Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Lihan kulutustietoja paisutellaan harhaanjohtavasti

Jaa
Iltalehti uutisoi eilen verkossa sekä tänään painetussa lehdessä, että suomalaisten lihankulutus olisi kolminkertainen ravitsemussuosituksiin nähden. Tosiasiassa suomalaisten lihankulutus on syödystä, kypsennetystä lihamäärästä laskettuna hyvin lähelle ravitsemussuositusten mukainen. Ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä punaista lihaa, eli sikaa, nautaa, lammasta sekä lihavalmisteita enintään 500 grammaa viikossa.

Luonnonvarakeskuksen uusimman ravintotaseen ennakkotietojen mukaan suomalaisten keskimääräinen lihankulutus viime vuonna oli ruhokiloina laskettuna 79,4 kiloa. Tähän lukuun on laskettu mukaan kaikki liha, mutta ravitsemussuositukset koskevat vain punaista lihaa. Siipikarjanlihan kulutukselle ei anneta määräsuosituksia.

Todellisuudessa kulutettuun punaisen lihan määrään tästä päästään vähentämällä ruhokiloista (57,8 kg) luut (keskimäärin 20 %), kypsennyshävikki (keskimäärin 30 %) sekä teollisuudessa, kaupassa ja kotona syntyvä ruokahävikki (keskimäärin 13 %). Todellisuudessa kulutamme keskimäärin 507 grammaa punaista lihaa viikossa ja ravitsemussuositus ylittyy vain puolikasta lihapullaa vastaavalla määrällä lihaa viikossa.

Lihan kulutuksemme kasvoi viime vuonna 3 %. Silti suomalaiset kulutusluvut ovat hyvin maltillisia kansainvälisessä vertailussa. Esimerkiksi Tanskassa lihan kulutus ilman riistaa vuonna 2013 oli 114 kg (47 % yli Suomen tason, Ranskassa 94 kg (21 % yli Suomen tason), Saksassa 88 kg (14 % yli Suomen tason) ja Ruotsissa 80 kg (3 % yli Suomen tason).

Lisätietoja

Kotieläinasiamies Jukka Rantala (sian- ja siipikarjanliha), MTK, 040 715 8710
Asiantuntija Tanja Rajala (naudan- ja lampaanliha), MTK, 040 585 5322

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa6.6.2025 09:22:06 EEST | Tiedote

Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.

Anne Kalmari mukaan MTK:n puheenjohtajakisaan2.6.2025 15:13:34 EEST | Tiedote

Maa- ja metsätalousyrittäjä, MMM, kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan vpj Anne Kalmari on tänään ilmoittanut puheenjohtajan valintaa valmistelevalle työryhmälle liittyvänsä MTK:n johtokunnan 1. puheenjohtajan tehtävää hakevien joukkoon. Jo aiemmin ehdokkuutensa ovat ilmoittaneet maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen. Lisäksi valintaa valmistelevalle työryhmälle on ilmoittautunut kaksi muuta ehdokkuutta harkitsevaa henkilöä, jotka eivät kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua nimeään julkistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye