä aivojen uudelleen muovautuminen on herkimmillään ensimmäisten viikkojen aikana vaurion jälkeen.
 
- Siksi aivoja pitää stimuloida monella tapaa juuri silloin huomioiden potilaan lähtötaso. Pahinta on, jos potilas jää vain makaamaan sänkyyn, eikä sopivan haasteellista kuntoutusta pystytä järjestämään oikea‐aikaisesti sanoo Forss.
 
HYKS Neurologia on tutkinut yhteistyössä Aalto‐yliopiston aivotutkimusyksikön kanssa aivoinfarktin vaikutuksia aivojen toimintaan.
 
- Olemme havainneet, että aivoinfarktipotilaat tarvitsevat yksilöllistä kuntoutusta. Kuntoutus, mikä hyödyttää yhtä potilasta, ei välttämättä auta toista ollenkaan. Siksi on oleellista kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan potilaskohtaisesti arvioida aivojen toiminnanmuutoksia vaurion jälkeen.
 
Nokian kanssa toteutettavaa järjestelmää testataan HYKS Neurologiassa parhaillaan rakennettavassa Aivotalossa, joka mahdollistaa potilaan yksilöllisen jälkiseurannan ja kuntoutuksen virtuaaliklinikassa.
 
- Aivotalossa jaamme tietoa potilaille ja omaisille aivoinfarktista sekä sen riskitekijöistä ja hoidosta. Voimme olla sitä kautta yhteydessä potilaaseen ja esimerkiksi seurata, että lääkitys pysyy oikeanlaisena.
 
Aivotaloon rakennetaan myös aivan uudenlaisia motivoivia kuntoutusohjelmia yhteistyössä Kuntoutustalon kanssa.

Yhteyshenkilöt

Nina Forss, linjajohtaja
HYKS Neurologia
p. 050 434 3645
nina.forss@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Hyvällä synnytyksenaikaisella hoidolla voidaan vähentää vastasyntyneiden aivovaurioita12.5.2025 08:39:29 EEST | Tiedote

Vastasyntyneen vakava aivovaurio voi syntyä huomaamatta, mutta se ei ole aina väistämätön. Tuore HUSin ja Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että puolessa tapauksista, joissa synnytyksen alussa sikiön sykekäyrärekisteröinti oli normaali, olisi aivovaurio ollut mahdollisesti vältettävissä. Arvion mukaan noin viidesosa kaikista aivovauriotapauksista olisi voinut hyötyä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.

HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 12 april9.5.2025 09:39:55 EEST | Pressmeddelande

Sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 12 april för att behandla HUS budgetförslag för 2026. På sitt möte behandlar sammanslutningens styrelse också verksamheten och ekonomin i januari–mars, färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040 samt en eventuell försäljning av en del av HUS Fastighetstjänster Ab. HUS Fastighetstjänster Ab är en del av koncernen HUS Fastigheter. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.

HUSin yhtymähallitus kokoontuu 12.5.9.5.2025 09:39:55 EEST | Tiedote

Yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 12.5. käsittelemään HUSin talousarvioesitystä vuodelle 2026. Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan myös tammi-maaliskuun toimintaa ja taloutta, HUSin Psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n mahdollista liiketoiminnan osan myyntiä. HUS Kiinteistöpalvelut Oy on osa HUS Kiinteistöt -yhtiöryhmää. Kokouksen esityslistan voi lukea täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye