MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan Pekka Myllymäki: Viljelijän osuus sokerin myyntituotoista turvattava komission tekemällä hintaraportoinnilla
Kokouksen asialistalla on, miten EU:n sokerimarkkinoiden kiintiöjärjestelmästä luopuminen vaikuttaa eurooppalaisiin viljelijöihin. Myllymäen lisäksi kuultavana ovat Etelä-Saksan sokerijuurikkaanviljelijöiden puheenjohtaja Hans-Jörg Gebhard ja espanjalaisia pienviljelijöitä edustava Jose Ignacio Senovilla.
– Juurikkaasta on sovittava, kuinka paljon sokerin todellisesta myyntihinnasta kuuluu viljelijälle. Nyt uudistuksessa juurikasta ostava teollisuus koettaa hämärtää tätä alalla pitkään vallinnutta perusasiaa uudistuksen sivutuotteena. Viljelijälle tulee turvata oikeudenmukainen osuus myydyn sokerin ja juurikasleikkeen tuotosta, Myllymäki sanoo.
Sokerijuurikkaan kevätkylvöstä tehtaalle toimittamiseen syksyllä kuluu noin kahdeksan kuukautta. Ennen kevätkylvöä viljelijällä olisi oltava sovittuna juurikkaan toimitussopimus alan yleisten ehtojen mukaisesti, erityisesti juurikkaan hinnan osalta. Sokeri ja eläinrehuna käytettävä juurikasleike myydään tehdasprosessin jälkeen seuraavan vuoden aikana. Myllymäen mukaan tämä neuvotteluasetelma on nyt muuttumassa.
Pekka Myllymäen mukaan sokeritehtaansa omistavien viljelijöiden asema toimialaneuvotteluissa on turvattu, kun taas ei-omistajien neuvotteluasema uhkaa heiketä.
Toisin kuin Suomessa, esimerkiksi valtaosa Hollannin, Ranskan ja Saksan viljelijöistä omistavat sokeritehtaansa.
– Se synnyttää jaon kahden kerroksen väkeen. Ne viljelijät, jotka omistavat sokeritehtaansa, saavat varmuudella osinkonsa tai osuuskuntaosuutensa perusteella osansa sokeritehtaan tuotosta. Toisaalla ovat ne viljelijät, jotka ovat vain raaka-aineen tuottajia sokeritehtaalle. Ero syntyy juurikkaan kylvön ja jalostuksen jälkeisen sokerivuoden pituudesta: on hyvin vaikeaa sopia, mikä on keväällä 2017 kylvetyn juurikkaan osuus vuoden 2018 kesäkuussa myytävästä sokerista, Myllymäki sanoo.
Jotta alan pelisäännöt olisivat reilut, vähimmäisvaatimuksena olisi Myllymäen mukaan sovittava taulukosta, jossa määriteltäisiin sokerituoton jakaminen.
– Koska ei-omistajat joutuvat neuvottelemaan hinnan etukäteen, on uudistukseen lisättävä luotettava sokerin hintaraportointi. Ei-omistajilla on silti erityinen riski joutua tilinpäätös-, emoyhtiö-, rahoituskulu- ja rojaltikikkailun kohteeksi. Tämä tarkoittaa järjestelyjä, joilla sokeriyritys siirtää sokerin myyntituotot viljelijältä näkymättömiksi.
Myllymäki haluaa nähdä vuoden 2017 uudistuksen myös mahdollisuutena, jossa bio- ja kiertotalous saa vauhtia juurikassokerin nykyisistä tuottajamaista, kuten Suomesta.
– Uudistuksessa ei saa antaa tapahtua hallitsematonta ja vain hetkelliseen sokerimarkkinoiden kulmakertoimeen perustuvaa tuotannon keskittymistä muutamaan jäsenmaahan. Kun nojaudumme aiempiin EU-politiikan huippukokouslinjauksiin maataloustuotannon turvaamisesta koko EU:n alueella, varmistamme paitsi kestävän biotalouden nousun, myös ruokaturvan koko unionin alueella. Näistä syistä Suomi haluaa pitää kiinni juurikassokerin tuotannosta, Myllymäki sanoo.
– EU:n tiedeyhteisön ja eri bioalojen yritysten kasvupotentiaali tulee parhaiten hyödynnetyksi, kun nykyiset juurikassokeria tuottavat maat pysyvät mukana "sokeriperheessä". Seuraava innovaatio sokerista voi hyvin syntyä suomalaisen maatalouden sekä kemian- ja metsäteollisuuden saumakohdasta.
Lisätietoja: MTK:n juurikasvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki p. 0400 828 375
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme