Metsäteollisuus ry

Metsien käytön kasvumahdollisuus yhteinen porkkana markkinatoimijoille

Jaa
Kotimaan hakkuukertymä oli vuonna 2015 ennätystasolla. Puun käytön kasvuvauhti kiihtyy nyt voimakkaasti, kun metsäteollisuuden tekemien investointien puun hankinta käynnistyy. Kasvumahdollisuuden hyödyntäminen kotimaiseen puuhun perustuen edellyttää voimakkaita ja määrätietoisia kehitystoimia. Metsänomistajille porkkanana on 10 miljoonan lisäkuution tuoma 350 miljoonan euron kantorahatulojen lisäys.

Vuosi 2015 oli ennätysvilkas kotimaan hakkuiden osalta. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen metsistä hakattiin metsä- ja energiateollisuuden tarpeisiin 68 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta. Jalostuskäyttöön ja vientiin hakatun tukkipuun hakkuukertymä oli 24,9 ja kuitupuun 34,0 miljoonaa kuutiometriä. Metsähakkeena ja polttopuuna käytettiin 9,2 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta. Runkopuun kysyntä on ollut voimakasta, sillä vastaavaa kokonaismäärää ei tilastohistorian aikana ole aiemmin mitattu.

Vastaavasti viime vuonna kantorahatuloja maksettiin metsäomistajille 2 miljardia euroa. Yksityismetsänomistajille maksetut kantorahatulot nousivat, kun muut hieman laskivat. Kasvumahdollisuuden realisoituminen mahdollisimman kattavasti kotimaiseen puuhun perustuen ja sen tarjoama kantorahatulojen lisäys, noin 350 miljoonaa euroa, pitäisi olla myös suomalaisille yksityismetsänomistajille kelpo porkkana tavoiteltavaksi.

Puun tarjontaa ja toimijoiden yhteistyötä vahvistettava

Raakapuun markkinaehtoinen kysyntä tulee edelleen kasvamaan voimakkaasti metsäteollisuuden investointien myötä. Päätetyt investoinnit lisäävät puun teollista käyttöä 10 miljoonalla kuutiometrillä ensi vuoden aikana. Hallitus on asettanut oman tavoitteensa saada peräti 15 miljoonaa kuutiota runkopuuta metsistä liikkeelle.

”Jotta hallitusohjelman biotaloustavoitteet saavutetaan ja jalostavan teollisuuden kysyntä tyydytetään myös jatkossa, on kotimaisen puun käytön edellytyksiä vahvistettava jo lainsäädännöstä alkaen. Lisäksi kaikki puun markkinoille tuloa ja metsien omistusrakennetta edistävät toimenpiteet verotuksesta kaavoitukseen tulee suunnitella koko toimialaa tukevalta kannalta”, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.

”Yhteistyön tiivistäminen metsäsektorin toimijoiden välillä on kannattavaa. Muun muassa puun käytön ekologisen kestävyyden turvaamisen on oltava koko toimialan yhteinen tavoite. Samoin esimerkiksi tukipolitiikkojen karsimisen, entistä markkinalähtöisempien toimintamallien käyttöönoton, kuljetusväylien kunnossapidon, osaavan työvoiman saatavuuden varmistamisen sekä EU:ssa biotaloutta edistäviin linjauksiin vaikuttamisen on oltava koko alan yhteisiä asioita”, jatkaa Salo.

Digitalisaation hyödyntämisessä on valtava potentiaali erityisesti metsäalalla

Onnistuminen myös tulevaisuudessa edellyttää asioiden tekemistä ennakkoluulottomasti uudella tavalla. Digitalisaation kautta toimintaa voidaan tehostaa ja palveluiden laatua parantaa.

”Mitä vähemmän teollisuudelta esimerkiksi palaa rahaa puiden etsimiseen, sitä enemmän sitä jää niiden ostamiseen. Poistamalla ennakkoluulottomasti kaikki esteet kysynnän ja tarjonnan kohtaamiselta varmistetaan metsänomistajille maksimaalinen ja kilpailtu palvelutarjonta, josta löytyy parhaiten kuhunkin tarpeisiin sopivimmat ja kilpailukykyisimmät ratkaisut. Oleellista on saada aikaan reilun kilpailun markkinat, jossa kilpaillaan palveluiden sisällöllä eikä tiedon omistuksella. Keskinäisen vastakkainasettelun ja lillukanvarsiin sotkeutumisen sijaan nyt kannattaa keskittyä lisäkantorahatulojen kotiuttamiseen mahdollisimman kattavasti ja kotimaiseen puuhun perustuen”, päättää Salo.

Lisätietoja:

Tomi Salo, metsäjohtaja, tomi.salo@forestindustries.fi, puh. 045 875 8911

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 160 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Viestintäkontakti: 
Anne Pirilä, viestintäjohtaja puh. 09 132 6645 tai 050 550 9480  

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.

The forest industry directly and indirectly employs approximately 160,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society.

Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Contact in Communications:
Anne Pirilä, Communications Director, tel. +358 9 132 6645 or mobile +358 50 550 9480

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Alkuvuosi toi hyvän vireen puukauppaan22.4.2025 13:31:24 EEST | Tiedote

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on 15 prosenttia suurempi. Tammi-maaliskuussa kuitupuun ostomäärä oli 3,9 miljoonaa kuutiota ja tukkien ostomäärä 3,5 miljoonaa kuutiota. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna kuitupuun ostomäärä oli seitsemän prosenttia suurempi ja tukkien ostomäärä 15 prosenttia suurempi. ‍Raakapuukustannukset pysyivät korkealla tasolla Kantohinnat olivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna havutukkien kantohinnat olivat alkuvuodesta 12–14 prosenttia, koivutukin kahdeksan prosenttia ja kuitupuun kantohinta 22 prosenttia korkeammat. Tammi-maaliskuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 81 euroa kuutiolta, hinnan vaihdellessa alueittain ja hakkuutavoitt

Geopolitiikka haastaa suomalaista teollisuutta – kehysriihessä teollisuuspolitiikka on nostettava päätöksenteon kärkeen16.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Vientiteollisuus eli Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus sekä Energiateollisuus vaativat teollisuuspolitiikan nostamista poliittisen päätöksenteon keskiöön kehysriihessä. Jatkuva geopoliittinen murros, viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamat tullit, iskee kipeästi Suomen suurimpiin teollisuuden aloihin ja alleviivaa vahvan teollisuuspolitiikan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.

Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää15.4.2025 12:30:00 EEST | Tiedote

Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye